Jak opticky zvětšit malý prostor?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malý prostor před nás může při plánování a zařizování interiéru postavit mnohé výzvy, ale i malé prostory lze uzpůsobit tak, abychom z nich pomocí jednoduchých optických triků vytvořili otevřenou, vzdušnou a útulnou místnost. Promyšlené použití barev, textur, nábytku a světla změní vnímání prostoru a opticky ho zvětší.

1. Použití světlých barev

Světlé barvy jsou klíčovým prvkem, pokud chceme dosáhnout vzdušného a otevřeného dojmu. Zaplní prostor světlem a opticky ho zvětší – čím světlejší barvy, tím více světla budou odrážet. To bezpochyby dělá z bílé barvy absolutního vítěze. Pro trochu teplejší dojem můžete zvolit lehce tónovaný, téměř bílý odstín, například světle šedou, smetanově bílou nebo jiné pastelové odstíny.

Vyhněte se tmavým barvám, jako je černá, tmavě hnědá a tmavě modrá, které pohlcují velké množství světla a prostor opticky zmenšují. Pokud jste fanouškem tmavších odstínů, použijte je jako zvýrazňující prvky na menší části stěny. Kombinací světlých a tmavých povrchů můžete do prostoru vnést trochu více rozmanitosti a opticky upravit jeho nedokonalosti. Vytvořit můžete iluzi vyššího stropu, který by měl být nejjasnější plochou v místnosti, nebo rozšířit úzké chodby výběrem světlého odstínu pro dvě nejbližší protilehlé zdi a pro strop a stěnu na konci chodby zvolit barvu o několik odstínů tmavší.

2. Jednobarevná harmonie

V jednobarevném schématu můžete zvolit jednu základní barvu a doplnit ji alespoň dvěma odstíny ve stejném barevném tónu. Větší plochy byste měli natírat nejsvětlejšími odstíny, zatímco u menších ploch můžete být trochu odvážnější a natřít je tmavšími a živějšími barvami. Na stěny můžete například zvolit jemné a světlé odstíny, na nábytek o něco tmavší odstín a další doplňky a textilie zdůraznit těmi nejtmavšími odstíny. Jednobarevná paleta barev zajišťuje dokonalou rovnováhu mezi elegancí a prostorností a zároveň díky snížení počtu různých barevných odstínů působí prostor méně přeplněně.

3. Lesklé povrchy vytvářející odlesky

Skvělým trikem pro optické zvětšení prostoru jsou zrcadla. Můžete je umístit naproti oknům, takže prostor získá vzdušnější dojem, a velmi užitečná mohou být i ve stísněných koupelnách a tmavých chodbách s nedostatkem denního světla. Zrcadlo může klidně zabrat velkou část stěny nebo se dá umístit naproti dveřím, což vytvoří iluzi delšího prostoru. Vyhněte se většímu množství malých zrcadel, jelikož ta mohou v menších prostorách navodit stísněný dojem. Při zařizování používejte materiály s vyšším stupněm lesku – například na pracovní desky nebo konferenční stolky zvolte lesklejší keramické obklady a metalické doplňky, které odrážejí světlo a rozptylují ho zpět do místnosti. Skvělým materiálem do malých prostor je i sklo, jelikož prostory neuzavře, ale umožní očím rozlétnout se prostorem, a opticky ho tak zvětší. Ujistěte se, že máte i dobré osvětlení, jelikož i to je klíčem k dodání dojmu otevřeného a jasného prostoru. Jelikož množství přirozeného světla bývá často omezené, ujistěte se, že disponujete dostatkem zdrojů umělého světla. Jedno nástěnné či stropní svítidlo určitě nebude stačit. Zvolte hlavní zdroj silného světla a doplňte jej menšími ambientními světly.

4. Výběr nábytku

Zvolte nábytek velký tak akorát, aby ladil s rozměry místnosti. Velký a masivní nábytek bude v malé místnosti působit stísněně. Při velkém množství malých doplňků bude prostor naopak brzy vypadat přeplněně a neuspořádaně. Zvolte menší množství větších kusů nábytku, ale ujistěte se, že mezi nimi zůstal dostatek místa, abyste se mohli volně pohybovat. Větší kusy nábytku posuňte pár centimetrů od zdi, to prostoru opticky dodá hloubku. Vyhněte se velkým vzorům na nábytku a stěnách a do menších prostor volte spíše jednobarevné kousky. Kombinací různých vzorů může prostor rychle začít působit chaoticky. Nižší kusy nábytku jsou do menších prostorů vhodnější – abyste zajistili dostatečnou vzdušnost, ponechte ve výši očí co nejvíce volného prostoru. Použít můžete i otevřené skříňky a poličky, které neblokují průchod světla do místnosti – to také vytvoří dojem vzdušnosti, jen dávejte pozor na to, aby nebyly příliš zaplněné. Měly by být spíše svislé a úzké, umístěné výše na zdi, protože takto vytvářejí dojem vysokého stropu a zároveň otevřou spodní část místnosti. Podobného efektu můžete dosáhnout lehkými závěsy a vysokými úzkými stojacími lampami.

Vybírejte multifunkční nábytek, který nabízí úložné prostory, jako je gauč nebo postel se zabudovanými zásuvkami, otoman s úložným prostorem, rozkládací postel, která se dokáže změnit na skříň nebo sklápěcí stůl, který můžete složit, když ho nepoužíváte. Takto můžete chytře využít i malé prostory a přizpůsobovat je svým aktuálním potřebám v průběhu celého dne. Jak v menších, tak i ve větších prostorách je rozumné omezit množství větších kusů.

5. Minimalismus

Představa, že jsou minimalistické prostory studené a neútulné, je chybná. Minimalistický přístup může zdůraznit jednoduchost a otevřenost prostoru, a přitom bude díky promyšlenému využití stále vyzařovat teplo a pohodlí. Vyhněte se většímu množství dekorativních prvků a odstraňte nepotřebné kusy, které nepotřebujete mít po ruce; můžete je uložit do skříní, zásuvek nebo dekorativních krabic. Vybírejte méně doplňků a v místnosti je umisťujte s rozmyslem. Otevřené police by neměly být přeplněné předměty, ale stále by měly poskytovat dostatek prostoru pro zdůraznění vybraných kousků.

Dekorativní prvky můžete v průběhu času měnit, dodržujte však následující pravidlo: za každý doplněk, který do poličky vložíte, musíte jeden vyndat ven. Takto bude snadnější udržovat místnost uklizenou a organizovanou. Nedovolte, aby malý prostor omezoval vaši představivost. Dokonce i ty nejmenší místnosti poskytují prostor ke kreativitě. Dodržováním této rady a s trochou důmyslnosti můžete i z té nejmenší místnosti vytvořit útulný a funkční domov.

www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.