Celoplošný potisk fasády. Grafické vzory na přístavbě ZŠ v Lipencích

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zajímavou zakázku – potisk fasády grafickými vzory na přístavbě Základní školy v Praze-Lipencích – nám popsal Bohumil Vrága, majitel firmy Vmalby s.r.o., která má na svém kontě celou řadu prací nejrůznějšími originálními technologiemi po celé republice. Tato však patřila ke skutečně výjimečným.

Jednoho dne mi přistála v e-mailu poptávka, která je z těch, u nichž zpozorníte a řeknete si: „Tady se pan architekt vydováděl a je ve svých představách pěkně odvážný.“ Ale je to vůbec proveditelné v reálných mantinelech? Po nedlouhém přemýšlení jsem si řekl „jdeme do toho“, je to výzva. Na základě našich zkušeností se šablonováním s mnoha stovkami opakování vzorů, nápisů či číslic jsem si byl jistý, že to zvládneme. Tendrovali jsme to se společností Subterra od začátku, kdy i oni šli do tendru pro generálního dodavatele. Posléze, kdy Subterra zvítězila, nás poptali do realizace.

Architekt zvolil celkový grafický vzor velikosti cca 3,75 x 3,75 m, který se skládá z rastru 1,15 x 1,15 m, šíře 10 cm. To vše ve dvou odstínech šedé. V tomto rastru se přes celou fasádu zrcadlově opakuje devět různých grafických vzorů.

Nastala etapa, kdy z myšlenek a návrhů na papíře byl čas převést představy ve skutečnost. Jako podklad pro naši práci byl kontaktní zateplovací systém opatřený silikonovou omítkou zrnitosti 1,5 mm. Vzory na fasádě musely sedět dle rastru do 1 cm, a tak jsme pečlivě celou plochu rozměřili. Spotřebovali jsme více než 2500 mb fasádní pásky a v jednom odstínu jsme vytvořili mřížku celoplošně přes celou fasádu o tloušťce 10 cm. Přes zrnitost fasády byl požadavek na co nejrovnější okraje, což platilo i pro nástřik grafických vzorů. Šablonu o velikost 3,75 x 3,75 m by bylo technicky nemožné vyrobit, a i kvůli manipulaci přes lešení a parapety oken používat.

Přečtěte si:  Sanace trhlin na fasádě a ochrana betonu proti karbonataci

Napadlo nás šablonu rozdělit na devět grafických vzorů. Ty jsme dle předlohy vkládali do rastru a šablonovali. Tento počin společně s art graffiti technikou šablonování byl základem úspěchu realizace.

Celou fasádu o výměře cca 780 m² jsme realizovali během čtrnácti dnů. Práce nám šla od ruky, protože nás uháněli s rozebíráním lešení. Děti ze školy s nadšením sledovaly naše postřikování a bylo vidět, že by se s chutí přidaly. Možná, že časem fasádu ještě vylepší.

Bohumil Vrága
www.vmalby.cz

Share.

About Author

Comments are closed.