Živoucí růžovo-červená, odvážná a optimistická barva roku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Barva roku pro letošní rok je charakterizováná živoucí purpurovou, tedy odstínem energické narůžověle červené, z které vyzařuje život, optimismus a kuráž.

Pokud nám loni modrofialová barva otevřela nové perspektivy na poli digitálních technologií a vědy a přenesla nás do tzv. „metaverzu“, kde se stírají hranice mezi realitou a virtuálním světem, letos nás odstín zářivé purpurové zahrne nekonvenčností a empatií.

Inspirace z přírody

Barva roku, nebojácná, elegantní a sofistikovaná živoucí růžovo-červená, má kořeny hluboko v přírodě a patří do skupiny červených odstínů. Volbu barvy roku inspirovala charakteristická červená košenila, kterou lze popsat pouze v superlativech, jelikož je považována za nejvzácnější a nejstarodávnější přírodní odstín. Toto prapůvodní spojení barvy a přírody posiluje lidského ducha a napomáhá budovat vnitřní klid a sílu. Zároveň nás podporuje v respektu k přírodě samotné, ve všech oblastech našeho života i práce.

Karmínová červeň představuje perfektní rovnováhu mezi teplými a studenými barevnými tóny, a je proto vhodná do všech místností. Dobře ladí s teplými barvami dřevěných parket i s podlahou v chladnějších podtónech. Experti v oblasti barevných trendů popisují tento odstín růžovo-červené jako jeden z nejsilnějších a zároveň nejjasnějších barevných tónů. Je vhodný do menších i větších a lépe osvětlených místností. Cítíte se dostatečně odvážně na experimentování? Potom vám doporučujeme, abyste do místnosti vnesli špetku osvěžující a univerzální barvy, která se dokonale doplňuje s různými barevnými tóny a má sílu učinit každý domov sofistikovaným a extravagantním.

Troufalá barva pro odvážné

Říká se, že opatrnosti není nikdy nazbyt a platí to i při výběru barev na stěny, barev nábytku nebo dekorací v bytových interiérech. Odstín živé růžovo-červené barvy je jeden z nejintenzivnějších barevných tónů, který od nás vyžaduje chvilku zamyšlení nad tím, kam ji v místnosti umístíme. Je důležité vzít v potaz nejen množství denního světla a velikost místnosti, ale také vliv barev na naši psychickou pohodu.

V závislosti na intenzitě odstínu vám doporučujeme zapojit tuto barvu do místnosti ve formě dekorací, případně se omezit jen na část stěny nebo menší plochu. Technika blokování barev představuje při natírání vynikající řešení problému, jak do místnosti vnést ještě intenzivnější, odvážnější a tmavší barevné odstíny. Jde o techniku, která až na špetku kreativity nevyžaduje žádné speciální znalosti. Stačí maskovací páska, štětec nebo váleček a tužka a pravítko.

Jste spíš příznivci jednobarevného stylu? Pak vyzkoušejte kombinaci červené a růžové na jedné stěně a vytvořte nedokonalý konečný dojem pomocí svislých tahů válečkem v různé výšce. Pokud se rozhodnete pro tento způsob natírání, dbejte na to, abyste barvu nanášeli v malém množství. Čím méně barvy na válečku, tím jednodušší je vytvořit hrubý a nepravidelný přechod.

Pro hladší přechod můžete experimentovat i se sofistikovanějším stupňujícím se efektem. Barevná technika ombre se vyznačuje pomalým přechodem z tmavšího na světlejší odstín v rámci stejného barevného tónu. Barvy se pro dosažení různých efektů dají i míchat, od velmi jemného a nenápadného přechodu až po impresionistický styl s hrubými tahy štětcem a výraznými barevnými kontrasty. Výhodou techniky Ombre je, že můžete finální vzhled zcela přizpůsobit svým přáním a prostoru, a vytvořit tak charismatický a jedinečný vzhled.

Berte však v potaz, že červené barevné tóny jsou ve světě interiérových barev svým způsobem specifické, jelikož jsou považovány za vcelku náročné a ve chvíli, kdy se rozhodnete je přetřít, se těžko zakrývají. K zakrytí výraznějšího červeného odstínu budete pravděpodobně potřebovat o vrstvu barvy navíc, proto vám doporučujeme zvolit interiérovou barvu s dobrou kryvostí, jako je SPEKTRA Super nebo SPEKTRA Extra. Vynikají dobrou kryvostí i v případě bílých a pastelových barevných odstínů.

Na velmi intenzivně natřených površích se mohou objevit i škrábance nebo tzv. „popsaný efekt“, pokud o stěnu omylem zavadíte nějakým ostrým předmětem. Pigmenty v lesklých nátěrech jsou obklopeny pojivem, zatímco pigmenty v matných nátěrech leží volně na povrchu, což může v případě poškrábání způsobit to, že se odhrnou a budou vidět bílá plniva. Abyste se vyhnuli „popsanému efektu“, doporučujeme u intenzivních barevných tónů volit lesklé nátěry nebo ošetřit nátěr v matném lesku lakem SPEKTRA Domflok Matt. Jde o transparentní nátěr s vysokým obsahem pojiv, která zakryjí pigment a ochrání nátěr proti poškrábání.

Živoucí purpurovou můžete do bytu vnést i v podobě menších detailů.

Svěží odstín živé růžovo-červené barvy má sílu rozjasnit jakoukoli místnost. Pokud nejste otevřeni trvalejším a odvážnějším změnám, jako je natírání stěn, můžete prostor oživit i pomocí různých doplňků a dekorací. Můžete je kombinovat se světle šedou, modrou, zelenou, růžovou, a dokonce i pastelovými či zemitými tóny. Růžovo-červený odstín se skvěle hodí k věčné klasice – bílé – a jejímu perfektnímu protějšku, elegantní černé. Do svého domova můžete vnést i špetku sofistikovaného dojmu a bohatého luxusu pomocí detailů na textilu a dekorativních předmětech, jako jsou záclony, ozdobné polštářky, koberce, stoličky, vázy, květináče či různá umělecká díla.

S troškou kreativity se můžete pustit i do menší renovace stávajícího vzhledu vašeho interiéru nebo zahradního nábytku. Doporučujeme zvolit TESSAROL univerzální krycí emaily, které jsou vhodné pro dřevěné i kovové povrchy. Rošťáckou růžovou můžete natřít jídelní židle, poličky, rámy postelí, zahradní nábytek, nohy kávového stolku, lampu nad jídelním stolem nebo barový pult.

Intenzivní barevné tóny mohou na první pohled působit lehce agresivně, ale není nutné se jim vyhýbat za každou cenu. Pokud vezmete v potaz stávající paletu barev v místnosti, můžete zvolením správné kombinace barev oživit jakoukoli místnost. Pokud si troufnete vystoupit ze zajetého rámce a zkusit něco nového.

www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.