Snadná renovace koupelny pomocí barvy na keramické obklady

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Renovace koupelny snadno? Perfektním a nejlevnějším řešením, které nabízí kompletní přeměnu místnosti, kde dominují keramické obklady, je TESSAROL CERAMIX – email navržený k dekoraci keramických obkladů a ochraně mnoha dalších komplikovaných povrchů v interiérech.

Když čelíte výzvě, zda zrenovovat koupelnu nebo natřít keramické obklady, doporučujeme zvážit všechna pro a proti a rozhodnout se, zda výrobek splňuje vaše očekávání. Měli byste také myslet na to, že natírání – a nejen v případě keramických obkladů – vyžaduje důkladnou přípravu podkladu a vhodně zvolené materiály, jelikož pouze to zaručí dobrou přilnavost a dlouhotrvající odolnost nátěru.

Díky TESSAROL CERAMIX obnovíte v pouhém jednom kroku a bez základního nátěru vzhled své koupelny, kuchyně, toalety či chodby. Výrobek je dostupný v základní bílé barvě, která se dá případně naředit řadou odstínů na základě vzorníku barev HGMIX, který je dostatečně pestrý na to, aby vyhověl vkusu každého zákazníka. Email je vyroben na vodní bázi, je šetrný k životnímu prostředí, nemá nepříjemný zápach a rychle zasychá, díky čemuž můžete svůj projekt dokončit v jednom dni. V interiérech nežloutne a má pololesklý (saténový) vzhled. Mezi jeho přednosti patří dobré mechanické vlastnosti a odolnost vůči čisticím prostředkům běžně používaných v domácnostech. Po kontaktu s vodou může natřený povrch lehce změknout, ale jakmile nátěrový film zaschne, znovu ztvrdne. Email je vhodný i ke krátkodobému kontaktu s vodou na svislých površích s dobrým odtokem, neměl by však být v neustálém styku s vodou. Není vhodný k natírání vodorovných povrchů a podlah, impregnovaných keramických obkladů, obkladů v saunách a parních místnostech, na vanách a podobných místech.

Kromě keramických obkladů také TESSAROL CERAMIX poskytuje dobrou přilnavost k jiným náročným povrchům v interiérech, jako je sklo, tvrdé PVC a jiné natřené kovy (pocínovaný plech a hliník). Před natíráním vždy připravte povrch tak, jak je uvedeno v pokynech, které najdete v technických informacích. Jelikož výrobek neposkytuje ochranu proti rezivění, měli byste pro ochranu jakéhokoli železného povrchu před aplikací emailu použít TESSAROL AKRYLÁTOVÁ ZÁKLADNÍ BARVA UNI.

Jak postupovat, ještě než se pustíte do natírání keramických obkladů?

Povrch keramických obkladů může představovat výzvu, a proto je nutné před natíráním důsledně dodržet pokyny k přípravě podkladu. Správná příprava podkladu je klíčová pro dosažení dobré přilnavosti a dlouhotrvající odolnosti nátěru. Před natíráním očistěte keramické obklady přípravkem na odstranění vodního kamene a zbruste je brusným papírem P400. Pro odstranění mastnoty, olejů a jiných nečistot použijte TESSAROL NITRO ŘEDIDLO nebo prostředek na alkoholové bázi. Starý silikon je možné odstranit ostrým nožem a ztvrdlé nánosy se dají z povrchu očistit pomocí přípravku na odstranění silikonu.

Potom povrch důkladně opláchněte velkým množstvím vody, abyste odstranili všechny zbytky čisticích prostředků a nechte ho uschnout. Menší trhliny a jiné nedokonalosti se dají vyplnit standardní spárovací hmotou – silikonový tmel vhodný není, protože by na něj nátěr nepřilnul. Před natíráním musí být povrch zcela suchý, nepoškozený a čistý, nesmí na něm být žádné oleje, mastnota, prach či jiné nečistoty. Spáry mezi obklady musí být také čisté.

Jak začít natírat?

Než se pustíte do práce, důkladně barvu promíchejte, abyste zabránili usazování pigmentu a jiných látek. Obvykle bývá dalším krokem ředění, ale jelikož je TESSAROL CERAMIX připravený přímo k použití, není ředění nutné a nátěr je možné nanášet rovnou na povrch. Stejně tak není nutné používat žádný základní nátěr. Barvu můžete nanášet válečkem, štětcem nebo stříkáním. Coby nejvhodnější náčiní vám doporučujeme použít plstěný váleček s krátkým vlasem nebo váleček vyrobený ze syntetických vláken o délce 4–7 mm. Nedoporučujeme používat pěnový váleček, protože se z něj barva pění a vytváří nevhodný konečný vzhled.

Pro dobré výsledky by teplota emailu, vzduchu a výrobku měla být alespoň 8 °C a neměla by být vyšší než 25 °C, aby se zabránilo příliš rychlému zasychání, vlhkost vzduchu by pak měla být pod 80 %. Obvykle vystačí 1 litr barvy nanesené v jedné vrstvě na pokrytí 10–12 m2 povrchu. Doporučujeme nanášet dvě vrstvy.

Při natírání použijte kvalitní maskovací pásku, kterou hned po dokončení práce odstraňte, tedy když barva ještě není zcela zaschlá. Pokud toto nebudete brát v potaz, může nátěrový film na okrajích popraskat. Hned, jak práci dokončíte, opláchněte náčiní vodou a všechny skvrny ihned očistěte; díky silné přilnavosti nátěru by později bylo velmi těžké je odstranit. Suchý nátěr je možné odstranit TESSAROL NITRO ŘEDIDLEM.

Nátěr je suchý na dotek po 2 hodinách a po 6 hodinách je možné nanést další vrstvu. Před nanesením druhé vrstvy doporučujeme první vrstvu jemně zbrousit jemnou brusnou houbičkou. To zajistí lepší přilnavost jednotlivých vrstev na sebe a vylepší konečný vzhled. Emailu trvá zhruba měsíc, než zcela ztuhne, proto s ním do té doby nakládejte velmi jemně. Pokud je nutné povrch brzy po natírání vyčistit, citlivě ho otřete jemným vlhkým hadříkem. Později můžete povrch očistit pomocí jemné houby nebo hadříku a neutrálního čisticího přípravku (pH 6–8). U velmi špinavých povrchů je možné použít slabý alkalický čisticí prostředek (pH 8–10). Nedoporučujeme používat abrazivní čisticí prostředky a hrubé houbičky, jelikož by mohlo dojít k poškození emailu.

http://www.helios-deco.com/cs

Share.

About Author

Comments are closed.