Účinky barvy a feng shui

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O termínu feng shui, označující tradiční učení původem ze staré Číny o životě v harmonii s okolní přírodou, už jste pravděpodobně slyšeli. Feng shui se doslova překládá jako „vítr-voda“ a učí nás, jak správně orientovat nábytek a jak vybavit pokoj tak, abychom dosáhli harmonie. Barvy, které souvisejí s pěti základními elementy – dřevo, oheň, země, kov a voda – také hrají v tomto učení hlavní roli. Ty jsou plné pozitivní či negativní energie, známé jako chi. Podle zastánců tohoto učení by volba barev v prostoru neměla být čistě subjektivní; barvy by měly být zvoleny po analýze všech faktorů, majících na daný prostor vliv, pro dosažení souladu.

Krátká historie

Toto staré čínské učení vzniklo zhruba před 3 500 lety v malých vesničkách na Východě, kde lidé studovali strukturu Země a směr větru a vody, aby tak svá obydlí co nejlépe přizpůsobili pro přežití. Dobré feng shui by mělo zajistit hojnou úrodu, zdravé chovy dobytka a bohatý život. Západní kultura na toto dlouho pohlížela jako na nějaké pověrčivé praktiky, ale vnímání se mění a momentálně jde o neustále sílící trend v oblasti vytváření harmonie v obytných prostorách. V dnešní době je cílem dát průběh pozitivní energii nebo volnému proudění energie v našich obytných prostorách.

Vybírání barev

Odborníci využívají barvy, aby nasměrovali správně chi a dali tak vzniknout přínosným změnám v proudění energie v určitých částech našich domovů. To by mělo mít zásadní vliv na naši psychickou pohodu, vztahy a výkonnost. Při výběru barev je důležité řídit se harmonickým využitím pěti elementů a jejich kruhovým cyklem. Každý z pěti základních elementů má své vlastní barvy, které u každého daného elementu vytvářejí a šíří energii, neboli chi.

  • Dřevo – modrá, zelená
  • Oheň – červená
  • Země – žlutá
  • Kov – bílá, béžová, stříbrná
  • Voda – tmavě modrá, černá

Účinek jednotlivých barev

ZELENÁ je barvou dřeva, Východu a růstu. Symbolizuje vegetaci, růst a vitalitu. Proto je spojována se životem a přírodou. Je barvou míru, rovnováhy a ekologie. Zelená může mít teplou i chladivou povahu, v závislosti na zvoleném odstínu. Lze ji používat pro propojení s přírodou nebo k vytvoření klidného místa k odpočinku, k podpoření něčeho nového a také k tomu, abyste se cítili stále mladí. Je vhodná do téměř všech prostor a domovů.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/G12-6 odstín G12-6 podle barevného vzorníku HGMIX

ČERVENÁ barva ztělesňuje sílu a energii. Může symbolizovat nebezpečí nebo radost, přitahuje pozornost a vytváří pocit tepla. Je nejteplejší ze všech barev, patří k Jihu a vyznačuje se divokou energií. Evokuje vášeň a spontánnost, ale musí se používat s rozmyslem. Neměla by se používat v prostorách, kde se vyskytují starší či nemocní lidé a v průchozích prostorách, jako jsou chodby a čekárny. Červená se používá ke zvýšení energie, důvěry a pro podporu motivace.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/R24-6 odstín R24-6 podle barevného vzorníku HGMIX

MODRÁ je barvou vodního živlu, zimy a přísluší k Severu. Vyznačuje se důvěrou, bezpečím a touhou po vědění, a symbolizuje také vše neznámé a neobjevené. Lze ji používat pro vytvoření záhadné atmosféry, pro vyjádření zvídavosti a vážnosti, a pomáhá také při meditaci. Neměla by se používat v dětských a studených pokojích. Pokud se zkombinuje s další barvou je rovněž vhodná ke studiu.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/B20-7 odstín B20-7 podle barevného vzorníku HGMIX

PURPUROVÁ náleží k elementu ohně a k Jihu. Kombinuje studený a teplý protipól a není tak výrazná jako červená. Je často spojována se spiritualitou a má relaxační účinky. Divokou energii purpurové, která je spíše jin, lze využít v mnoha místnostech, jako je kuchyně, jídelna a obývák, dokonce i v ložnici (ale v klidnějším tónu), studovně nebo dětském pokoji.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/V25-7 odstín V25-7 podle barevného vzorníku HGMIX

ORANŽOVÁ má prý širokou škálu hojivých vlastností, dodá vám optimismu a vyvolává důvěru a chuť k jídlu. Patří k elementu země a Jihozápadu a Severovýchodu. Obecně je vhodná do jídelny a obýváku, kuchyně a chodby.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/O02-6 odstín O02-6 podle barevného vzorníku HGMIX

ŽLUTÁ je barvou slunce a ztělesňuje nadbytek. Je spojována s inteligencí a symbolizuje toleranci a trpělivost. Lze ji použít pro oživení prostor, zlepšení nálady, stimulaci myšlenek a podpoření zvídavosti. Žlutá symbolizuje, mimo jiné, moudrost, radost a štěstí. Měli byste se jí vyvarovat v malých či uzavřených místnostech a v ložnici. Je vhodná do dětských pokojů, jídelny, kuchyně a chodby. Jasně žlutá pročišťuje mysl, takže je ideální do školních tříd.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/Y01-7 odstín Y01-7 podle barevného vzorníku HGMIX

BÍLÁ symbolizuje čistotu, víru a nevinnost. Patří k elementu kovu a náleží k Západu a Severozápadu. Lze ji použít k podpoření čistoty a nevinnosti a k projevení upřímnosti. Měli byste se jí vyvarovat v chladnějších místnostech a v uzavřených a pracovních prostorách. Je vhodná do některých studoven, ložnic a koupelen.
https://hgmix.helios-deco.com/#/cz/color/W09-4 odstín W09-4 podle barevného vzorníku HGMIX

Výběru správných barev pro vytvoření co nejlepšího pocitu dosáhnete kombinací jejich vlastností, energií a synergií. Zveme vás, abyste si prohlédli naši širokou škálu odstínů interiérových barev na našem novém online HGMIX vzorníku barev, kde si můžete vybrat barvu, která bude nejvhodnější do vašeho domova a která nejlépe zdůrazní vaši osobnost.

www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.