Dřevo a jeho ošetření nátěrovými hmotami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chceme-li ošetřit předmět ze dřeva, je při výběru vhodného nátěru důležité brát v úvahu několik jeho vlastností.

Dřevo je materiál houževnatý a nepravidelný, což může být při aplikaci nátěru problematické. Je tedy důležité použít takový, který bude dobře přilnavý a bude dobře krýt.

Další vlastností dřeva je jeho absorpční schopnost. Dřevo má tendenci absorbovat vodu a vlhkost, což může časem vést k jeho znehodnocení. Nátěr by proto měl být voděodolný, aby tento materiál chránil před vlhkostí.

Jako přírodní materiál má dále dřevo tendenci pracovat v závislosti na teplotních změnách. Při vysokých teplotách se rozpíná, zatímco při nízkých se smršťuje. Použijeme-li při jeho ošetření nátěr, který není pružný, mohou časem tyto teplotní změny na ošetřeném povrchu způsobit trhliny a deformace.

Alkyton

Alkyton je alkyd-uretanový, samozákladový, pružný, vysoce kryjící, antikorozní email použitelný přímo na rez, kov, dřevo nebo pohledový beton. Je snadno aplikovatelný štětcem, válečkem nebo stříkací pistolí. Výborně kryje, je odolný vůči vodě, UV záření a dalším vnějším vlivům. K ošetření dřeva je vhodný také díky své pružnosti. Dřevo nejenže chrání před poškozením, ale přizpůsobí se jeho rozpínání, nepraská a nedeformuje se, a pomáhá tak prodloužit životnost nátěru i podkladního materiálu.

https://motipduplicolor.cz/ antikorozni-natery-a-spreje-cz-2/

Přečtěte si:  BARVY Profi 2022/06
Share.

About Author

Comments are closed.