Barvy roku 2022 v decentních modrozelených tónech

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Letošní rok 2022 má zajímavou číslici. Samotné číslo dva je v numerologii spojováno s emocemi a city, také se sjednocením a spoluprací. To je protikladem toho, co se nyní kolem nás děje. Lidé jsou rozděleni, panuje strach o budoucnost jak z pohledu ekonomického, tak i zdravotního. Společnost je unavená, téměř vyčerpaná. Kdo není zachmuřený, je agresivní nebo tupě odevzdaný. Málokdo v této době prosperuje. A o co je velký zájem? O služby psychologů! Je už opravdu na čase, aby se situace začala vyvíjet správným směrem.

Proč o tom vlastně píšu, když je článek o barvách roku? Protože barvy roku na stav společnosti reagují. Definují se podle toho, v jakém rozpoložení (emočním, finančním atd.) se lidé nacházejí. Cílem je, aby jednotlivé barvy, které výrobní společnosti představí, zaujaly co největší skupinu lidí – tedy zákazníků.

Pantone – Very Peri

Specialisté v Pantone Color Institute zvolili pro tento rok specifický odstín Very Peri, který spojuje modré a červené tóny. Je to výrazná a odvážná barva, jejíž použití v interiéru nebude časté. Půjde spíše o bytové doplňky nebo tapetu na jednu stěnu, pokud se výrobci odváží je v tomto odstínu zařadit do svých kolekcí. Zajímavostí je, že u Pantone jde o zcela nový odstín, který do svého vzorkovníku společnost zařadila.

Akzo Nobel – Bright Skies

V Akzo Nobel se pro tento rok rozhodli pro Bright Skies, jež se překládá jako blankytně modrá. Jedná se o jemný pastelový odstín modré, která připomíná oblohu. Tato barva má pomyslně přinášet čerstvý vzduch a svěžest. Má dodávat optimismus a chuť zase normálně žít. Dobře se kombinuje se žlutou a růžovou, což také značka prezentuje ve svých inspirativních materiálech.

Přečtěte si:  Dřevo ve své nejkrásnější podobě

Sherwin Williams – Evergreen Fog

U výrobce nátěrových hmot Sherwin Williams zvítězil pro rok 2022 odstín Evergreen Fog. Tato šedozelená je jako chameleon, přizpůsobí se různým stylům i materiálům. V zásadě je neutrální, až fádní, ale paradoxně s ní lze vytvořit zajímavý a sofistikovaný interiér. Její obliba jde i u nás stále nahoru.

PPG – Olive Spring

U značky PPG jsou pro letošní rok optimističtí, tak doufejme, že jim to vyjde. Vybrali totiž na základě potřeb „postpandemického světa“ barvu roku s názvem Olive Spring. Tento odstín má představovat opětovný růst, léčení a odolnost přírody. Olive Spring je jemná zelenošedá, která se díky své všestrannosti a přizpůsobivosti dobře kombinuje.

Benjamin Moore – October Mist

Barva roku výrobce Benjamin Moore se od PPG moc neliší. Specialisté u této značky definovali jako favorita pro rok 2022 odstín October Mist, v překladu říjnová mlha. Jde o lomený zelenošedý odstín, který bychom mohli přirovnat k šalvějově zelené. Je neutrální, klidný a bude se dobře kombinovat. Ze všech v článku zmíněných barev je to největší neutrál a jeho použití v interiéru má velkou šanci.

Behr – Breezeway

Poslední barvou roku, kterou zde zmíníme, je odstín Breezeway. Ten vyhrál u značky Behr. Jedná se o svěží, až ledově zelenomodrou barvu. Tento odstín evokuje pocity chladu a míru a zároveň představuje touhu posunout se vpřed a objevit nově vášně. Pro naše interiéry je díky své světlosti sice vhodný, na druhou stranu je možná až příliš studený.

Přečtěte si:  Systémy vnitřního zateplení - typy vnitřních izolací, jejich výběr, výhody a nevýhody


Jak shrnout paletu barev roku

Kromě koncernu Pantone, který svými predikcemi vybočuje (stejně jako roky předchozí), se vlastně všichni výrobci shodli na decentních, modrozelených odstínech. Zda budou mít úspěch a zákazníci se v nich najdou, je těžké odhadnout, stejně jako vývoj pandemické nebo ekonomické situace. A to bude mít na volbu barev velký vliv!


Ing. Iva Bastlová, DiS., foto: archiv firem

Share.

About Author

Comments are closed.