Dr. Schutz floor remake – Renovace poškrábané a znečištěné PVC podlahoviny

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nejčastějším důvodem renovace povrchu elastických podlahovin bývá kombinace opotřebovaného nebo mechanicky poškozeného povrchu, který se poté začne silně špinit. Pokud se tato situace potká ještě s nedostatečně nebo nevhodně prováděným běžným denním čištěním, je za krátkou dobu výsledkem silně znečištěná, nevzhledná a nehygienická podlaha. To byl také případ průmyslového objektu, kde nejhorší stav byl v kuchyňské části a kanceláři řízení.

Pro kompletní opravu povrchu byl použit renovační systém Dr. Schutz floor remake, který nabízí téměř neomezené možnosti oprav všech typů elastických podlahovin, litých epoxidových a polyuretanových podlah, litých minerálních cementových podlah a také keramických dlažeb, ESD podlah atd.

Základní hloubkové čištění, neutralizace, oprava a příprava povrchu

Technologický postup tohoto kroku musí být předem odborně vyhodnocen. V případě našeho objektu muselo být například provedeno dvojí mikrobroušení povrchu diamantovými pady. Některé situace a stavy vyžadují například až několikanásobný mikrobrus různými zrnitostmi brusiva. Systémově používáme pro mikrobrus povrchu diamantové pady a keramické brusivo v rozsahu zrnitostí od 40 do 400. Po dokonale provedeném základním čištění, mechanické přípravě povrchu a jeho neutralizaci na pH 7 mohou být na odborně správně připravený povrch aplikovány permanentní 2-komponentní polyuretanové laky Dr. Schutz Group.

 

Lakování povrchu

Volba laku záleží na tom, jak je prostor používán a jaké je jeho zatížení. Pro silně mechanicky zatěžované povrchy nasazujeme lak Dr. Schutz PU Siegel, pro prostředí se silným chemickým zatížením pak Dr. Schutz PU Anticolor, který je odolný vůči migraci změkčovadel z gumy a má odolnost vůči všem dezinfekčním prostředkům a také barevným dezinfekcím na rány a barvám na vlasy. V případě našeho objektu byl použit právě lak Dr. Schutz PU Anticolor mat, neboť se jednalo o elektronickou výrobu včetně výroby kabelů, a lak musel tudíž splnit požadavky na odolnost vůči migraci změkčovadel z gumy. Minimální a doporučená dávka laku je 2x 50 ml/m2, což odpovídá tloušťce nátěru kolem 40 μm. Lakování se provádí lakovacím válečkem Aquatop o šířkách 25 nebo 50 cm.

Přečtěte si:  Proměna prvorepublikové uhelny v sál pro přednášky i neformální setkávání studentů VŠCHT

Možnosti systému Dr. Schutz floor remake jsou široké. Stavebnicový systém kromě pěti různých optických variant laků (ultramat, extramat, mat, pololesk, lesk) disponuje také třemi stupni protiskluzných vlastností nátěrů – systémová přísada duro plus L Add laku přidá tvrdost a odolnost vůči poškrábání, přísada Flex Add zase zvyšuje elasticitu laků tak, že mohou být použity také na extrémně pružné podklady nebo podlahoviny. Při hraničních teplotních podmínkách se používá přísada Decelerator Add, která prodlužuje dobu schnutí laků.

Výsledek renovace

Na PVC podlahovině bylo díky mikrobrusu eliminováno její poškrábání, na povrch bylo aplikováno dostatečné množství polyuretanového laku. Tím byl vytvořen nový permanentní povrch s velmi dlouhou životností a možností snadné budoucí renovace. Polyuretanové laky Dr. Schutz se stávají nedílnou součástí podlahoviny a mají až 6x delší životnost ve srovnání s běžnými polymerními ochrannými nátěry. Nejsou chemicky odstranitelné. Při jejich renovaci po mnoha letech používání nevzniká tudíž žádný chemický odpad, který by zatěžoval životní prostředí. Z mnoha výhod bychom chtěli ještě vyzvednout hygieničnost celého systému. Laky vytvářejí mikrobiologicky uzavřený povrch, na kterém je významně redukován růst bakterií, a to až o 99,5 %.


Objekt: továrna na výrobu elektronických součástek.
Podlahovina: homogenní PVC.
Plocha: 350 m2.
Použité produkty: základní čisticí přípravek R, diamantové pady, 2K polyuretanový lak Dr. Schutz PU Anticolor mat.

Realizace: floorcolor s.r.o., realizační divize Dr. Schutz® Group pro ČR a SR.

Přečtěte si:  FLOOR FOREVER WOOD - kvalitní dřevěné podlahoviny s nadstandardní nabídkou povrchových úprav

www.floorcolor.cz
www.dr-schutz.cz

Share.

About Author

Comments are closed.