Automatické mlýny doladil probarvený beton

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Průmyslový areál Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích se změnil. Na velké rekonstrukci se podílela také společnost Cemex, která na stavbu dodávala speciální probarvený beton.

Průmyslový areál Winternitzovy automatické mlýny v Pardubicích dostal novou tvář i funkci. Tento donedávna opuštěný průmyslový prostor se změnil v novou čtvrť, která by měla žít od rána do večera. Budovu mlýnů pro bratry Egona a Karla Winternitzovy navrhl na počátku dvacátého století významný architekt Josef Gočár. Stojí na pravém břehu Chrudimky před jejím soutokem s Labem poblíž renesančního historického jádra Pardubic. Stavba započala v roce 1909, architektura má asociovat babylonskou Ištařinu bránu. Roku 2014 byly mlýny zařazeny na seznam Národních kulturních památek České republiky.

Automatické mlýny mají tři majitele. Jedním z nich je město Pardubice, které v zadní části areálu postavilo vzdělávací centrum, jehož součástí je i městská galerie GAMPA. Pravá část historických mlýnů patří manželům Smetanovým a levá část je ve vlastnictví Pardubického kraje, který sem z pardubického zámku přesunul Východočeskou, dnes Gočárovu galerii.

Ke zdařilé rekonstrukci přispěla i společnost Cemex, která dodávala zajímavý materiál na stavbu Centrální polytechnické dílny. Šlo o speciální probarvený beton, jehož receptury se začaly v pardubické laboratoři Cemex vyvíjet již na jaře 2021. Cílem bylo zachování původní barevnosti, která do Gočárovy budovy patří. Během příprav vzniklo asi 30 receptur s různou procentuální dávkou pigmentů. Samotná betonová směs pak byla namíchána v Cemex betonárně Semtín II. Ani zde to nešlo obvyklým způsobem, ale muselo se přidat speciální čerpadlo s průtokoměrem na dávkování pigmentu do míchačky. Celkem bylo pro realizaci stavby dodáno více než 1200 m³ probarveného betonu, a to je u takového materiálu skutečně vysoké číslo.

Přečtěte si:  K obnově krásy Clam-Gallasova paláce přispěla i rekonstrukce dřevěných podlah

www.cemex.cz
Foto: Marie Sieberová

Share.

About Author

Comments are closed.