Masivní dubová podlaha v prvorepublikovém bytě – klasika i designový prvek

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Téma bydlení ve městech a jeho nedostatek se v českých médiích objevuje již několikátým rokem. Vedle developerských projektů či přizpůsobování panelových domů potřebám a představám 21. století procházejí renovací i mnohé předválečné byty, které tak nabízejí moderní bydlení s nádechem historie.

Domy z období první republiky či dokonce Rakouska- Uherska mají svou nezaměnitelnou atmosféru, ale zároveň je třeba při rekonstrukci počítat s mnoha nástrahami, které souvisejí se stářím domu i neohleduplnými zásahy, k nimž často docházelo za minulého režimu. Podobné byty vyžadují citlivou rekonstrukci, zapojení odborníků a výběr vhodných materiálů, které jim navrátí jejich někdejší půvab.

Prvorepublikový byt v pražském Karlíně prošel v nedávné době kompletní rekonstrukcí, v jejímž rámci se dočkal nejen nových rozvodů vody či opravy stěn, ale i nové podlahy. Mladý pár, který byt koupil a do rekonstrukce se aktivně zapojil, byl nadšený z atmosféry bytu s velmi netradiční dispozicí, jeho technický stav však vyžadoval další investice. Byt prošel výraznější rekonstrukcí v roce 1963 a následovalo pak několik zásahů v 90. letech. Polovinu podlahové plochy tvořily bukové parkety, které však měly v každé místnosti jiný profil a důsledkem nerovnosti podkladu a sesychání výrazně vrzaly. Parkety byly v dalších částech bytu doplněny kobercem či dlažbou. Výška podlahy se v rámci jedné místnosti lišila až o 2 cm, mezi jednotlivými místnostmi byly rozdíly ještě větší.

Majitelé se rozhodli pro odstranění všech krytin a v místech, kde byla zachována původní předválečná skladba podlahy, i pro odstranění fošen zakrývajících zásyp tvořený starou sutí. V jedné místnosti, kde v 60. letech došlo k havárii vody a byl zasažen nosný trám, byla podlaha očištěna až na úroveň trámu, jehož technický stav i následné vyztužení bylo konzultováno s odborníky. Podlaze bylo potom třeba navrátit nejen její výšku, ale i akustické vlastnosti. Vzhledem k tomu, že při renovacích starých bytů s trámovými stropy je doporučeno se vyhnout jejich přetěžování a zároveň přinášení nadbytečné vlhkosti do stavby, byla zvolena „suchá cesta“.

Přečtěte si:  Domotex v lednu 2022 zrušen!

Pro místnost, kde byla podlaha očištěna až na záklop, doporučili technici ze společnosti fermacell použít voštinový systém v kombinaci s vyrovnávacím podsypem a podlahovými prvky. V druhé místnosti byl stávající zásyp před položením sádrovláknitých podlahových prvků pouze doplněn vyrovnávacím podsypem fermacell, který zajistil rovný podklad vhodný pro další práce. Většina místností byla následně opticky propojena podlahovou krytinou tvořenou masivními dubovými prkny FEELWOOD z české výroby SECA. O volbě této krytiny byli majitelé rozhodnuti již před začátkem rekonstrukce, a všude bylo proto počítáno s dostatečnou výškou pro krytinu i lepidlo.

Namísto obvyklého způsobu pokládky podlahoviny byl pro tento projekt zvolen tvar úhlopříčky procházející celým bytem, na niž pak kolmo navazují další prkna. Masivní dubová prkna FEELWOOD byla objednána ve dvou různých šířkách a několika variantách délek, aby se podpořil plastický vzhled krytiny, která tvoří jeden ze základních designových prvků celého bytu. „S kombinováním různých šířek dubových prken jsme se již setkali i u jiných realizací, například u krásné novostavby, na níž pracoval Josef Voborník. Tehdy se jednalo o tři různé šíře a čtyři délky a pokládku na podlahové topení,“ zmiňuje Lukáš Kopp, produktový manažer FEELWOOD.

Ačkoliv mnoho jiných prací v karlínském bytě dělali majitelé sami, pokládka podlahoviny byla svěřena odborníkovi, který má dlouholetou praxi s prací s dřevěnými krytinami a dalšími přírodními materiály. Tomáš Freund, který ji v karlínském bytě pokládal, má zkušenosti s kreativními vzory skládanými z parket, masivní dřevěná prkna však ještě do méně obvyklých tvarů nepokládal. Podobné zakázky má ale podle vlastních slov rád a představují výzvu a zároveň příjemnou změnu. Kromě vyššího prořezu (ten dosáhl až 20 %) nepředstavovala pokládka do podobné úhlopříčky žádný problém, bylo pouze třeba ohlídat detaily. „U masivních dřevěných podlahovin je možné si hrát se způsobem pokládky, základní je ale dbát na dodržení správné vlhkosti podkladu a jeho skladbu, proto je důležité, aby byl podlahář součástí týmu už od začátku rekonstrukce či stavby, má tak možnost ohlídat vše, co má vliv na pokládku finální vrstvy podlahy,“ zdůrazňuje Tomáš Freund.

Přečtěte si:  Jak aplikovat elektrické podlahové topení?

Majitelé bytu jsou spokojeni a zajímavý způsob pokládky prken často obdivují i návštěvy. „Masivní dřevěná krytina má své specifické vlastnosti a je potřeba respektovat i nedokonalost přírodního materiálu, zvláště když si člověk zvolí rustikální kvalitu prken. Ale mám pocit, že ke starému bytu patří, a nedovedu si představit mít zde něco jiného, důležitý pro mě byl i fakt, že FEELWOOD vyrábí v České republice,“ shrnula výsledný dojem majitelka bytu.

www.secacz.cz
Foto: Herrmann & Vogel pro SECA

 

Share.

About Author

Comments are closed.