Dekorativní malířské válečky vyrábí ve své firmě VALEX decor Petr Bohdanecký už od roku 1992

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stěny ozdobené dekory válečků byly dlouholetou klasikou mnoha českých domácností. V 90. letech, s příchodem „nové doby“, se od nich povětšinou upustilo a zdálo se, že dojdou nezaslouženého zapomnění. Naštěstí existovali a existují malíři, kteří docenili jejich potenciál i to, že dokáží „jít s dobou“, vytvářet originální a efektní vzhled, dnes už architekty opět vyhledávaný. Petr Bohdanecký z Hrádku u Nechanic, člen Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, nejenže s válečky pracuje, ale také je ve své firmě VALEX decor vyrábí, sériově i na zakázku.

„Co se týká mé profese a života vůbec, jsem rád, že jsem potkával správné lidi ve správném okamžiku,“ říká Petr Bohdanecký. „Prvním a nejdůležitějším je můj otec, který mě nejvíce utvářel a ovlivňoval. Předal mi zkušenosti nejenom svoje, ale i zkušenosti svých učitelů, a to byli mistři malířského řemesla první republiky.“
Petr Bohdanecký začal podnikat v roce 1992 a ke své malířské činnosti založil i rodinnou firmu na výrobu dekorativních válečků pro tisk vzorů. Po čase přidali i výrobu šablon, fládrovacích válečků a kolíbek pro imitaci dřeva a mramoru, s použitím na dveře, nábytek i fasády.

Válečky se dostávají v poslední době opět do obliby, většinou se jimi realizuje jen určitá část místnosti, kde vytvářejí dekorativní akcent. Jak se válečky vyrábějí, to je firemní know-how, ale jejich možnosti jsou mnohem širší než jen klasická výzdoba. „V posledních letech dostáváme často zakázky od architektů, kteří potřebují pro své zákazníky válečky atypických rozměrů s originálními vzory, různá loga atd. Nutno říci, že tato práce mě baví nejvíc. A hlavně tehdy, pokud si námi vyrobený váleček můžeme i natisknout nebo provést celou zakázku, a tím pohlídat nejvyšší odbornou kvalitu. Výsledkem jsou vždy zajímavé, originální práce, ze kterých máme velkou radost, a které posunují naše řemeslo zase o kousek dál,“ říká Petr Bohdanecký.

Přečtěte si:  Kährs rozšířil portfolio o SPC minerální podlahoviny a vinyly

Válečkování má i řadu výhod: technika tisku přímo na stěnu pomocí válečku je levnější než zakoupení tapety a její nalepení, ale hlavně je zdravější, povrch může dýchat a váleček nemá problém s vlhkostí. Zamaskuje také případné nerovnosti, stěna se před použitím nemusí celoplošně stěrkovat. A hlavně – jde o ruční práci, jejíž výsledkem je skutečný originál.

Vzory ze sériové výroby jsou většinou snadnější na aplikaci, jinak zkušený malíř doporučuje válečkování neboli grafický tisk provádět jen zaškoleným odborníkům, kteří pravidelně tisknou a dodává: „Máte to jako s tenisem, bez tréninku není vítěze…“

Jeho prací nejsou pouze výmalby a dekorace moderních interiérů, zabývá se i restaurováním. K tomu patří obnova starých šablonových maleb, výroba a rekonstrukce malířských šablon, obnova tisku vzorů natištěných válečkovou technikou, výroba těchto válečků i opravy fládrovaných maleb imitujících dřevo a mramor.

„Při obnově památek je vždy důležité zjistit co nejvíce informací o materiálech dané doby v určitém kraji používaných a ke každé zakázce přistupovat s pokorou. Snažíme se co nejvíce zachovat původní malbu, chybějící malbu domalovat s velkým citem, aby výsledek vypadal přirozeně.“

Další zajímavou aktivitou, která doplňuje široké portfolio Petra Bohdaneckého, je ruční malba imitující barevné tapety, malba abstraktních obrazů (i na celou stěnu) a dekorativní linkrusty nebo malba 3D obrazů.

www.valexdecor.com

Share.

About Author

Comments are closed.