Sádrokarton má mnoho životů – jeden z nich je akustický

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Slovo „akustika“ se ve stavebnictví skloňuje ve všech pádech. Potenciální zákazníci se již nezajímají pouze o užitnou plochu a počet místností. Zajímá je také, jestli náhodou neuslyší dupat nad hlavou sousedy, jestli z vedlejšího vchodu nezaslechnou štěkat psy, a některé dokonce zajímá to, jestli si budou moci v obývacím pokoji dopřát kvalitní poslech hudby a nebudou se přitom vzájemně rušit. A tak si developeři stále více uvědomují, že zákazníkům již nestačí pouze základní předepsané normové požadavky. Zákazníci požadují vyšší míru komfortu i bezpečnosti, než je předepsáno normami. To se tedy týká i toho, co v místnostech nevidíte, ale o to víc pocítíte, až v nich budete trávit svůj soukromý nebo pracovní čas: akustiky.

Sádrokarton se stal v oblasti akustiky snad nejuniverzálnějším řešením. Nabízí jak vynikající zvukovou izolaci, tak i výbornou akustickou pohltivost. Jeho možnosti jsou dány nejen variabilitou samotných desek a jejich kombinací, ale i celkovou skladbou konstrukce.

Hlavní výhody sádrokartonových systémů Knauf

Sádrokartony Knauf tlumí hlup lépe než zdivo

Chceme-li uživatelům domu efektivně poskytnout klid a kvalitní zvukovou izolaci, jsou dvě možnosti: Buď zvolíme těžkou konstrukci (plné cihly, beton), nebo konstrukci řádově 7× lehčí, ale velmi pružnou, která podobně jako tlumiče u aut akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Montované sádrokartonové příčky jsou konstrukce sestávající z několika vrstev – prostředí s rozdílnými akustickými vlastnostmi. Právě vrstevnatost těchto systémů je klíčem k dosažení vysokých hodnot vzduchové neprůzvučnosti, přičemž z hlediska statického je jejich hmotnost zanedbatelná. Proto v porovnání s tradičními zděnými konstrukcemi představují maximálně výhodné řešení.

Přečtěte si:  Rychlá renovace s okamžitým efektem

Přeborníkem na ochranu proti hluku je deska Knauf SILENTBOARD, která při tloušťce stěny pouhých 10 cm poskytuje zvukovou ochranu 67 dB. Vynikajících hodnot dosahuje i multifunkční sádrokarton Knauf DIAMANT, který je pevný a snese vysoká zatížení. Novinkou mezi deskami na zvukovou ochranu je Knauf BLUE AKUSTIK, která nabízí ideální poměr mezi svým výkonem a cenou. Vstupenkou na koncert ticha představuje Knauf RED PIANO, která je spolehlivou akustickou a protipožární ochranou v jedné desce.

Díky různým typům děrování desek Knauf Cleaneo mohou
být vytvořeny designové stropní konstrukce, které jsou stejně
individuální jako prostory, které zdobí.

Dobrá akustika v místnosti není náhoda

Rušit nás může nejen hluk z okolí. Námi vydávaný zvuk se často jako ozvěna odráží od stěn či stropů, a pokud hovoří víc lidí najednou, neslyšíme vlastního slova. Tento problém se vyskytuje nejvíce ve shromažďovacích prostorech, restauracích, na pracovištích, ve školách, ale i v bytech – kvůli velmi populárnímu propojení kuchyňské, jídelní a obytné části.

Pro tyto účely nabízí Knauf širokou paletu sádrokartonových děrovaných desek Knauf CLEANEO, které dokážou při použití na stropech či stěnách upravit dobu dozvuku podle potřeb a požadavků investora.

www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.