Sádrovláknité podlahové prvky fermacell® – úsporné řešení pro rekonstrukce

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sádrovláknité podlahové prvky fermacell® jsou obzvláště vhodné pro rychlou realizaci renovačních projektů. Protože se do konstrukce nedostává prakticky žádná vlhkost, odpadá doba potřebná pro vyschnutí a práce mohou pokračovat bez přerušení. Proto jsou interiéry, které byly rekonstruované tímto systémem, opět rychle k dispozici. Suché podlahy fermacell® představují ucelený systém řešící požadavky realizační firmy, projektanta i investora.

Realizační firmy a podlaháři ocení rychlé zpracování a nízkou hmotnost podlahových prvků fermacell®, ideálního systému pro rekonstrukce starých budov se stropy o nízké nosnosti. Suché podlahy navíc zaručují požadované výšky místností díky své nízké instalační výšce. Nabízejí také nejvyšší bezpečnostní standardy v oblasti preventivní požární ochrany. Díky své vysoké nosnosti jsou tyto podlahové prvky vhodné nejen pro obytné prostory, ale také pro kancelářské a administrativní budovy. Projektanti využívají rozsáhlou dokumentaci s certifikovanými řešeními řady konstrukčních detailů. I majitelům a pronajímatelům nemovitostí přináší fermacell® značné ekonomické výhody: ztráta nájemného je pouze krátkodobá. Investice se tedy vrátí již po krátké době.

Protože se do konstrukce nedostává prakticky žádná vlhkost, odpadá
doba potřebná pro vyschnutí a práce mohou pokračovat bez přerušení.

Sádrovláknité podlahové prvky fermacell® tvoří dvě desky fermacell® o tloušťce 10 mm nebo 12,5 mm ve formátu 150 x 50 cm, které jsou slepeny z výroby. Desky jsou vůči sobě přesazeny tak, aby vytvořily 5 cm širokou obvodovou polodrážku, díky které je zpracování podlahových prvků ještě rychlejší. V sortimentu společnosti James Hardie Europe rovněž naleznete podlahové prvky, které mají již z výroby nakašírovanou vrstvu dřevovláknité desky, minerální vlny nebo EPS – díky nim lze docílit vynikající akustické nebo tepelné izolace v jednom kroku. Pro účinnou tepelnou izolaci jsou k dispozici podlahové prvky s 20mm nebo 30mm vrstvou EPS. Pro snížení hluku šířeného vzduchem a kročejového hluku a pro zvýšení požární ochrany jsou k dispozici podlahové prvky s izolací z 10mm dřevovláknitých izolačních desek nebo 10 mm či 20 mm minerální vlny s vysokou hustotou. Jako alternativu k dřevovláknité izolaci nabízí společnost James Hardie Europe také podlahové prvky kašírované na spodní straně filcovou izolací.

Technickou alternativu zvukové izolace představuje u minerálních podsypů systém podlahových voštin, vyvinutý speciálně pro zkvalitnění zvukové izolace dřevěných trámových stropů.

Zvláštní výhodou suchých podlah fermacell® je, že klasifikace požární ochrany REI 60 lze u dřevěných trámových stropů dosáhnout již při konstrukční výšce 20 mm. U dřevěných trámových stropů je v závislosti na konstrukci možná požární ochrana až do RE 120.

Skladba podlahy s voštinou a podlahovým prvkem fermacell® 2E35.

S portfoliem podlahového příslušenství fermacell® docílít vždy skvělého výsledku

Pro perfektně rovnou podlahu je nutné mít srovnaný podklad, na který se podlahové prvky pokládají. Nízké výškové rozdíly v rozsahu 0–20 mm mohou být vyrovnány pomocí Samonivelační hmoty fermacell®. Pomocí Vyrovnávacího podsypu fermacell® lze srovnat nerovnosti od 10 mm až do výšky 100 mm. Tento podsyp má drsný povrch zrn, frakce 0,4–4 mm, díky čemuž je materiál soudržný, a dosahuje tak vysoké a trvalé stability. Vzhledem k vysoké pevnosti zrn je povrch nad nimi stabilní a nosný. S hmotností cca 12 kg/m2 při výšce násypu 30 mm ovšem u trámových stropů přispívá ke zvukové izolaci jen málo.

Pokládka podlahových prvků se provádí s převázáním spár. Před pokládkou dalšího prvku se na polodrážku nanáší podlahové lepidlo a prvky se sešroubují.

Z hlediska zvukové izolace představuje u podsypů fermacell® technickou alternativu systém podlahových voštin, vyvinutý speciálně pro zkvalitnění zvukové izolace dřevěných trámových stropů při rekonstrukcích a v novostavbách. Skládá se z ekologických kartonových voštin o výšce 30 mm nebo 60 mm s integrovanou ochranou proti prosypání materiálu, které se pokládají celoplošně přímo na nosnou část (záklop) stropu a plní se Voštinovým zásypem fermacell®. Ohybnost této vrstvy v kombinaci s vysokou objemovou hmotností cca 45 kg/m2 při výšce voštinového zásypu 30 mm zajišťuje velmi dobrou zvukovou izolaci. Na zásyp lze položit podlahový prvek s dřevovláknitou izolací nebo izolací z minerální vlny. V závislosti na stropní konstrukci dosahuje tato podlahová skladba hodnoty kročejové neprůzvučnosti Ln,w = 38 dB. Voštinový systém lze navíc použít i v systémech podlahového vytápění.

Přečtěte si:  OBKLADY 2019/04

Pokud řešíte velkou nerovnost podkladu nebo navýšení skladby, použijte Rychletuhnoucí podsyp fermacell®, který lze aplikovat od tloušťky 10 mm až do 200 mm. Díky své pevnosti, odolnosti vůči vodě a nízké hmotnosti je vhodný pro použití ve veřejných budovách, školách nebo vlhkých prostorech a může být zpracován také na trámových stropech, klenbových stropech a stropech z ocelových nosníků.

Portfolio doplňuje řada speciálních produktů

K podlahovým prvkům fermacell®, voštinovému systému a podsypům je k dispozici rozsáhlý sortiment příslušenství, který je přesně přizpůsoben podlahovým prvkům (hloubková penetrace, samonivelační stěrka, okrajové izolační pásky, podkladová tkanina, stahovací latě, podlahové lepidlo, spárovací tmel a rychlořezné šrouby).

Podlahové prvky fermacell® Powerpanel Te® nabízejí systémové řešení pro vlhké prostory

Tyto podlahové prvky jsou vynikající pro použití na podlahy ve vlhkých místnostech (třída zatížení A2*) a je možné je použít také do prostor řadících se do třídy zatížení 0** a A0** (např. běžné koupelny). Použít je lze jak ve skladbách suchých podlah ve staré zástavbě, zejména při rekonstrukcích starých staveb, tak i v novostavbách. Uplatnění nacházejí na podlahách v koupelnách a všech místnostech vystavených přímému kontaktu s vodou (např. wellness a sauny, stavba nových vlhkých prostorů a jejich sanace v bytech a veřejných prostorách).

Podlahový prvek fermacell® 2E22.

Podlahový prvek fermacell® s minerální izolací.

Podlahový prvek fermacell® s dřevovláknitou deskou.

Potřebujete poradit se skladbou podlahy?

Za úspěchy suchých podlah fermacell® nejsou jen výše uvedené vlastnosti a parametry, široký sortiment a ucelené systémové řešení. Navrhování suchých podlah je složitý proces, při kterém je nutno posuzovat nejenom akustické a požární vlastnosti konstrukce, ale i statické a tepelněizolační. Regionální manažeři společnosti James Hardie Europe nebo její technický tým dokáží navrhnout tu pravou skladbu podlahy. Projektanti i realizační firmy tyto služby a podporu dlouhodobě využívají a i díky tomu pracují vždy s řešením, které plně odpovídá potřebám zadavatele i situaci v objektu, ve kterém bude suchá podlaha umístěna.

Přečtěte si:  Jak vypadala a co uměla historická stříkací zařízení Storch

www.fermacell.cz/cz/podlahy
Foto: James Hardie Europe GmbH

Share.

About Author

Comments are closed.