Sádrokarton má mnoho životů – jeden z nich je akustický

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Slovo „akustika“ se ve stavebnictví skloňuje ve všech pádech. Potenciální zákazníci se již nezajímají pouze o užitnou plochu a počet místností. Zajímá je také, jestli náhodou neuslyší dupat nad hlavou sousedy, jestli z vedlejšího vchodu nezaslechnou štěkat psy, a některé dokonce zajímá to, jestli si budou moci v obývacím pokoji dopřát kvalitní poslech hudby a nebudou se přitom vzájemně rušit. A tak si developeři stále více uvědomují, že zákazníkům již nestačí pouze základní předepsané normové požadavky. Zákazníci požadují vyšší míru komfortu i bezpečnosti, než je předepsáno normami. To se tedy týká i toho, co v místnostech nevidíte, ale o to víc pocítíte, až v nich budete trávit svůj soukromý nebo pracovní čas: akustiky.

Sádrokarton se stal v oblasti akustiky snad nejuniverzálnějším řešením. Nabízí jak vynikající zvukovou izolaci, tak i výbornou akustickou pohltivost. Jeho možnosti jsou dány nejen variabilitou samotných desek a jejich kombinací, ale i celkovou skladbou konstrukce.

Hlavní výhody sádrokartonových systémů Knauf

Sádrokartony Knauf tlumí hlup lépe než zdivo

Chceme-li uživatelům domu efektivně poskytnout klid a kvalitní zvukovou izolaci, jsou dvě možnosti: Buď zvolíme těžkou konstrukci (plné cihly, beton), nebo konstrukci řádově 7× lehčí, ale velmi pružnou, která podobně jako tlumiče u aut akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Montované sádrokartonové příčky jsou konstrukce sestávající z několika vrstev – prostředí s rozdílnými akustickými vlastnostmi. Právě vrstevnatost těchto systémů je klíčem k dosažení vysokých hodnot vzduchové neprůzvučnosti, přičemž z hlediska statického je jejich hmotnost zanedbatelná. Proto v porovnání s tradičními zděnými konstrukcemi představují maximálně výhodné řešení.

Přečtěte si:  Knauf Praha letos slaví 30 let od svého založení

Přeborníkem na ochranu proti hluku je deska Knauf SILENTBOARD, která při tloušťce stěny pouhých 10 cm poskytuje zvukovou ochranu 67 dB. Vynikajících hodnot dosahuje i multifunkční sádrokarton Knauf DIAMANT, který je pevný a snese vysoká zatížení. Novinkou mezi deskami na zvukovou ochranu je Knauf BLUE AKUSTIK, která nabízí ideální poměr mezi svým výkonem a cenou. Vstupenkou na koncert ticha představuje Knauf RED PIANO, která je spolehlivou akustickou a protipožární ochranou v jedné desce.

Díky různým typům děrování desek Knauf Cleaneo mohou
být vytvořeny designové stropní konstrukce, které jsou stejně
individuální jako prostory, které zdobí.

Dobrá akustika v místnosti není náhoda

Rušit nás může nejen hluk z okolí. Námi vydávaný zvuk se často jako ozvěna odráží od stěn či stropů, a pokud hovoří víc lidí najednou, neslyšíme vlastního slova. Tento problém se vyskytuje nejvíce ve shromažďovacích prostorech, restauracích, na pracovištích, ve školách, ale i v bytech – kvůli velmi populárnímu propojení kuchyňské, jídelní a obytné části.

Pro tyto účely nabízí Knauf širokou paletu sádrokartonových děrovaných desek Knauf CLEANEO, které dokážou při použití na stropech či stěnách upravit dobu dozvuku podle potřeb a požadavků investora.

www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.