Jak vypadala a co uměla historická stříkací zařízení Storch

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jaké byly možnosti a trendy stříkacích zařízení v polovině minulého století, se můžeme snadno dozvědět z historického katalogu STORCH, který je k dispozici v interním archivu společnosti Ciret s.r.o., Pelhřimov. V porovnání s dnešními moderními zařízeními vypadají stroje z poválečného období těžkopádně, nicméně se jednalo o velice pokroková zařízení s na tehdejší dobu vynikajícími vlastnostmi a excelentní efektivitou práce. Jak tehdejší stroje na stříkání materiálů vypadaly? Jak byly prezentovány v tehdejších reklamních materiálech? Pojďme se podívat do historie.

Obj. číslo 2200

Vysoce výkonný stříkací systém Elektro-STORCH-Industrie

Zařízení Elektro-STORCH-Industrie lze použít pro všechny účely. Ke stříkání automobilů, vagonů, radiátorů, strojů, nábytku, dveří a všeho, na co lze aplikovat nátěrovou hmotu stříkáním. Pro stříkání vápna a práci na velkých plochách je k dispozici přídavná jednotka (nádoba na barvu o objemu cca 20 litrů). Systém se vyznačuje také tím, že nedochází ke vzniku obtěžujícího aerosolu při aplikaci barev, protože přívod vzduchu je vyřešen tak, že celý proud barvy je držen pohromadě.

Stříkací pistole je nastavena na kulatý, široký a plochý proud, stačí pouze rukojetí otáčet tryskací hlavou. Součástí balení je koleno pro stříkání nahoru a dolů. Hluk motoru je minimální. Vysoce výkonný stříkací systém Elektro-STORCH-Industrie se dodává v robustním dřevěném přepravním kufru, který slouží k uložení celého stříkacího systému.

Podle výše uvedeného obrázku kompletní systém zahrnuje:

  • stříkací jednotku s rukojetí namontovanou na kovové desce, která se skládá z motoru s rozběhovým spínačem a připojeného vysoce výkonného rotačního kompresoru;
  • stříkací pistoli STORCH s velkou nádobkou na barvu, s kolenem pro stříkání směrem nahoru a dolů, pro kruhový, široký a plochý nástřik, se čtyřmi různými tryskami (0,8; 1,2; 1,5 a 2 mm) pro stříkání tenké až silné vrstvy materiálu, kterou lze podle potřeby vyměnit v několika jednoduchých krocích;
  • pětimetrovou vzduchovou hadici, pětimetrový kabel se zástrčkou.
  • Celková hmotnost přibližně 28 kg.
Přečtěte si:  PODLAHY Profi 2019/02

Zařízení Elektro-STORCH-Industrie je vysoce výkonná jednotka konstruovaná s ohledem na nejmodernější poznatky ve stříkání materiálů. Přístroj se běžně dodává na střídavý proud 220 V pro přímé připojení k elektrické síti, takže jej lze používat nejen jako stacionární přístroj v dílně, ale lze jej vzít s sebou na jakékoli pracoviště. Na zvláštní objednávku je možná dodávka také pro střídavý proud 110/220 V nebo pro třífázový proud 220/380 V. Na bezchybný provoz je poskytována plná záruka.

Volitelné možnosti:
2200 K přepravní a úložný box;
2200 R na přání lze jednotku vybavit kolečky; za příplatek.

Obj. číslo 2202

Přídavná jednotka pouze pro vysoce výkonný stříkací systém Elektro-STORCH-Industrie pro aplikaci vápna a dalších materiálů na rozsáhlé plochy sestávající z: jedné velké nádoby na barvu (o objemu cca 20 litrů) se všemi přípojkami, nastavitelnými popruhy pro přenášení, jakož i celkem 6,25 m vysokotlaké hadice s kolínkem pro připojení ke stříkací pistoli, hadicovými svorkami a velkým trychtýřem se zabudovaným sítkem na vápennou směs v kompletu. Nádobu s barvou lze přenášet na zádech nebo ji položit na podlahu vedle přístroje. Obrázek ukazuje připojení, když se jednotka přenáší na zádech. Pokud je nádoba s barvou umístěna na podlaze, změňte připojení hadic; krátkou hadici od nádoby s barvou nahoře ke kompresoru; dlouhou hadici od nádoby s barvou dole ke stříkací pistoli.

Obj. číslo 2203

Přídavná jednotka jako výše – se zvětšeným kulatým tvarem s velkým plnicím otvorem, proto bez zadního nosného zařízení. Jinak kompletní jako obj. číslo 2202.

Přečtěte si:  Design PROFI 2020

Obj. číslo 2255

STORCH – stříkací pistole pro použití s rotačními kompresory (např.: Elektro-STORCH-Industrie) pro kulatý, široký a plochý proud se čtyřmi různými tryskami (0,8; 1,2; 1,5; 2,0 mm) a kolenem pro stříkání směrem nahoru a dolů.

Obj. číslo 2260

Speciální stříkací pistole na radiátory s 25 cm dlouhou prodlužovací trubicí a úhlovou stříkací tryskou. Důležité! Při objednávce nezapomeňte uvést: zda se jedná o kompresor s tlakovou nádobou nebo rotační kompresor (např. Elektro-STORCH-Industrie).

Obj. číslo 1100

Stříkací pistole STORCH č. 50 – Vysokotlaká pistole pro kruhový, široký a plochý tvar stříkání s nádobkou na jakýkoliv tekutý materiál, kterou lze libovolně otáčet ve všech směrech. Pro připojení k zásobníkům vzduchu, k lahvím se stlačeným vzduchem nebo ke stávajícím kompresorovým systémům s tlakovými nádobami (nelze použít pro Elektro-STORCH-Industrie). Součástí dodávky jsou tři různé trysky: 1,0; 1,5; 2,0 mm.

Obj. číslo 1600

Kombinovaný systém pro stříkání vápna s velkou nádobou, kterou lze použít také jako zásobník stlačeného vzduchu pro stříkací pistoli.

Při použití pro stříkání vápna se plnicí šroub otevře přiloženým nástrčným klíčem a vápenná směs se přes nálevku se sítkem nalije do nádoby. Nádrž naplňte pouze do 2/3. Poté plnicí šroub opět uzavřete. Nasaďte hadici a postřikovací tyč podle obrázku.

Pokud se nádoba používá jako zásobník stlačeného vzduchu, nesmí se do zásobníku nalít žádná kapalina. V tomto případě je hadice připojena k pravému přípojnému kohoutu vzduchu (s manometrem).

Přečtěte si:  Dřevěné fasády, které umí přirozeně stárnout, vyhledávají čeští zákazníci stále častěji

Kombinovaný vápenný postřikovací systém se skládá z: velké zevnitř i zvenku pozinkované nádrže na vápennou směs, kterou lze použít také jako zásobník vzduchu, s přípojkami a manometrem. Stříkací tyče délky 2 m s rozprašovací hlavicí, velkého trychtýře na barvu se zabudovaným sítkem na vápennou směs a 4 m vysokotlaké hadice s hadicovými svorkami.

Obj. číslo 1700

Deskový stříkací systém na vápenné barvy a podobné stříkatelné materiály je namontován na desce, která slouží také jako stojan pro postřikovač.

Postřikovač je vybaven oscilačním pístovým čerpadlem s mimořádně rychlým a plynulým chodem.

Mosaznou tlakovou nádobu lze odšroubovat, aby bylo možné kulové ventily snadno vyčistit. Válec čerpadla je vyroben ze smaltované ocelové trubky. Smaltovaná stěna ocelové trubky neumožňuje téměř žádné opotřebení.

Dvojitá samouzavírací manžeta čerpadla je vyrobena z nejlepšího materiálu. Celé čerpadlo je připojeno k pevnému rámu, ve kterém je uloženo svislé pohyblivé rameno. Postřikovač má sací a stříkací potrubí. Provozní tlak je 15 atmosfér.

K vybavení stříkacího systému patří:
sací hadice délky 2 metry se sacím sítkem, stříkací hadice délky 5 metrů s uzavíracím ventilem, filtrační sítko, stříkací tyč s rozprašovací hlavicí.

www.storch.cz

Share.

About Author

Comments are closed.