Protipožární ochrana, akustická izolace a teplo od podlahy u Curyšského jezera

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Při celkové pečlivé renovaci takzvaného Bílého zámku (Das Weisse Schloss) v Curychu
byl instalován systém podlahového vytápění fermacell® Therm25™ od společnosti James Hardie Europe GmbH. Podlahové prvky tohoto nového, štíhlého, rychlého a suchého řešení podlah jsou navrženy s integrovaným vedením potrubí pro podlahové vytápění a chlazení interiéru.

V exkluzivní městské lokalitě, přímo u Curyšského jezera, se takzvaný Bílý zámek na nábřeží General-Guisan-Quai prezentuje jako jedna z mimořádně výrazných městských budov. Objekt z konce 19. století byl téměř až do konce 20. století využíván výhradně k obytným účelům. V roce 1983 byly prostorné šesti- až devítipokojové byty přestavěny na kanceláře a byl zde instalován výtah. Nyní probíhá náročná a pečlivá rekonstrukce, která má památkově chráněnou budovu přizpůsobit požadavkům moderního bydlení a práce. Obchodní prostory ve spodních patrech budou zachovány, byty v nejvyšším podlaží se rekonstruují. Přitom budou použity stěny a stropy v suché konstrukci. Moderní komfort bydlení zajistí podlahové vytápění. Po skončení rekonstrukce (měla by být dokončena ještě letos) bude k jedinečnému bydlení a práci zvát 13 nájemních bytů s dispozicí 2+kk až 6+kk a 21 obchodních prostor o rozloze 4500 m2, které nemají obdoby jak z hlediska úrovně provedení, tak z hlediska lokality.

Při renovaci podkrovních bytů představovala specifickou výzvu statika
historické stropní konstrukce. Projektanti se rozhodli pro systém podlahového
vytápění fermacell® Therm25TM od společnosti James Hardie Europe,
který kombinuje roznášecí vrstvu a podlahové vytápění v jednom systému.
Díky hmotnosti 27 kg/m² nevznikly žádné statické problémy. K tomu se přidává
bezpečnost v oblasti požární ochrany (nehořlavé, třída reakce na oheň A2
podle ČSN EN 13501-1).

Instalace podlahového vytápění byla vzhledem ke statice historické stropní konstrukce specifickou výzvou. Mohlo být použito pouze minimální zatížení. Proto se projektanti od samého počátku zaměřili výhradně na systémy suchých podlah. Z nabídky možných řešení si nakonec vybrali nový systém podlahového vytápění fermacell® Therm25™ od společnosti James Hardie, který kombinuje vrstvu pro rozložení zatížení a podlahové vytápění v jednom systému. Díky hmotnosti 27 kg/m² nevznikly žádné statické problémy. K tomu se přidává bezpečnost v oblasti požární ochrany (nehořlavé, třída reakce na oheň A2 podle ČSN EN 13501-1).

Před instalací další 10 mm silné krycí vrstvy sádrovláknitých desek fermacell® se na podlahové prvky nanese podlahové fermacell® lepidlo.

Systém podlahového vytápění fermacell® Therm25™ se skládá ze sádrovláknité desky fermacell® o tloušťce 25 mm, jejíž horní část je opatřena speciálním frézováním s průhybovými drážkami pro položení trubek podlahového vytápění. Pro speciální půdorysy nebo dveřní otvory je k dispozici také kruhový prvek fermacell® Therm25™. Systém je doplněn další 10 mm silnou sádrovláknitou deskou fermacell®, která se lepí a šroubuje nebo sponkuje k prvkům podlahového vytápění fermacell® Therm25™ jako další vrchní vrstva. fermacell® Therm25™ je vhodný pro instalaci 16 mm silných kompozitních topných trubek a lze jej použít ve všech oblastech. Rozměr rastru výřezu je 167 mm.

Instalované prvky podlahového vytápění fermacell® Therm25TM.

Díky praktickým formátům 500 x 1000 mm lze prvky fermacell® Therm25™ snadno a rychle zpracovat. Již 24 hodin poté bylo možné po podlahovém vytápění fermacell® Therm25™ chodit a bylo připraveno k pokládce nové parketové podlahoviny v obytných prostorách. Podlahy ve vlhkých prostorách byly pokryty dlažbou. Výsledkem je štíhlá, ale přesto zatížitelná podlahová konstrukce, která splňuje požadavky oblasti použití 2, dle ČSN EN 1991-1-1 (bodové zatížení 2kN, plošné zatížení 2kN/m2). V kombinaci s vrchní vrstvou sádrovláknitých desek fermacell® o tloušťce 10 mm dosahují prvky fermacell® Therm25™ požární odolnosti 60 minut.

Pro speciální půdorysy nebo dveřní otvory je k dispozici také kulatý prvek fermacell® Therm25TM.

Prvky fermacell® Therm25TM se řežou na míru pomocí běžně dostupných nástrojů. Pro přesné a ostré řezy výrobce doporučuje používat ruční kotoučové pily s pilovými kotouči se zuby z tvrdokovu.

Montáž dodatečné krycí vrstvy sádrovláknitých desek fermacell® o tloušťce 10 mm. Ta se dodatečně přišroubuje k povrchu desek pomocí fermacell® rychlořezných šroubů umístěných v rastru cca 165 x 250 mm. Foto postupu prací: Yanik Bürkli Photography.


DOBRÉ VĚDĚT: POTŘEBUJETE PORADIT SE SKLADBOU PODLAHY?
Navrhování suchých podlah je složitý proces, při kterém je nutno posuzovat nejenom akustické a požární vlastnosti konstrukce, ale i statické a tepelněizolační. Můžete se obrátit na regionální manažery nebo technický tým, který dokáže navrhnout tu pravou skladbu podlahy. Kontakty naleznete na www.fermacell.cz.

 

Share.

About Author

Comments are closed.