LAZUROL – systém na ochranu dřeva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na ochranu dřeva – vždycky LAZUROL!, to je aktuální motto prezentace systému na ochranu dřeva společnosti BARVY A LAKY. Na to, jak správně při jeho použití postupovat, jsme se zeptali Miroslava Koubka, dlouholetého člena Technického servisu BARVY A LAKY a Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

„Mám léta chatku blízko potůčku, u lesa, tak o údržbě dřevěných prvků vím své…, když pominu řadu dalších renovací, které jsem za život realizoval.

Dřevo je nádherný materiál, ale jako všechno potřebuje alespoň minimální údržbu, aby netrouchnivělo a nestalo se domovem dřevokazných škůdců.

V exteriéru je vystaveno celoročně působení UV záření a povětrnostním vlivům – bez naší péče se neobejde, jinak časem jeho krása zešedne. Barva je dnes tou nejnižší částkou v renovačním rozpočtu, hlavní roli tedy hraje práce a čas. Když dřevo neošidíme, dodržíme doporučený technologický postup, použitý systém LAZUROL prodlouží životnost dřeva o dlouhé roky.

Jakou vlastnost vždycky u lazur ocením? Jako řemeslník určitě vysokou kvalitu a zároveň nízkou cenu, vysokou výtěžnost barvy a také snadnou zpracovatelnost (to znamená, jak se barva nanáší, jak rychle schne, jak dlouhé unese tahy štětcem, aby nebylo vidět napojení) a pak je pro mne důležitá určitě snadná obnovitelnost nátěru…, abych se tolik nenadřel při renovaci.“

PRAKTICKÉ TIPY PRO KAŽDÉHO

Terasa potřebuje olej

Nechte dřevo dýchat! Terasa z borovice či modřínu anebo i z exotického dřeva potřebuje olej. Jednou za čas postačí venkovní podlahu jen očistit a řádně napustit. Vyberte si LAZUROL TERASOVÝ OLEJ S 1080. Vsakuje se hluboko do dřeva, zamezuje jeho bobtnání a zamodrání, chrání ho i před plísněmi či zařasením. Terasa po olejové a voskové péči omládne. Hedvábně matný povrch je vysoce odolný UV a vodě. Olejový typ nátěru s karnaubským voskem se vyznačuje snadnou obnovitelností, kterou na velkých plochách oceníte. Před použitím produktu LAZUROL TERASOVÝ OLEJ S 1080 je třeba provést první materiálem S1033.

Přečtěte si:  Xyladecor EXTREME zajišťuje ochranu dřeva až na 12 let

Chci z borovice udělat exotické dřevo

Pochopitelně druh dřeva barvou změnit nelze, ale tónovat, barevně přiblížit ano. LAZUROL TERASOVÝ OLEJ je v nabídce běžně i v odstínu TEAK. Vždy platí, že čím více vrstev nátěru, tím sytější a tmavší výsledný odstín bude. LAZUROL TERASOVÝ OLEJ je možné tónovat na další odstíny v koloristických centrech. Pokud bychom chtěli zásadně změnit barvu podlahového prkna (třeba doplnit jedno nové k původní podlaze), pak je dobré použít LIHOVÉ MOŘIDLO LAZUROL. Barevné dřevo pak ošetříme olejem.

Protiskluzná terasa

Použijte LAZUROL VENKOVNÍ POCHOZÍ LAK. Terasa pak bude mít polomatný, tvrdý a pružný povrch. Lak je bezbarvý – dřevo tak bude mít svou přirozenou kresbu a odstín. Vykazuje dobrou brousitelnost, vysokou UV odolnost a silně odpuzuje vodu. Lak má atest protiskluznosti. U laku oceníme i snadnou brousitelnost, až přijde čas renovace. Hodí se i k ošetření chodníčků k bazénům.

Srub, chatka, obložení i zahradní nábytek

Budou vždy dobře ošetřeny nejméně na pět let materiálem LAZUROL TOPDECOR v kombinaci s LAZUROL IMPREGNAČNÍ ZÁKLAD.

a) Systém na ochranu dřeva ve dvou krocích je základ. Dřevo nejprve napustíme biocidní impregnací a pak teprve lazurou. Tato kombinace zajistí ochranu před dřevokaznými škůdci a vrchní UV a voděodolnou vrstvu.

b) Řemeslnický tip na úpravu podkladu: tónujte impregnaci 1 dcl lazury na 0,75 l napouštědla, probarvíte tak již podklad a ušetříte množství vrchních nátěrů dřeva. Je důležité, abyste první napouštěcí vrstvu dobře promíchali a podklad kvalitně obrousili, zbavili prachu, pryskyřic a nesoudržných vrstev. Nedostatečné odstranění starých laků bude pod dalšími nátěry vždy viditelné, bude vytvářet lesklé a tmavé „plotny“. Proto neustále klademe důraz na pečlivé supervybroušení podkladu. Jinak by prohlubně a okolí suků mohly výsledný hedvábný a celistvý povrch trochu kazit.

Přečtěte si:  Garapa a cedr ozdobily terasu a fasádu rekonstruovaného rodinného domu

Nejen pro dřevěné ploty

LAZUROL IMPREGNAČNÍ ZÁKLAD a LAZUROL CLASSIC je prostě ZÁKLAD. Tenkovrstvá lazura s obsahem oleje je skvělá díky své supervsakující vlastnosti. Na dřevo předem ošetřené biocidem proti škůdcům se nanáší snadno a rychle, vsakuje hluboko do dřeva, vytvoří jemnou ochrannou vrchní vodoodpudivou vrstvu a nepraská. Je snadno obnovitelná – to oceníme vždy, u plotovek zejména. Používám ji léta, vydrží dlouho, její kvalita je vysoká, za rozumnou cenu.

Štíty a podhledy

Potřebují silný UV filtr a oceníte tixotropní vlastnosti, které má LAZUROL TIXOTROPNÍ LAK. Jeho gelovitá struktura je vhodná právě pro svislé a šikmé plochy. Zkrátka při aplikaci nestéká. Lesklá varianta vytvoří vysoce efektní povrch, lak je stále pružný, nepraská. Hodí se do vnitřních i venkovních prostor, zachová přírodní barvu dřeva; tento typ laku lze snadno použít i na kov – je univerzální. Pro venkovní použití bych vždy doporučil jako první krok impregnační základ.

Jak oživit lazuru

Pokud chcete jen prodloužit životnost nátěru a venkovní nábytek „oživit“, použijte jen houbičku a LAZURO AQUA DECOR – BALZÁM. Balzám je transparentní nátěr s obsahem účinných fungicidů, který viditelně oživí původní film na dřevě a značně prodlouží životnost podkladového nátěru, navíc má schopnost zacelit mikroprasklinky vzniklé „pohybem“ dřeva. Nanáší se houbičkou (v případě velkých částí štětcem, mopem), v malém množství, na suchý povrch zbavený prachu a mastnoty.

Přečtěte si:  ADLER: terasový olej Pullex. Jak ošetřit dřevěnou terasu.

Stará dřevěná okna – vyhodit, nebo opravit?

Já říkám: pokud to jen trochu jde, opravit… Je to na delší čas, ale výsledek stojí za to! Rozhodně věnujte péči kvalitnímu odstranění všech starých nátěrů. Dřevo se nebojte dosyta napustit fermeží. UNIBAL FERMEŽÍ NAPOUŠTĚCÍ natírám během 48 hodin třeba i dvakrát, dokud dřevo pije. Vždy po 20 minutách nevsáklé, a tedy přebytečné napouštědlo z povrchu setřu hadříkem. Po dvou dnech suché a vytmelené okno přebrousím, natřu základovkou na dřevo a pak teprve po dalším jemném přebroušení LAZUROL OKNOBAL EMAIL. To je „mercedes“ mezi emaily – vysoce lesklý, nelepivý, nepraskavý a nežloutnoucí, vytvoří vysoce odolnou omyvatelnou luxusní ochranu oken, kterou bude radost umývat…, nebo spíš dokreslí charakter každého stavení.

Rady a tipy budeme tento rok připravovat na www.bal.cz.

Share.

About Author

Comments are closed.