Nová technologie UZIN MTS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Systém odolný vůči alkalické vlhkosti

Společnost Uzin představila na veletrhu BAU v Mnichově technologii alkalicky a vlhkostně tolerantních výrobků, které jsou vhodné pro pokládku textilních a elastických podlahových krytin na podklady se zbytkovou vlhkostí i na podklady se vzlínající vlhkostí. MT je zkratka pro „moisture tolerant“, tedy pro výrobky, které nejsou ovlivněny vzlínající alkalickou vlhkostí z podkladu. V sortimentu výrobků Uzin jsou nyní označeny novým štítkem „MT-Technology“. Například systém UZIN MT Classic se skládá ze dvou nových a dvou stávajících výrobků – disperzního základního nátěru UZIN PE 360 Plus, stabilní opravné malty UZIN NC 182, nové cementové vyrovnávací hmoty UZIN NC 161 a nového univerzálního lepidla UZIN KE 25. Je vhodný zejména na vlhké cementové podklady a nevyžaduje žádnou bariéru proti zbytkové a ani proti vzlínající vlhkosti. Důvod: Alkalická vlhkost nemá vliv na jednotlivé výrobky ani na celkovou strukturu systému.

Nový systém UZIN MT Classic skládající se z výrobků UZIN PE 360 Plus, UZIN NC 161 a UZIN KE 25, je prvním podlahovým systémem společnosti Uzin, v němž jsou všechny použité systémové komponenty tolerantní vůči alkalické vlhkosti. „Využili jsme naše zkušenosti, které se zabývají vlhkostí podkladu, k vývoji dalších řešení s jasnými výhodami,“ vysvětluje Steffen Kallus, obchodní ředitel UZIN. „Díky tomu, že odpadá těsnicí vrstva a s ní spojené pracovní úkony, jde o nákladově efektivní a zdrojově úspornější alternativu ke klasickým uzávěrám vlhkosti.“ Odpadá také namáhavé a časově náročné broušení reaktivních pryskyřičných podkladů. Nový systém boduje také z hlediska udržitelnosti, neboť jeho uhlíková stopa je zhruba o 50 % nižší než u konvenčních systémů, které k uzavírání používají základní nátěry z reaktivních pryskyřic.

Přečtěte si:  Parketové know-how v Pallmann Orange World

Instalační materiály odolné vůči vlhkosti získaly ocenění Emicode EC1 Plus („Velmi nízké emise“) a „Modrý anděl“. Nabízejí bezpečnou aplikaci a spolehlivou ochranu v místech s alkalickou vlhkostí, jako jsou sklepy vystavené zemní vlhkosti nebo místnosti bez stavební hydroizolace, nebo s vlhkostí po výměně, stejně jako se zbytkovou vlhkostí v cementových potěrech a betonových podkladech.

Od systému blokujícího vlhkost k systému tolerujícímu vlhkost

Při pokládce textilních a elastických podlahových krytin na podklady se zbytkovou vlhkostí nebo trvale vlhké podklady se zbytkovou vlhkostí vyšší než 5 CM% se dosud obvykle používaly epoxidové pryskyřice nebo PU základní nátěry k utěsnění podkladů. Tyto podkladové systémy však musí být označeny jako nebezpečné materiály a všichni uživatelé polyuretanových (PUR) výrobků budou muset od srpna 2023 absolvovat školení o bezpečném používání těchto výrobků před jejich aplikací. Alternativou jsou nové systémy MT, které jsou i v tomto ohledu vstřícnější ke zpracovatelům – mimo jiné je tento požadavek na školení odstraněn.

Žádné blokování: Rychlejší a úspornější systém

Systém odolný vlhkosti UZIN MTS.

Zde přichází na řadu systém UZIN MT Classic, (Obrázek 9) který je zcela odolný vůči alkáliím a vlhkosti a kombinuje několik výhod. Je tolerantní k alkalické vlhkosti, která díky nové technologii MT nepoškozuje systémové produkty. Tím, že není třeba blokovat vlhkost a odpadá tedy potřeba uzavírací vrstvy, lze vhodnou podlahovou krytinu odolnou vůči alkalické vlhkosti pokládat efektivněji. S menším počtem kroků odpadá také broušení základních nátěrů z reaktivních pryskyřic, které se obvykle používají pro hydroizolaci – což představuje namáhavý pracovní krok.

Přečtěte si:  Modulární systém určený pro instalační řešení odolné proti vlhkosti

UZIN MT Classic: Jeden systém, čtyři komponenty odolné vůči vlhkosti

Nová cementová stěrkovací hmota odolná proti vlhkosti UZIN NC 161

Jednou z novinek v sortimentu je UZIN NC 161, cementová objektová vyrovnávací hmota odolná proti vlhkosti, speciálně navržená pro cementové podklady položeny na zemi nebo obsahující zbytkovou vlhkost. Lze ji použít i k vyplnění, vyhlazení a vyrovnání trvale vlhkých (nikoli však povrchově mokrých) podkladů – v tloušťkách vrstvy od 3 do 20 mm. Nová vyrovnávací hmota odolná proti vlhkosti je vhodná pro čerpání a následnou pokládku textilních a pružných podlahových krytin odolných proti vlhkosti všech typů. Novinkou je také výkonné univerzální lepidlo UZIN KE 25 tolerantní k alkalické vlhkosti, určené k lepení vhodných pružných a textilních podlahových krytin na vlhké podklady.

Nové univerzální lepidlo odolné vůči alkalické vlhkosti.

Osvědčená, rychleschnoucí disperzní penetrace UZIN PE 360 Plus  se používá před vyrovnávacími pracemi na savých cementových potěrech a betonových podlahách. Je připraven k použití, odolává vlhkosti a poskytuje vynikající přilnavý základ pro následné vyrovnávací hmoty. Stabilní cementová opravná malta UZIN NC 182, která je na trhu dobře zavedená a používá se především pro opravné práce, je opakovaně míchatelná s reaktivačním účinkem, odolná proti vlhkosti a ideální pro opravu, částečné vyplnění a vyrovnání podkladů v libovolném rozsahu tloušťky vrstvy. Rychleschnoucí produkt lze také použít k vytvoření vysoce pevných instalačních povrchů, které jsou rychle připraveny k pokládce.

MT znamená „odolný vůči vlhkosti“. Vybrané výrobky Uzin jsou nyní označeny novým označením. Logo označuje toleranci vůči alkalické vlhkosti, která díky nové technologii nepoškozuje systémové výrobky.

Všechny tyto čtyři komponenty nového systému jsou označeny štítkem MT Technology. (obrázek 3) Tvoří tak základ modulárního systému UZIN, který obsahuje i další prvky, jako jsou systémy pro včasné zavírání nebo blokování vlhkosti a systémy snižující spotřebu.

Konstrukce podlahy se systémem UZIN MT Classic: Vlhký cementový potěr nebo beton, základní nátěr a stabilní opravná malta UZIN NC 182 nebo přímá aplikace základního nátěru UZIN PE 360 PLUS. Následuje nová vyrovnávací hmota UZIN NC 161 a pokládka podlahové krytiny s novým alkalicky a vlhkostně tolerantním lepidlem UZIN KE 25

Podmínky na místě: I zde je vhodný nový systém UZIN MT Classic, který nevyžaduje zábranu proti vlhkosti a je odolný vůči alkáliím a vlhkosti.

Vyrovnání podkladu cementovou objektovou stěrkovací hmotou UZIN NC 161 odolnou proti vlhkosti.

Pokládka designové podlahy s univerzálním lepidlem UZIN KE 25 odolným vůči alkáliím a vlhkosti.

Aplikace nového univezálního lepidla KE 25 se nijak neliší od standardních lepidel.

Share.

About Author

Comments are closed.