„Sokolí“ graffiti – na zdi Tyršova domu realizoval známý streetartista Michal Škapa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zeď Tyršova domu, sídla České obce sokolské na pražském Újezdě, nově zdobí graffiti uznávaného streetartisty Michala Škapy, které je součástí oslav 160 let od vzniku spolku Sokol. Na první pohled jsou mezi jeho motivy rozeznatelné dvě hlavy sokola, při detailnějším pohledu divák uvidí symboly obecně spojované s kulturou těla.

Malba na zeď byla na místě provedena po náročných přípravách za jedinou noc, a to ze soboty 23. na neděli 24. dubna 2022. Na bíle natřené speciální desky připevněné na zeď historického objektu Tyršova domu, jejichž instalace byla podmínkou památkářů, Michal Škapa dataprojektorem se speciální čočkou promítal grafický návrh, který barvami ve spreji na zeď přenesl. Spotřeboval asi 30 plechovek.

„Grafika se mi moc líbí. Upozorňuje na to, že v ‚domě za zdí‘ sídlí moderní sportovní a kulturní spolek. Na grafice je i letopočet 1862, který připomíná 160 let od založení, které si letos připomínáme. Takže i ten, kdo by náhodou nevěděl, že zde Sokol sídlí, bude mít důvod přemýšlet, co grafika symbolizuje, a možná mu ty sokolí hlavy napoví,“ říká starostka České obce sokolské Hana Moučková. „Nápad vznikl v loňském roce a projednávali jsme ho s památkáři, kteří nakonec souhlasili, z čehož mám velkou radost. Graffiti je symbolem toho, že i když má Sokol 160 let, je moderní organizací. Nejen ve sportu, ale i v umění, které je nedílnou součástí činnosti našich více než tisíce jednot napříč republikou. Těší mne, že se to v centru Prahy, které bývá některými považováno za skanzen, podařilo,“ doplňuje ředitel Kanceláře ČOS Marek Tesař.

Přečtěte si:  Sněhobílá, hluboce matná antireflexní malířská barva

www.sokol.eu
Foto: Markéta Navrátilová, ČOS

Share.

About Author

Comments are closed.