Staré dveře v novém lesku s nářadím značky Festool

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

01Pečlivá oprava starých dveří ze dřeva je náročný úkol. Platí to zejména v rámci památkové ochrany a u výrazně profilovaných historických a cenných dveří kvůli zachování mimořádného charakteru objektu. S příslušným know-how, vhodným nářadím a správným lakovacím systémem mohou dveře mnoho dalších let zářit v novém lesku.

Kontrola staré povrchové úpravy a zjištění poškozených míst: Povrch se zbrousí excentrickou bruskou ETS EC 125 nebo 150. U vodou ředitelného laku od zrnitosti P150/P180, u alkydového laku od P150.

Při renovaci starých dveří je důležité hned v počátku zvolit správný postup. Nejdříve je nutné posoudit daný stav: kde jsou poškozená místa, jak silně se odlupuje barva, jaký lakovací systém byl použit… Případně může být nutné starou vrstvu obrousit, aby pak bylo možné použít nový lakovací systém. Tuto práci zjednodušuje elektrické nářadí. S přiměřenými otáčkami – bez příliš velkého přítlaku – lze s excentrickou bruskou Festool ETS EC 150 obrousit uvolněné části laku a lehce zbrousit neporušené plochy.

Profily a kazety se zbrousí lineární bruskou DUPLEX LS 130 – lineární brusný pohyb zabraňuje vychýlení do strany.

Kompaktní vysavač CTM MIDI rovnou odsává prach. Tím si řemeslník nejen chrání dýchací cesty, ale zabraňuje se i zanášení brusiva. Tato bezprašná práce navíc vede k výrazně lepšímu výsledku broušení. Na profilované dveře a zárubně je vhodná lineární bruska DUPLEX LS 130. V polodrážkách a na profilech nahrazuje náročnou ruční práci. Lineární pohyb brusky je podobný jako při ručním broušení, umožňuje ale dosáhnout výsledku podstatně efektivněji. Brusné desky, které Festool nabízí, pokrývají široké spektrum nejběžnějších profilů. Výhodou LS 130 je důmyslná sada pro vytvoření vlastního profilu, pomocí které lze vyrobit individuální brusné desky na každý profil.

Individuální brusná deska ze sady pro vytvoření vlastního profilu pro všechny tvary polodrážek a profilů: Broušení je efektivnější a usnadňuje práci, především u velkého počtu dveří stejné konstrukce.

Oprava dveří hybridními laky

Hybridní laky mají většinou menší podíl plnidla a měkčí povrch než běžné laky. Proto je třeba při obroušení a mezibroušení snížit otáčky a zvolit brusný prostředek se zrnitostí P320 až P500, aby se zabránilo vzniku stop po broušení.

Špatně přístupná místa v drážkách a přechodech profilů se v případě potřeby přebrousí brusnou houbou.

Po obroušení staré povrchové úpravy se zatmelí a přebrousí díry a poškozená místa. Poté se obroušené povrchy vysají a otřou prachovkou.

Podkladový lak se na plochy nanese buď válečkem a na profily štětcem, nebo stříkací pistolí.

Mezibroušení se provádí pomocí ETS EC a brusného prostředku se zrnitostí P240 až P500. Přitom je třeba snížit otáčky, aby se zabránilo probroušení nebo zahřátí předlakovaného povrchu.

Špatně přístupná místa se ještě jednou přebrousí ručně. Dveře se otřou hadrem z mikrovlákna nebo prachovkou. Pak se nanese závěrečná vrstva – případně více vrstev laku.

Další informace najdete na blogu: http://www.festool.cz/blog/know-how/úprava-dveří

Přečtěte si:  Excentrická bruska PLANEX LHS 2 225 EQI s kruhovým LED osvětlením

www.festool.cz
Foto: Festool GmbH

Share.

About Author

Comments are closed.