Pracovat s XXL formáty se musí umět

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neustále se hovoří o tom, že pracovat s XXL formáty musí jen zkušený, vyškolený obkladač s kvalitním vybavením. Přesto se najde dílo, které zabolí, když je nutné popsat řetězení jeho vad.

První podnět od objednatele bylo zjištění, že položená dlažba formátu 1500 x 1500 x 6 mm vykazuje v rozích vlasové trhliny. Celková plocha není malá. Jde o 43,3 m2 včetně zádveří, kuchyňky a koupelny. Hlavní podlahová plocha je obdélného tvaru o rozměrech 10 400 x 2990 mm, která je rozdělena v polovině skleněnou zástěnou a kde také probíhá rozdělení topných polí. Při místním šetření bylo zjištěno, že se jedná o většinu vnitřních výřezů. Tento typ dlažby je bez podlepení, a tudíž při provádění vnitřních výřezů vyžaduje specifický postup.

Vlasové trhliny v rozích.

Pro zajištění větší bezpečnosti se roh na rubové straně podlepuje sklotextilií epoxidovým lepidlem a pak se provádí vnitřní výřez. Základem je však provedení vývrtu v rohu vykružovacím vrtákem o průměru minimálně 6–8 mm.

Celá plocha nebyla dilatována.

Dalším problémem bylo zjištění, že celá plocha nebyla dilatována, i když bylo v podlaze instalováno podlahové topení. Nelze ale vše svádět na obkladače. Určení dilatací by měl provést projektant. Pokud v projektu nejsou a obkladač nemá výhrady, pak jde vše za ním jako za zhotovitelem.

V tomto případě jde o prostor, který má délku 10 400 mm, musí mít tedy dilataci.

Obvodové spáry kolem stěn byly provedeny, ale u francouzského okna, které je orientováno na jižní stranu, není. Zde se dá předpokládat největší tepelná zátěž od slunečního záření a dlažba se bude v letních měsících přehřívat. Na druhé straně místnosti bude chladná. Teplotní gradient zde může být minimálně 30 °C.

Přečtěte si:  TERRACHAMP 2.0 - unikátní systém pro terasy a balkony od firmy BOTAMENT®

Dilatační spára u francouzských dveří je provedena tenkou plastovou lištou. Pás dlaždic podél francouzského okna je nepodlepen.

V koupelně jsou na podlaze patrné stopy (důlky) po pádu těžkého předmětu a škrábance.

Tradiční problém je spárování. Spára užší než 2 mm je nepřijatelná. Do spáry o šířce 1,2 nebo 1,8 mm nelze zapracovat spárovací maltu.

V průběhu díla došlo k několika reklamacím ze strany objednatele, např. jedna deska byla nesprávně orientovaná průběhem žilkování mramoru. Obklady v koupelně byly v některých místech lepeny bodově, což je z hlediska velikosti formátu nepřípustné. To opravil jiný obkladač. Spory mezi objednatelem a klientem vyvrcholily nejen málem fyzickým napadením, ale také tím, že obkladač práci nedokončil a odešel. Vzhledem k tomu, že dlažba je poškozená a dříve se některé desky již měnily, je celková škoda poměrně vysoká.

Poškozená podlaha.

To vše vrhá nepříznivý pohled na náročnou a vysoce kvalifikovanou práci obkladače a hlavně také způsobuje odklon od používání keramických obkladů a dlažeb, což je nepříjemné. Současné obkladové materiály, stavební chemie, nové technologie pokládky i nářadí vyžadují vysoce kvalifikované řemeslníky, ale také schopné manažery při řešení složitých prací a vyjednávání s klienty. To není povzdech, ale realita.

dr. Eduard Justa
Foto: autor

Share.

About Author

Comments are closed.