Sanace trhlin na fasádě a ochrana betonu proti karbonataci

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nátěrová hmota ETERNAL elast vytváří trvale vysoce pružný film odolný popraskání, povětrnostním vlivům a UV záření. Nátěry dobře odolávají působení chemických rozmrazovacích látek, jsou nepropustné pro vodu, oxid uhličitý a oxid siřičitý. Mají přitom velmi dobrou propustnost pro vodní páru, jsou omyvatelné vodou a málo se špiní.

ETERNAL elast je určen k provádění ochranných protikorozních a protikarbonatačních nátěrů betonových a železobetonových konstrukcí, dále k povrchové úpravě protihlukových panelů, u kterých neovlivňuje zvukovou pohltivost. Vzhledem k vysoké pružnosti a paropropustnosti je mimořádně vhodný také k ochranným nátěrům fasád z vyzrálých omítek, betonových konstrukcí, konstrukcí z plynosilikátů a vláknocementových panelů, u kterých se v důsledku stárnutí objevily trhlinky.

PŘÍKLADY KONKRÉTNÍCH POUŽITÍ

Nátěry fasád s trhlinkami

Na fasádách se mohou tvořit pavučinové trhlinky, které jsou nejen estetickou vadou, ale také výrazně zhoršují vlastnosti fasád. Usnadňují usazování nečistot, napadání fasád houbami, plísněmi a řasami, v důsledku vyšší nasákavosti snižují jejich životnost. Správně provedený nátěr speciální barvou ETERNAL elast tyto trhlinky přemostí a vlivem vysoké průtažnosti zajistí, že se již znovu neobjeví.

Nátěry ozdobných fasádních profilů

Pro jednoduché vytváření různých ozdobných fasádních prvků se v současné době tyto díly vyrábějí prefabrikované, většinou z pěnového polystyrenu a potažené speciální cementovou či disperzní omítkovinou. Pokud se pro jejich následnou povrchovou úpravu použijí běžné fasádní barvy, mohou v důsledku velké teplotní roztažnosti profilů vznikat na jejich povrchu či ve spojích trhlinky. ETERNAL elast je díky své vysoké průtažnosti schopen vzniku těchto trhlinek zamezit.

Přečtěte si:  Systém BARLET – od paneláku po kostel

Nátěry protihlukových stěn

Protihlukové stěny se opatřují nátěry zejména z estetických důvodů. Kromě toho musí ale splňovat i další důležité technické požadavky, jako jsou omyvatelnost, odolnost chemickým rozmrazovacím prostředkům, odolnost povětrnosti a UV stabilita. Zároveň nesmí ovlivňovat zvukovou pohltivost protihlukových panelů. ETERNAL elast všem těmto uvedeným požadavkům vyhovuje.

Ochrana a sanace železobetových konstrukcí

Betonové a železobetonové konstrukce, jako jsou zídky, mosty, tunely, sila atd., podléhají vlivem povětrnosti a karbonatace postupné degradaci. Abychom tento proces co nejvíce oddálili, je nutné povrch opatřit vhodnou nátěrovou hmotou. Nátěry provedené touto barvou jsou prakticky nepropustné pro oxid uhličitý a další kyselé plyny z ovzduší. Chrání beton, a tím i ocelovou výztuž před korozí a zároveň zlepšují estetický vzhled konstrukce.

ETERNAL elast se nanáší širokým štětcem, malířskou štětkou, válečkem nebo bezvzduchovým stříkáním.


Spotřeba:

protikarbonatační nátěry: 0,4 kg/m2,
podklady s trhlinkami: 0,4–0,9 kg/m2 dle šířky
přemosťovaných trhlin.
Šířka trhlin Spotřeba hmoty
0,2 mm 2 × 0,2 kg/m2
0,3 mm 2 × 0,3 kg/m2
0,5 mm 3 × 0,3 kg/m2

 

Odstín: bílý.
Centra COLOR SYSTÉMU AUSTIS tónují do širokého výběru odstínů podle
vzorkovnic CSA Anorganic, CSA Fasáda, CSA Trend, Eurotrend, RAL
a dalších.
Balení: 10kg plastové obaly.


www.barvy-eternal.cz

Share.

About Author

Comments are closed.