Novostavba roubenky, souznění s přírodou, výhody moderní stavby

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Roubenky neodmyslitelně patří do hor a podhůří. Mnohé z nich jsou pečlivě udržované, stále častěji se ale objevují i novostavby, které respektují místní tradici, ale přitom nabízejí komfort moderního bydlení.

Souznění s přírodou i praktické výhody v sobě spojuje i novostavba roubenky, která se nachází ve Vysokém nad Jizerou. Původně zde stála stavba historická, ale bohužel ji bylo nutné strhnout a spálit, protože byla napadena dřevokazným hmyzem a houbami. Jediné, co se podařilo zachovat, byly schody na půdu. Stavby se ujali místní řemeslníci Martin Jon a Milan Stránský, kteří od základu vystavěli novou roubenku ze smrkového dřeva na půdorysu 4 x 7 metrů, se zděnou přístavbou obloženou dřevem. Střechu provedla firma z Jeseníku, pokrývá ji šindel v přírodním stavu, bez povrchové úpravy.

Roubenku bylo ale potřeba na rozdíl od střechy nátěrem ošetřit. Vybrána byla povrchová úprava materiálem ZERO Dekosan Imprägnier Lasur HS, dodávaná firmou TopFinish s.r.o. Tento materiál je dlouhodobě vyzkoušený i v náročných podmínkách našich hor, jedna z realizací se nachází dokonce nejvýš, jak je to u nás možné – na Sněžce. Lazura netvoří film a vzhledem k tomu se neloupe, proniká hluboko do dřeva díky jemně mletým pigmentům, které výrobce ZERO používá. Vykazuje vysokou odolnost vůči UV záření. Obsahuje složky, které dřevinu chrání proti houbě, plísni, zamodrání a dřevokaznému hmyzu. Snadná je též obnova nátěru, takže roubenka si může uchovat svoji krásu po mnoho dalších let.

Přečtěte si:  Podlahy na zámku Sychrov, novogotickém klenotu Rohanů

Zero Dekosan Imprägnier Lasur HS

Ochranná lazura z alkydové olejové pryskyřice je určená k základní hluboké ochraně dřeva a vrchní ochraně před povětrnostními vlivy. Netvoří film, neolupuje se, s aktivními preventivními ochrannými látkami proti dřevokazným houbám, modrání a plísni. Certifikace BPD. Určena je na všechny dřevěné rozměrově stálé a rozměrově nestálé stavební díly. V systému k ochraně dřevostaveb (roubenky, sruby nebo obložení), oken, dveří, plotů, dřevěných šindelů a všech podobných stavebních částí s požadavkem na vysokou ochranu a snadnou údržbu. Hluboko impregnuje, lazuruje – perfektně vykresluje léta. Chrání dřevo před modráním, vniknutí vlhkosti a následné tvorbě dřevokazných hub. Vyznačuje se silnou ochranou proti UV záření, paropropustností a snadným zpracováním. Vyrábí se v osmi odstínech a čirá.

www.zerobarvy.cz
www.topfinish.cz

Share.

About Author

Comments are closed.