Tváře letošního WORKCAMP PARQUET, kdo přijede na biskupský hrad v maďarském Györu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na WORKCAMP PARQUET v letošním roce přijedou účastníci z Austrálie, Kanady, USA, Nizozemska, Španělska, Portugalska, Maďarska, Rumunska, Velké Británie, Finska, Itálie, Belgie a Polska. Každý účastník si zaslouží pozornost a obdiv. Každý z nich věnuje svůj volný čas, zaplatí si letenku nebo benzin a přijede na týden pracovat zadarmo, letos na Biskupský hrad v Györu v Maďarsku, kde budeme společně vyrábět a pokládat repliky zámeckých parket. Přestože je nečeká finanční odměna, každoročně řešíme velký počet přihlášek a omezenou kapacitu projektu. Celá řada účastníků přijíždí každoročně znovu a znovu. Jak sami říkají, nejvíc je pro ně sdílení vědomostí, dovedností, zkušeností, navíc s největšími kapacitami v oboru. Každý účastník se stává navždy členem mezinárodní komunity parketářů.

Biskupský hrad v maďarském Györu.

Austrálie: Greggles Ceglarski a Cairoh Chapman, Joshua Lammi a Ludek Sykora

Greg a Cairo mají společnou firmu Scribed Flooring, která se zaměřuje na luxusní zakázky dřevěných podlah a schodišť. Opakovaně získali ocenění ATFA (Asociace australských dřevěných podlah). Určitě stojí za to podívat se na jejich práci. Jsou umělci a inovátoři architektonických dřevěných podlah. Joshua: „Vzít staré opotřebované podlahy, které zažily mnohem lepší časy, a přivést je zpět k životu, je něco nesmírně uspokojujícího.“ Ve své firmě LB Floors se specializuje zejména na obnovu dřevěných podlah.

Ludek pracuje ve firmě Sykora Flooring. Je specialista na dřevo a parkety a členem ATFA (Asociace australských dřevěných podlah). Realizuje nové dřevěné podlahy a schody a zabývá se jejich renovacemi.

Maďarsko: Zoltán Molnár, László Brassnyó, Gábor Gáspár a István Sarkadi

Zoltán Molnár.

Zoltán je letos spoluorganizátorem projektu a ambasador pro Maďarsko. Je majitelem firmy Swiss Parkett, která se zabývá prodejem a vlastními realizacemi podlah ve spolupráci s významnými architektonickými kancelářemi. László je představitelem Burkolástechnika Egyesület (Sdružení technologie podlah). Cílem sdružení je shromáždit informace nezbytné pro profesionální návrh konstrukce podlah, připravit pomůcky a výukové materiály, zejména s ohledem na nové materiály, technologie a evropské normy.

Gábor je majitelem firmy Stáb Parketta, která se zabývá prodejem a realizacemi různých typů podlah. István je samostatný parketář.

Přečtěte si:  PremierREAL s technologií Corktech

Itálie: Giovanni Sonzogni, Giorgio Bramini a Pietro Belloni

Giovanni je spolu se svým bratrem majitelem firmy Pavimor Parquet, kterou založil jejich otec. Zabývají se dřevěnými podlahami, od nových přes renovace až po restaurování těch historických. „S neutuchající láskou k naší profesi přistupujeme ke každé práci se stejným nadšením jako první den.“ Giorgio je samostatný parketář a je členem AIPPL (Italské asociace kladečů dřevěných podlah).

Pietro je předseda AIPPL a zaměřuje se na restaurování dřevěných podlah. Pracuje v rodinné firmě Belloni parquet založené v roce 1963.

Španělsko: Emilio Manzano Andres a Hermenegildo Carmona

Emilio je ambasadorem pro Španělsko a příští rok bude spoluorganizátorem WORKCAMP PARQUET. Jeho firma Gallery by suelos de madera se specializuje na dřevěné podlahy, včetně zámeckých intarzovaných, jejich obnovu a restaurování. Emilio je mistrem svého oboru.

Emilio Manzano Andres.

Mere je restaurátor parket a parketář a majitel firmy HM Parquet. Jeho realizace jsou kombinací tradiční řemeslné zručnosti, nových technologií a propracovaných detailů.

Nizozemsko: Eric Jongmans, Benno Broen, Johan Zwarbol

Benno Broen.

Eric je mistr parketář a restaurátor a spolu se svou ženou Annemarthe majitel firmy Gaffi ParketVormgevers a La Chappelle Parketvloeren. Restaurování dřevěných podlah je jeho vášní. Je tajemníkem Gilde van Parketteurs (Cechu parketářů), člen komise URL 4013 Historické parkety, Kompilátor DIC Parket (Digitální informační centrum), úspěšný účastník několika ročníků Mistrovství parketářů Nizozemska. Benno je mistr parketář a restaurátor a donedávna majitel firmy Hout van Hout s tradicí od roku 1897. Nyní působí jako nezávislý inspektor podlah ve své firmě Floor Inspector. V roce 2018 byl spoluorganizátorem WORKCAMP
PARQUET v Nizozemsku.

Johan je majitel firmy Maple Leaf, je mistr parketář a restaurátor. „S parketami je možné vše. Žádná výzva pro nás není příliš velká, pokud jde o dřevěné podlahy. Ve skutečnosti z toho získáváme spoustu energie!!“

Rumunsko: Florin Matei a Cătălin Stamati

Florin je parketář a srdcař. Realizuje nové dřevěné podlahy, renovuje, umí speciální povrchové úpravy a je vidět, že ho práce baví. Cătălin, stejně jako Florin, vystudoval Polytechnickou univerzitu v Bukurešti a pak se rozhodl změnit obor. Dělá to, co ho baví, dřevěné podlahy. S Florinem jsou přátelé od dětství, a i proto se rozhodli spolupracovat. Spolu rozvíjejí své znalosti a dovednosti. Učí se u starých mistrů, ale také se inspirují novými technologiemi. Jejich portfolio si můžete prohlédnout na stránkách jejich firmy Parchet Montaj.

Přečtěte si:  OBKLADY 2019/06

Velká Británie: Corey Osman

Corey je výkonný ředitel rodinné firmy s více než 50letou tradicí. Není „jen“ ředitel, je také parketář. „Podlaha není jen dřevo a povrchová úprava, pro AH Peck jde o vytvoření domova a oživení místnosti.“ Jejich realizace je kombinací odborné kompetentnosti, luxusu a řemeslné zručnosti.

Finsko: Sixten „Datsun“ Witick

Datsun je majitelem rodinné firmy a určitě je víc než parketář. Každý, kdo si objedná parketovou podlahu od finské rodinné firmy Parkettiliike Witick, obdrží mnohem více než standardní podlahy „z regálu“. Tři bratři – Stephan, Carl a Sixten – nabízejí svým zákazníkům ohromující řadu dokonale navržených podlah s vášní a smyslem pro detail. Parketové podlahy, kterévytvářejí, jsou spíše umělecké dílo než konvenční parkety.

Portugalsko: João Dias a Susy Dias, David Silva a Diego Paula

João „Fino“ Dias a Susy jsou majitelé firmy Fino Oficio a realizují dřevěné podlahy a terasy. Jejich podlahy jsou jedinečné a originální. Dalo by se říci, že k této práci je dovedla nouze sehnat schopného řemeslníka. Jejichprvní dřevěnou podlahou byla ta ve vlastním domě. Od roku 2012, kdy sepostupně vzdělávali a získávali zkušenosti, urazili kus cesty, udělali spoustu práce a nyní patří mezi nejlepší. David a Diego pracují ve společnosti Paviluxa mají řešení pro každou dřevěnou podlahu. Zabývají se kompletními realizacemi nových i obnovou starých dřevěných podlah a dřevěných teras. Mezi jejich zákazníky najdeme třeba Institut vína, Ministerstvo obrany nebo Vatikánské velvyslanectví v Lisabonu.

USA: Leonard A. Hall

Lenny je majitelem firmy Endurance Floor Company a zakladatel skupiny American Parqueteur, pracuje pro NWFA (mezinárodní nezisková obchodní asociace zastupující všechny segmenty průmyslu podlah z tvrdého dřeva) jako oblastní instruktor, ale především je profesionální parketář, který má chuť nejen se neustále vzdělávat, ale i předávat své znalosti dál. Stal se 7x vítězem soutěže Podlaha roku pořádané NWFA.

Přečtěte si:  Podlahy na zámcích: Topoľčianky. Historie a současnost místa, kam jezdil i T. G. Masaryk

Kanada: Delbert Adams a Donna Adams

Delbert a Donna jsou majitelé firmy Sheffield Hardwood. Navrhují kompletní dřevěné podlahy s intarziemi, bordurami nebo medailony. Jejich specialitou jsou jedinečné designy a vzory. Kromě nových podlah se zaměřují naopravy, výměny, renovace a kompletní restaurování dřevěných podlah. Vracejí podlahám nový život.

Belgie: Che Polfliet a Wojciech Wojciuk

Che je mistr parketář a restaurátor. Je specialista na škrábání dřevěných podlah. Jeho realizace jsou kombinací jeho preciznosti a řemeslných dovedností. Spolupracuje s architekty na moderních projektech, ale také restauruje nejvzácnější historické dřevěné podlahy. „Někdy je potřeba přesvědčit klienta a architekta, že mají opravdu krásnou podlahu a měli by se k ní chovat s úctou. Ale stojí to za to.“

Wojciech Wojciuk.

Wojtek je majitelem firmy Inko Parquets, kterou se mu podařilo vybudovat v cizí zemi. V roce 2021 byl spoluorganizátorem WORKCAMP PARQUET v Belgii. „Dřevo je jedním z nejběžnějších a běžně používaných materiálů v historii lidstva. Je všude. Jeho univerzálnost a skvělá dostupnost jej trochu bagatelizuje. Procházíme kolem, aniž bychom se divili, jaké je jeho složení, jak získalo svůj tvar a proč se tak či onak chová, ne vždy podle našich představ. Škoda, protože dřevo je úžasný materiál s mnoha zajímavými vlastnostmi a původem; je někdy vrtošivý, někdy nenahraditelný, někdy milovaný a někdy proklínaný.“

Polsko: Jaroslaw Gawina

Jaroslaw Gawina.

Jarek je majitelem firmy GAWA Parkiety, je parketář, restaurátor a instruktor na workshopech pro podlaháře a parketáře v Polsku. Je předseda Grupa Parkieciarze (Cech parketářů). V roce 2019 byl spoluorganizátorem WORKCAMP PARQUET v Polsku. Realizuje nové dřevěné podlahy, renovuje a restauruje historické podlahy nebo třeba umí chemicky zesvětlit exotické dřevo. Je skvělý řemeslník, který umí sdílet své znalosti a dovednosti.


Náš projekt a řemeslníky, kteří letos přijedou, můžete podpořit nákupem zámecké parkety nebo jinak. Myslíme si, že to má smysl. Neváhejte nás kontaktovat a děkujeme.


Michaela Reichlová a René Caran
workcamp-parquet.cz

Share.

About Author

Comments are closed.