Stěny bytu mohou samy likvidovat pachy, plísně i viry

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedna precizně provedená vrstva nástřiku a přístup denního světla stačí k tomu, aby se z místnosti stal extra čistý prostor. Nastříkaný fotokatalytický materiál totiž na denním světle začne sám likvidovat to, co na něm přistane.

Snadná aplikace, průběžně měřitelné výsledky působení a sedmiletá záruka na funkci je to, co odlišuje nástřikový přípravek FN Nano od jiných výrobků. Nejde přitom o barvu ani o dezinfekci nebo biocidní přípravek. Jde o fotokatalytický nástřik nanočástic na bázi TiO2, tedy oxidu titaničitého. Což je chemický vzorec staletími prověřené malířské běloby. Takže žádná nová látka, jen moderně upravené to, co funguje.

Stropní panely je možné kvůli nanesení fotokatalytického materiálu sejmout. Při nástřiku to však není nutné.

Nanomateriál FN Nano je českým patentem Jaroslava Procházky. Komerčně jej v několika typech provedení vyrábí jeho společnost Advanced Materials JTJ. „Jde o přípravek, který poskytuje komplexní řešení, komplexní ochranu prostoru. Jakmile se na ošetřenou plochu dostane virus, včetně koronaviru, bakterie, spory plísně nebo obyčejná mastná nečistota z kuchyně, probíhající fotokatalýza je prakticky spálí,“ popisuje pro laiky proces vynálezce. Na účinnost přípravku proti všem virům má jeho firma atest ze Státního zdravotního ústavu.

Dříve se považovalo za nezbytné pro plnou funkci fotokatalýzy v interiéru prostor dosvítit pomocí nevzhledných UV lamp. Jenže s pokrokem měřicí techniky se ukázalo, že dosvěcování není ve většině prostor potřeba. A tam, kde se to bez dosvícení neobejde, což jsou například kuchyně, ve kterých musí FN Nano zlikvidovat i mastnotu a zápach, tak tam zase pomohl vývoj designu. Moderní UV lampy už jsou integrované do běžného interiérového osvětlení a je na výběr z několika designů.

Přečtěte si:  Airless Spray System

„Aby materiál mohl dobře fungovat, je bezpodmínečně nutné dodržet technologický postup. Je to o to důležitější, že nejde o barvu, takže není na první pohled patrné, kde již fotokatalytická vrstva je a kde ještě nikoli. A protože jde o zdraví, musí se práce provést odpovědně,“ upozorňuje Jan Hrdlička ze společnosti Malířský servis, která s výrobcem FN Nano spolupracuje dlouhodobě. Jeho produkty používá nejen v interiérech, ale i jako špičkovou ochranu povrchu fasád před usazováním plísní a řas, ale také obyčejného prachu a další špíny. Takto ošetřené fasády se samy čistí a díky tomu jejich povrch nenarušují biologické procesy. Nanotechnologie navíc chrání svrchní vrstvu i před degradačním vlivem ultrafialového záření, jež je velkým nepřítelem veškerých plastů.

V interiéru FN Nano navíc čistí vzduch od nepříjemných pachů i snižuje koncentraci veškerého dalšího znečištění, včetně zmíněných virů. A protože platí, že čím větší je koncentrace virů v prostoru, tím větší je pravděpodobnost nákazy, funguje fotokatalýza jako významný protivirový činitel. „Tempo, jakým klesá koncentrace škodlivých látek, jako jsou třeba formaldehydy nebo agresivní a nepříjemné dezinfekce, v ovzduší ošetřené místnosti, se měří přístrojem. A koncentrace klesají velmi rychle, v řádu minut,“ říká Jan Hrdlička. „Účinnost ošetření povrchu se ověřuje také prostřednictvím stěrů ze stěn,“ doplňuje Jaroslav Procházka. Vyhodnocení stěrů už ovšem nějaký čas trvá. „Jakmile vidíte výsledky měření, je celá prezentace daleko zajímavější,“ poznamenal i výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR Pavel Žatečka.

Až při bližším pohledu odhalíte, kde jsou v interiéru umístěné UV lampy, které tam, kde je méně světla, aktivují fotokatalýzu na maximum. Ne vždy jsou však potřeba. (2x foto)

„Aplikace FN Nano probíhá formou nástřiku. Výsledkem je porézní struktura povrchu, ve které se dobře zachytává to, co poletuje ve vzduchu, aby se to vzápětí zničilo. Protože jde o porézní strukturu, opřete-li se o stěnu, samozřejmě z ní trochu setřete. Ale pokud nebudete ramenem usilovně brousit jedno místo, nemá to na funkci v daném místě negativní vliv,“ vysvětluje Jan Hrdlička z Malířského servisu.

Přečtěte si:  Lazury a magické „magické“ perleťové stěrky Zero na fasádě i v interiéru nové dřevostavby

Na trhu jsou i jiné prostředky, jejichž prodejci deklarují protibakteriální či protivirové účinky. „Většina z nich však nemá atest SZÚ, který by potvrzoval jejich účinnost. Takže skutečná funkčnost je velmi rozdílná,“ připomíná Pavel Šefl z Advanced Materials JTJ.

„Nástřik FN Nano celkově zlepšuje vzduch v místnosti, protože ho čistí. To je jeho hlavní přínos,“ shrnuje Jan Hrdlička z Malířského servisu.

Přemysl Souček
www.malirsky-servis.cz

Share.

About Author

Comments are closed.