Laky a oleje Synteko 80 let zkušeností a stálé inovace

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mezi tradiční výrobce laků, olejů a udržovacích prostředků dlouhodobě patří švédská značka Synteko, která v současnosti slaví 80 let od založení, což znamená, že za sebou má dlouhodobé zkušenosti spojené s vývojem a inovacemi.

Vývoj produktů společnosti Synteko v posledních několika letech těží z jedinečné „technologie malých částic“, dále technologie SPT. To umožňuje vytvořit kompozici produktu, kde jsou keramické částice oxidu křemičitého chemicky vázány na polyuretany. Významně se tak sníží emise VOC a současně se zlepší vlastnosti a trvanlivost.

Standardní pohled na polymer na dřevěném povrchu se skládá z molekul polyuretanu, akrylu nebo hybridu/ kopolymeru, které jsou vzájemně propojeny a zřetězovány. Konečného vytvrzování se dosáhne, když se všechny odpařitelné látky beze zbytku plně odpaří. Přilnavost k povrchu závisí na hrubosti broušení a pórovitosti dřeva, ale hlubší impregnace je omezena na velikost molekuly polymeru.

Pro vysvětlení, technologie SPT využívá malé keramické částice (SiO2),které jsou 1/1000 velikosti molekul PU. Takto chemicky provázané částice vylepšují vlastnosti a adhezi laku.

Částicová matrice poskytuje silnou obranyschopnost proti poškození nebo opotřebení při vytvrzování (známé jako poškození při raném použití).

Bodové poškození nebo lokalizované škrábance, často se objevující na povrchové úpravě (vpichy od podpatků, poškození ostrými předměty), mají tendenci absorbovat vodu a nečistoty, což ohrožuje přilnavost povrchové  úpravy k podkladu. Vizuálně se projevují jako „šedavě“ delaminované oblasti kolem poškozeného místa.

Lokalizované škrábance v případě použité technologie SPT integritu okolního povrchu neohrozí.

Přečtěte si:  Aplikace ROOM PLANNER, pomocník při výběru dřevěné podlahoviny značky Timber Top

Všechny laky na vodní bázi jsou v Synteku vyráběny technologií SPT. Pro dřevěné podlahoviny v bytovém zatížení je hlavním produktem jednosložkový lak Synteko CasaBasic XC dodávaný v ultramatu, matu a polomatu.

Nejuniverzálnější produkt je však polyuretanový lak Synteko EXTRA 1K/2K. Jak už z obchodního názvu vyplývá, lze jej použít ve verzi bez tužidla jako jednosložkový lak nejen pro byty, ale i pro kanceláře atp. S tužidlem je certifikován jako zátěžový lak pro nejvyšší zatížení do komerčních prostor, do tělocvičen, hal atd. Prakticky to znamená, že stačí mít skladem jeden lak pro všechny typy aplikací. V případě realizace zátěžových podlah stačí jen dokoupit potřebné množství tužidla.

Vlajkovou lodí v oblasti zátěžových laků je pak Synteko NovaBest XC, tento lak je dodávaný v krabici s tužidlem a patří k nejlepším lakům v této kategorii.

Synteko EXTRA 1K/2K a Synteko NovaBest XC jsou k dispozici v ultramatu, matu, polomatu, NovaBest XC pak i v plném lesku.

Synteko je dlouhodobě známé a úspěšné rovněž výrobou podlahových olejů. Jeden z prvních vysokosušinových olejů na světě byl vyroben právě v Synteku. Zástupcem vysokosušinových olejů je oxidativní jednosložkový olej Synteko Natural, špičkový dvousložkový olej je pak Synteko 2K Solidmax, který je vyráběn v sedmi barevných odstínech, je dodáván včetně tužidla, které urychlí vyzrávání a hlavně zesíťuje povrch, který získá vyšší odolnost. Nabídku oxidativních olejů, tedy olejů, které je potřeba zapracovat do dřevěné podlahoviny, uzavírá Synteko DOMO s nižším obsahem sušiny (cca 80%) a je vhodný pro dřeviny, které nejsou schopny absorbovat právě vysoce sušinové, tedy dříve zmiňované oleje. Tvrdé voskové oleje Synteko Hardwax oil jsou k dispozici v matu a polomatu a jsou určeny pro aplikaci válečkem.

Údržba podlah pomocí Synteko Re-cover v Kongresovém centru v Praze.

Nezbytnou a důležitou součástí výrobního sortimentu jsou pak produkty, které zajišťují profesionální péči a stále krásný vzhled podlah. Do této skupiny patří údržbové oleje Synteko RE-COVER a mýdla pro pravidelné čištění podlah Synteko SOAP. Oba produkty se vyrábí rovněž v bílé receptuře pro údržbu bělených podlahovin. Standardním produktem pro běžné čištění je Synteko Superclean, který je určen pro všechny povrchy s PU ochrannou vrstvou, tedy nejen pro dřevěné a laminátové krytiny, ale také pro PVC, vinyly, ale i pro dlažbu. Hloubkový čistič Synteko REMOVER a poliš na podlahy Synteko NEWSHINE doplňují tuto řadu vysoce univerzálních údržbových prostředků.

Liebigova vila Liberec – Synteko Hardwax oil.

V sortimentu je další řada doplňujících produktů, které naleznete na webových stránkách dovozce materiálů Synteko:

Přečtěte si:  Pokládka dřevěné podlahy s Bonou, díl 3: Instalace dřevěné podlahy

www.anvitrade.cz

Share.

About Author

Comments are closed.