Venkovní nátěry dřeva – příprava materiálu, správná konstrukce, výběr nátěru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nátěry dřeva ve venkovním prostředí jsou z mnoha aspektů složitou záležitostí a mají široký záběr. Důležitá je už sama příprava materiálu, který se bude natírat, správná konstrukce a samozřejmě výběr nátěrové hmoty.

O odolnosti nátěrové hmoty se rozhoduje už při opracování dřeva, tedy při hoblování a broušení. Zvláště tady platí, že pracovat se má s ostrými nástroji. Tupé nože při hoblování nebo tupý brusný papír dřevní vlákna zatlačí a ta se potom při dokončování povrchu, zvláště vodou ředitelnými materiály, nepatrně postaví, a tím ztenčí ochrannou vrstvu. Dále platí, že ochrana dřeva by měla být především konstrukční, tzn. dostatečné přesahy střechy, volba světových stran, a teprve pokud není možné jiné řešení nebo pokud to vyžaduje situace či záměr uživatele, volit chemickou ochranu dřeva příslušnou povrchovou úpravou.

Co je dnes vlastně k dispozici? V nabídce trhu jsou materiály od transparentních lazur až po ty krycí, krycí emailové barvy s uretanizovaným olejem, vodou ředitelné, na bázi rozpouštědel atd.

Jak vybírat? Obecně platí, že oleje mají kratší cyklus oprav a nechávají dřevo přirozeně šedivět, lazury mají delší cyklus a volba typu lazury se řeší vzhledem k dokončovanému prvku. Zde rozlišujeme rozměrově stabilní a nestabilní plochu, rozměrově stabilní jsou např. okna a rozměrově nestabilní jsou ploty nebo pergoly. Správná volba lazury usnadňuje následnou údržbu anebo opravy. Pro rozměrově nestabilní prvky se volí napouštěcí nebo tenkovrstvá lazura, pro rozměrově stabilní prvky (okna) je možné použít středněvrstvou nebo silnovrstvou lazuru.

Přečtěte si:  Nátěry venkovních dřevěných předmětů a dřevěných teras

Na trhu se objevují i olejové krycí lazury, které přiznávají strukturu dřeva, zakryjí odstín. Jejich výhodou je, že se při opravách znovu obnoví původní odstín. Velmi důležitý údaj v návodu příslušné nátěrové hmoty je její spotřeba. Nevyplatí se nanášet méně, ale ani více, než uvádí výrobce. Všechny výrobky, než jdou do prodeje, jsou velmi dobře přezkoušeny a budoucí vzhled, ale i odolnost jsou v moci zákazníka při zpracování. Moje zkušenosti hovoří o tom, že 60–70 % budoucí odolnosti je ovlivněno zpracováním. Nejvíce se chybuje v přípravě dřeva (stupeň obroušení), nanášení v chladném nebo příliš teplém počasí a nedodržení naneseného množství, popřípadě v době schnutí mezi vrstvami a špatném rozmíchání hmoty. Postup zpracování by se měl pokud možno vždy předem vyzkoušet.

Pavel Kašpar, Acolor s.r.o.
www.acolor.cz

Share.

About Author

Comments are closed.