Podsypové a voštinové systémy fermacell®, vyrovnávají výškové nerovnosti a zlepšují akustiku stropů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suché podlahové systémy jsou u investorů i řemeslníků v posledních letech mimořádně oblíbené. Důvodů je celá řada, jedním z nich je i široká nabídka podsypů, kterými lze perfektně srovnat podklad, na který se podlahové prvky pokládají. Lídrem v oblasti suchých podlahových systémů je na českém trhu značka fermacell®, která má v nabídce kromě řady podsypů pro vyrovnání výškových rozdílů i voštinový systém fermacellTM určený pro zlepšení kročejové i vzduchové neprůzvučnosti trámových stropů.

Nízké výškové rozdíly v rozsahu 0 až 20 mm mohou být vyrovnány pomocí Samonivelační stěrky fermacellTM. Pomocí Vyrovnávacího podsypu fermacellTM lze srovnat nerovnosti od 10 mm až do výšky 100 mm. Pro zlepšení kročejové i vzduchové neprůzvučnosti trámových stropů je určen speciální Voštinový systém fermacellTM (funguje jako přitížení konstrukce o 45 nebo 90 kg/m2), tvořený Podlahovou voštinou fermacellTM a Voštinovým zásypem fermacellTM.

.pomocí vhodného míchacího
zařízení. Pro násypné výšky pod
20 mm použijte 8,5 l.

Vyrovnávací podsyp fermacell™ je speciální sušený minerální pórobetonový granulát, jehož zvláštní fyzikální vlastnosti umožňují mnohostranné použití. Ekonomicky s ním lze vytvářet efektivní konstrukce se zvukovou a tepelnou izolací a protipožární ochranou (podsyp je z granulátu třídy reakce na oheň A1). Díky nepravidelnému povrchu se zrna granulátu vzájemně zaklesnou, a zajistí tak stabilitu podsypové vrstvy. Vyrovnávací podsyp fermacell™ se používá pro vyrovnání nerovnosti podlah při rekonstrukcích i v novostavbách. Díky nízké hmotnosti je použití výhodné ve spojení s lehkými stropy (dřevěné stropy) při zohlednění statických aspektů. Při odpovídajících statických podmínkách lze použít Vyrovnávací podsyp fermacell™ také jako zvukovou izolaci v dřevěných trámových stropech.

Vytvoření násypu.

Aplikace vyrovnávacího podsypu.

Na velké výškové rozdíly je ideální Rychletuhnoucí podsyp fermacell™, se kterým lze vyrovnat výškové rozdíly od 10 až do 2000 mm. Díky své pevnosti, odolnosti vůči vodě a nízké hmotnosti je vhodný pro použití ve veřejných budovách, školách nebo vlhkých oblastech a může být zpracován na trámových a klenbových stropech a stropech z ocelových nosníků. Mezi jeho hlavní přednosti patří malá sypná výška, nízká hmotnost, vysoká pevnost a široké spektrum aplikací. Podsyp tvoří recyklovaný pěnový granulát a cementové pojivo. Pěnový granulát charakterizuje nízká hmotnost a dobrá tepelná izolace, cementové pojivo zajišťuje vysokou stabilitu a vylučuje sesedání podsypu. Po aplikaci vznikne stabilní plocha, která je pochozí po cca 12 hodinách. Rychletuhnoucí podsyp fermacellTM má široké spektrum využití – oblasti použití jsou 1 až 4 dle ČSN EN 1991-1-1 (mimo jiné obytné prostory, veřejné budovy, školy atd.). Lze jím vyrovnat podklad u masivních stropů, u stropů z dřevěných trámů, klenbových a trapézových stropů a dalších. Je možné ho tvarovat na lokální vyrovnání velkých nerovností nebo při požadavcích na extrémně vysoké bodové zatížení.

Dále se připraví druhý břeh, který bude výškově odpovídat prvnímu.

Počkejte cca 20 minut, než břehy proschnou, a poté mezi ně aplikujte rychletuhnoucí podsyp fermacell™.

Podlahová voština fermacell fermacell™

Dřevěné trámové stropy vykazují vzhledem k nízké hmotnosti nedostatečný zvukový útlum (kročejovou izolaci). Systémová Podlahová voština fermacell™ se skládá z kartonové podložky, tzv. Podlahové voštiny, do které se nasype voštinový zásyp tvořený těžkým kamenivem. Tak se zvýší celková váha podlahové konstrukce, která následně méně rezonuje. Střídáním objemově těžkých a lehkýchvrstev ve skladbě suché podlahy se dosáhnou nejlepší výsledky kročejového útlumu.

Pokládka Podlahové voštiny fermacell™.

Vyplnění voštiny voštinovým zásypem fermacell™.

Zarovnání Voštinového zásypu fermacell™.

Izolační Voštinový systém fermacell ™ je vhodný pro použití na dřevěné trámové stropy jak v novostavbách, tak i při rekonstrukcích. V kombinaci s podhledem zavěšeným na Akustických profilech fermacell™ dosahují stropy vysokých akustických parametrů odpovídajících požadavkům normy na bytové domy. Tato 60 mm, resp. 90 mm, vysoká konstrukce podlahy s plošnou hmotností cca 70, resp. 115 kg/m2, může podle provedení zlepšit izolační schopnosti až o 34 dB.

Přečtěte si:  Suché podlahové systémy Fermacell® a jejich uplatnění při rekonstrukci dřevěných trámových stropů

Novinkou v sortimentu je čerpatelný akustický podsyp fermacell™

Společnost James Hardie rozšířila sortiment voštinového a podsypového izolačního systému fermacell™ o nový čerpatelný Akustický podsyp fermacell™. Jeho základem je Kameninové pojivo fermacell™, které pružně váže Voštinový zásyp fermacell™, a zlepšuje tak zvukovou izolaci zejména u dřevěných trámových stropů a stropů z CLT. Namíchaný materiál je dopravitelný pomocí pumpy na lité a betonové směsi na podklad a je vhodný pro výšku podsypu od 10 do 200 mm. Do stavby se navíc nedostává žádná dodatečná vlhkost: Akustický podsyp fermacell™ je již po 12 hodinách pochozí a po 24 hodinách připraven pro pokládku dalších vrstev. Následující řemeslníci tak mohou pokračovat v práci, aniž by museli brát v úvahu dlouhou dobu schnutí. Předností je i jeho vysoká hmotnost na metr čtvereční při malé výšce skladby (cca 45 kg/m² při výšce podsypu 30 mm) a variabilní výška podsypu od 10–200 mm. Akustický podsyp fermacell™ je bez silikonů a HBCD. Společnost James Hardie představila tuto produktovou novinku na letošním veletrhu Bau v Mnichově.

Nasypání voštinového zásypu do pumpy.

Přidání pojiva.

Akustický podsyp fermacell™ nabízí jednoduché řešení pro podlahové konstrukce a pro společnost James Hardie Europe představuje ideální rozšíření sortimentu voštinových a podsypových systémů fermacell®. Podlaháři tak mohou pracovat s Voštinovým zásypem fermacell™ dvěma způsoby: buď jej budou jednoduše plnit do Podlahové voštiny fermacell™ klasickým způsobem jako dosud, nebo jej po promíchání s Kameninovým pojivem fermacell™ aplikují jako Akustický podsyp fermacell™ ve formě pružně vázané kameninové směsi. V tomto případě není Podlahová voština fermacell™ nutná. Zpracování je mimořádně jednoduché a odpovídajícím způsobem rychlé: Kameninové pojivo fermacell™ se nejprve důkladně promíchá s odpovídajícím množstvím Voštinového zásypu fermacell™. Poté lze materiál pumpovat přímo na suchý podklad a vyrovnat jej pomocí Sady stahovacích latí fermacell™. Variabilní výška dokáže flexibilně vyřešit požadavky na akustiku (vzduchová a kročejová neprůzvučnost). Akustický podsyp fermacell™ se díky svým vlastnostem a snadnému nanášení výborně uplatní u větších projektů s podlahovou plochou nad 100 m2.

Zpracování akustického podsypu
pomocí stahovacích latí.

Po 24 hodinách je možno pokládat
podlahové prvky fermacell®.

Podlaháři ocení i praktické výhody této novinky. Akustický podsyp fermacell™ zakryje s výškou až 200 mm velké nerovnosti včetně instalací. Jeho objemová hmotnost je stejná jako u Voštinového zásypu fermacell™, ale vzhledem k tomu, že odpadne práce s voštinou, přináší nový podsyp úspory v práci (odpadne např. manipulace s pytli klasického Voštinového zásypu fermacell™), čase a financích. U pohledových CLT panelů, kde vzhledem ke splnění akustických požadavků nestačí 60 mm voštiny, je to ideální řešení, protože vyšší vrstva znamená vyšší hmotnost, a tím i lepší akustický útlum. Akustický podsyp fermacell™ z Voštinového zásypu fermacell™ a Kameninového pojiva fermacell™ lze použít v kombinaci s podlahovými prvky fermacell® a fermacell® Powerpanel TE i mnoha dalšími podlahovými systémy na masivních dřevěných trámových a klenbových stropech. Je vhodný i pro vlhké prostory. Lze jej aplikovat pod podlahové prvky fermacell® v oblastech použití 1 až 4 (obytné oblasti, veřejné budovy, školy atd.). Materiál je nehořlavý a v závislosti na konstrukci dosahuje klasifikace požární odolnosti do REI 60/RE 120.

Přečtěte si:  Proč je fermacell jedničkou na trhu podlahových systémů

www.fermacell.cz

Share.

About Author

Comments are closed.