Lepení, nebo vrtání? Praktická alternativa, která nabízí řadu výhod

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kdo to nezažil? Chcete zavěsit novou polici, věšák na ručníky nebo zrcadlo v koupelně či kuchyni, ale keramické obklady jsou příliš tvrdé, příliš citlivé a praskají, a nebo příliš krásné, než aby se do nich vrtalo. Naštěstí existuje řešení, které je bez hluku a prachu. Jde o lepení místo vrtání.

Výhody pro všechny

Inovativní technologie lepení je velkým přínosem jak pro naši profesi, tak i pro naše klienty. Pokud se sanitární sprchové stěny, držáky na zubní kartáčky apod. na obklady lepí, již není třeba používat žádné tmely k těsnění (hydroizolaci) a obkladové souvrství četně hydroizolace není vrtáním poškozováno. Navíc po nesprávném vrtání není nutno obkádačku nebo dlaždici s vyvrtanými otvory vyměnit. Odpadá i diskuze o tom, kdo v případě nesprávného vyvrtání tyto výdaje hradí, i to, zda je pro případnou výměnu k dispozici dostatek náhradních obkladů. Problém nastává i tehdy, vyměňujeme-li přivrtaný předmět a u nového jsou jiné rozteče pro otvory; chceme-li předmět odstranit úplně, zbudou po něm otvory.

Obr. 1: Na stěně jistě nechceme mít takové
stopy po starém koupelnovém doplňku.

Lepení je praktická alternativa

Výhodou lepení je i to, že se nemusí vrtat otvory, a tím odpadá možnost poškození potrubí. Všichni víme, co to znamená. Pokud jde o různé upevňovací prvky, jsme jako obkladači často dotazováni, zda jsou dostatečně stabilní nebo zda je třeba instalovat výztuhy. I to je u lepení zbytečné vyjma velkých konstrukcí, např. stropních sprch nebo velkých hlavových sprch, které mají velké rameno. Lepení místo vrtání je tedy praktickou alternativou, která nabízí mnoho výhod. U malých zařizovacích předmětů se již obava z ní rozptýlila.

Přečtěte si:  Designové podlahy do vlhkých prostor

Jaká jsou další osvědčená řešení

Výrobci sprchových stěn mají řadu možností upevnění, které nevyžadují použití šroubů. Výrobce sprchových zástěn Bekon-Koralle (značka sprchových zástěn Koralle) používá toto řešení již od roku 2018; profily jsou lepené přímo na podlahu a stěnu. Duscholux také používá pro montáž některých typů lepení. Vysoce výkonný lepicí systém otevírá také více možností pro plánování a navrhování sprchových koutů.

Především jde o následující výhody:

  • montáž na stěnu bez nečistot a hluku;
  • žádné časově náročné vrtání do tvrdých obkladů – žádné riziko prasknutí;
  • bez poškození hydroizolace (viz pokyn cechu obkladačů 2021/03, resp. DIN 18534);
  • ideální do pronajatých bytů nebo při rekonstrukcích za probíhajícího provozu;
  • rychlé dokončení díky krátké době schnutí.

Lepení však vyžaduje pečlivou přípravu podkladu – čistotu a pečlivé provedení.

Obr. 2a, 2b: Příklad montáže sprchové zástěny,
Bildungspark SPV Dagmersellen, Švýcarsko.
(Bildungspark SPV je vzdělávací centrum
švýcarského cechu obkladačů, které bylo roku
2022 rozšířeno o hotel sloužící frekventantům.)

Čím lepit

Platí zásada, že se používají konstrukční lepidla doporučená výrobcem sprchové zástěny (včetně lepení koupelnových doplňků). Jde např. o lepidlo Adesio od výrobce Bodenschatz, které bylo vyvinuto firmou Sika Schwitzerland ve spolupráci s curyšskou univerzitou aplikovaných věd ZHAW. Při návrhu jeho kompozice se vycházelo mimo jiné z normy DIN 2304, která definuje požadavky na kvalitu lepicích spojů. Na vývoji se podíleli také velkoobchodníci se sanitou a instalatéři. Výsledky potvrzují kvalitu, spolehlivost a trvanlivost procesu lepení. Na trhu je více takových konstrukčních lepidel, která umožňují instalaci předmětů na stěny lepením.

Obr. 3: Schéma správné montáže (zdroj SOPRO).

Jak provést těsnění při vrtání

Když se rozhodneme pro vrtání, jsou určité zásady: použít kompozitní těsnicí hmoždinky do obkladu, které zajišťují, že vyvrtaným otvorem nemůže voda proniknout do konstrukce. Hmoždinka je navržena tak, aby se otvor po instalaci vodotěsně uzavřel. Kotva umožňuje vrtání ve třídách působení vody A0 až A3 (viz pokyn Cechu obkladačů ČR č. 2021/03, který odpovídá DIN 18534).

Obr. 4: Používejme správné těsnicí hmoždinky,
např. Fischer DuoSeal, s příslušnými vruty
(jsou dvě velikosti: 6 a 8 mm).

Jedině kvalitní provedení pomocí kvalitních materiálů zajistí spokojenost s instalací zařizovacích předmětů. Pomůckou pro správnou instalaci obkladů a dlažeb je pokyn k navrhování a provádění keramických obkladů, dlažeb, skla a kamene č. 2023/50.

Přečtěte si:  RAKO: nové dekory obkládaček Extra

Zpracoval: dr. Eduard Justa
Foto: archiv firem a autora

Share.

About Author

Comments are closed.