KEIM Lignosil® – minerální sol-silikátové nátěry na dřevo – estetické a trvanlivé

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pro ošetření dřevěných prvků se tradičně používají barvy na organické bázi vytvářející na povrchu dřeva krycí film (olejové, barvy na bázi škrobů a vitriolu, barvy na bázi alkydových pryskyřic s přimíchaným olejem, akrylátové, polyvinylacetátové…). Pojí se s nimi i řada nevýhod, jako je pomalé zasychání, možnost napadení mikroorganismy, křehnutí vinou UV záření, zadržování vlhkosti apod.

Vyvinutím prvního minerálního kompozitního povlaku pro ochranu dřeva proti vlivům počasí vytvořila firma KEIMFARBEN trvanlivý, hospodárný i estetický systém pro dřevěné podklady. Po dlouhých letech zkoušení se v roce 2015 dokončuje transfer silikátové technologie na dřevo patentem na systém KEIM Lignosil. Ten kombinuje osvědčené prvky: olejovo-alkydovou bázi s minerálním plnivem jako ochranu proti pronikání vlhkosti v první vrstvě a krycí pigmentovaný sol-silikátový nátěr jako ochranu před UV zářením v druhé vrstvě. Na veletrhu životního prostředí Oekofoire 2016 získal KEIM Lignosil cenu za inovaci.

U správně provedené skladby garantuje výrobce funkčnost v délce minimálně 10 let. Následné opravy nebo oživení fasády nejsou problém: dřevo se mechanicky očistí a přetře pouze sol-silikátovou barvou bez aplikace podnátěru. Celá skladba dosahuje malé nasákavosti, ale vysoké paropropustnosti. Hodnota nasákavosti je téměř o polovinu menší, než požaduje norma ČSN EN 927. Paropropustnost je naopak téměř o 2/3 vyšší, než požaduje WTA. Přestože je svrchní nátěr hydrofobizován, je velice porézní. Při srážkové vlhkosti se voda v pórovitém nátěru „rozpije“ a povrch fasády přirozeně ztmavne. Díky větší smáčené ploše povrch mnohem rychleji vysychá.

Přečtěte si:  Materiály Zero pro povrchové úpravy dřeva

Exteriérová silikátová barva na dřevo KEIM Lignosil®-Color
je patentovaná krycí silikátová barva na dřevo pro venkovní nátěry. Ve spojení se základním nátěrem KEIM Lignosil-Base tvoří trvalou ochranu vůči povětrnostním vlivům. Zkoušeno podle DIN EN 927. Nezávisle testováno u Fraunhofer WKI (atest č. OT.135-2010).

Silikátová šedá lazurní barva na dřevo KEIM Lignosil®-Verano
je materiál k povrchové úpravě dřeva na bázi silikátu, který od prvního dne simuluje stříbrošedě patinovaný vzhled přírodního dřeva. Díky úmyslnému vynechání ochranné funkce se nátěr během doby stále více přibližuje přirozenému zešednutí. Další nátěry nejsou nutné. KEIM Lignosil®-Verano neobsahuje žádné biocidy ani rozpouštědla. Ošetřené plochy zůstávají otevřené pro difuzi vodní páry.

Vnitřní silikátová barva na dřevo a dřevěné materiály KEIM Lignosil®-Inco
je inovativní vnitřní silikátová barva na dřevo pro lazurní až krycí nátěry dřeva v interiéru. Nevyvíjí zdraví škodlivé emise (atest TÜV), je difuzně otevřená, zachovává přirozené hygroskopické vlastnosti dřeva a zajišťuje tak přirozené a příjemné klima v místnosti.


PŘEHLED VÝHOD SYSTÉMŮ MINERÁLNÍCH BAREV NA DŘEVO:

  • vynikající ochrana před vlhkostí;
  • UV stabilní a absolutně světlostálé;
  • nedostižně trvanlivé a extrémně odolné vůči povětrnostním vlivům;
  • sametově matný povrch, jednoduchá renovace;
  • testováno dle DIN EN 927;
  • nezávisle kontrolováno WKI v Braunschweigu;
  • patentovaný systém a produkty.

www.keim.com

Share.

About Author

Comments are closed.