Dům jako socha – rekonstrukce a dostavba prvorepublikové vily

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rekonstrukce prvorepublikových vil jsou vždy zajímavé, zvlášť pokud se při nich přistupuje citlivě ke stylu a době, kdy vznikly. Studio David architekti při rekonstrukci vily v Pyšelích u Prahy respektovalo historický objekt, ale zcela „bez respektu“ jej doplnilo o atypickou dostavbu, která udivuje architektonickým pojetím a dává vile zcela nový rozměr.

„Na začátku jsme stáli před banálním úkolem,“ říkají Ing. arch. Igor David a Ing. arch. Aleš David. „Přáním klienta bylo dostavět dům, zvětšit ho a přizpůsobit pro současný život. Rekonstrukce má dvě roviny. Když dům rekonstruujete, tak vám na něm záleží. Je v něm něco dobrého, co se musí vyzdvihnout, podpořit a zachovat. V druhé rovině architekt touží dům dotvořit a vyřešit.“

Nahlédnout dům v novém světle se architektům podařilo. Modernistickou vilu navrhli dotvořit jejím opakem. Hranatý, čistý tvar vily doplní organicky ladná dostavba. „V případě takového atypického tvaru řešíme, jak stavbu postavit technicky. Ale aby to nebyl jen volný tvar sám pro sebe, musí také vnitřní prostor něco nabídnout. Uvnitř se projevují nepravidelnosti, například kulaté rohy a kosé stěny,“ doplňuje Ing. arch. Igor David.

„Přístavba bude sloužit jako odpočinkový prostor. Navrhli jsme zde dvě ložnice nad sebou a okna do zahrady. Ložnice jsou přístupné pouze zevnitř a bezprostředně navazují na původní prostor vily: Otevřete dveře a z hranatého prostoru vstoupíte do kulatého.“


Ing. arch. Igor David a Ing. arch. Aleš David jsou architekti a designéři, bratři a zakladatelé studia David architekti. Zabývají se navrhováním, projektováním, stavbou a rekonstrukcí domů, realizují interiéry a navrhují nábytek. Představy klientů o novém a moderním bydlení přenášejí tvůrčím způsobem do reality.

Přečtěte si:  Semlerova rezidence, skrytý klenot raumplanu Adolfa Loose v Plzni

Také v interiéru vycházeli architekti z tradičních povrchových úprav. Veškeré omítky jsou hladké a bílé, jedna stěna v přijímací hale v přízemí je obložena kamenem (jeho použití na obklad opět odráží dobové řešení a odkazuje například na vilu Tugendhat nebo Müllerovu vilu). Koupelny jsou řešeny podobně střídmě za použití bílých čtvercových obkladů i dlažby.

Podlahy, které do tohoto typu interiéru patří, jsou dřevěné. Vybrána byla třívrstvá podlahovina ESCO PODLAHY s.r.o., kolekce Chateau přírodní olejovaná a kolekce Kolonial přírodní olejovaná. Podlahoviny jsou celoplošně lepené lepidlem BONA R 848. Zástupce realizační firmy Altryss Roman Čaj doplňuje: „Realizace takové zakázky patří k oživení běžné práce. Příprava s David architekty probíhala uvolněně a příjemně, většina architektů lpí na nefunkčních detailech, ale tato práce byla jednou z výjimek. Co se týče pocitu z objektu a celkové realizace, převládá pocit perfektně povedeného díla v duchu spojení tradice a moderního bydlení.“


Kolekce ESCO Kolonial – se vyznačuje výraznou strukturou, která dodává podlaze tzv. třetí rozměr a momentálně je nejoblíbenější výrobní řadou. Pro realizaci ve vile byla zvolena v rustikálnějším vzhledu CLASSIC.

 

Kolekce ESCO Chateau – její povrch je hladký, broušený, s moderním vzhledem. Byla zvolena v kvalitě ELEGANCE, tedy v čistějším provedení bez větších suků.

 

 


REKONSTRUKCE A DOSTAVBA VILY V PYŠELÍCH

Projekt: studio David architekti
Podlahoviny: ESCO PODLAHY s.r.o., kolekce Chateau a kolekce Kolonial
Stavební chemie: BONA CR, spol. s r.o., lepidlo BONA R 848
Realizace: Altryss, s.r.o.

Přečtěte si:  Plastic Rivers - kobercem proti znečištění řek - projekt společnosti Gan a designéra Álvara Catalána de Ocóna

www.davidarchitekti.cz
Foto: David architekti

Share.

About Author

Comments are closed.