Barvy roku 2024: broskev, meruňka, zlatý med, chladná modrá i pastelově teplý odstín vanilkové

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A je tu zase nový rok a s ním přichází stejně jako v předchozích letech řada trendových barev. Není to o jedné barvě roku, ale o trendových barvách, paletách a kombinacích. Pojďme se podívat, jaké barvy to jsou.

Nezačneme ale barvami od výrobců nátěrových hmot, ale podíváme se na barvu roku od Pantone, významné značky na poli vzorkovníků. Ty se využívají nejen v interiérovém designu, ale i v oblasti módy, grafiky a na rozličné druhy produktů. Loni dominovala výrazná červenorůžová magenta, kterou letos vystřídal odstín s názvem Peach Fuzz. Jde o něžný broskvový odstín, který přináší pocit něhy, jemnosti a péče. Tato barva je v barevném kruhu zasazena jemně mezi růžovou a oranžovou, vykouzlí v interiéru atmosféru klidu, nabízí možnost léčit se a vzkvétat, ať už trávíme čas s ostatními, nebo si chceme užít chvíli sami se sebou.

Velmi podobný odstín jako barvu roku definovala i agentura WGSN – specialista na určování barevných trendů. Ta určila odstín Apricot Crush, který je osvěžující a energetický. Představuje dokonalou barvu v době, kdy se potýkáme s řadou emocí a neklidu z budoucnosti. Jde o podporu nadějného a pozitivního myšlení. Je to hřejivá barva, která stejně jako Peach Fuzz od Pantone vnáší do interiéru útulnost a laskavost.

Podíváme se i na jiné vyhlašovatele barev roku, jimiž jsou společnosti vyrábějící nátěrové hmoty určené na stěny interiérů. Nehovoříme tedy o globální barevnosti, ale o jasně definovaném místě, kde se vybraná barva bude používat. To je třeba vzít v potaz, abychom pochopili kontext.

Přečtěte si:  Minerální krycí a lazurní nátěry na beton. Poznatky a doporučení z praxe.

Prvním vyhlašovatelem, kterého zmíníme, je Akzo Nobel. Jejich estetické centrum pro letošek vybralo velmi jemný růžový odstín s názvem Sweet Embrace. Je to barva lehce hřejivá, světlá a neutrální. Na poli trendových barev není novinkou, lehce narůžovělé odstíny v pudrové podobě panují na světových veletrzích již několik let. Předností je univerzálnost a kombinovatelnost s různými pastelovými i chromatickými barvami.

Další zajímavou barvu představil Caparol. Jedná se o medově zlatý odstín Amber (3D Honig-Gold Amber 65), který dodává prostoru hloubku, útulnost a vytváří hřejivý dojem. Zajímavostí je fakt, že jde stejně jako u WGSN a Pantone o jistou formu oranžové, v tomto případě více intenzivní, přesto tlumenou a do interiéru velice vhodnou. Je to odstín, který dokáže rozjasnit prostor, ale zároveň přináší teplo domova, navozuje svěží, bezpečnou, vzdušnou a uvolněnou atmosféru. Připomíná sluneční paprsek procházející podzimními listy, který na zem promítá svůj zlatý třpyt.

Zcela odlišný odstín bude letos vládnout u výrobce barev Benjamin Moore. Tam totiž pomyslně vyhrál odstín Blue Nova, který představuje kombinaci modré a fialové. Jedná se o hluboký střední tón, který má úplně jiný charakter než loňská malinově červená. Tato barva je chladná, evokuje vesmír a je vhodné ji zkombinovat s teplým odstínem dřeva nebo jiným hřejivým odstínem.

Na stejné vlně chladných odstínů se rozjel i Sherwin Williams. Tato značka si pro letošní rok zvolila jako favorita odstín Upward – chladnou světle modrou, která je téměř až ledová. Dovoluje nám se nadechnout, zpomalit a vyčistit si mysl. Stejně jako předchozí Blue Nova je do českých interiérů vhodná v kombinaci s teplejšími odstíny nebo minimálně s dekorem dřeva.

Přečtěte si:  Bezrámový sprchový kout Jika Pure

Značka PPG loni pracovala se sytou tyrkysovou, letos se pustila do pravého opaku – pastelového teplého odstínu s názvem Limitless, čímž se vracíme na začátek článku, tedy k jemným teplým tónům. Tento odstín připomíná vanilku nebo vanilkový puding a pro spotřebitele bude žádanou volbou. Je v podstatě konzervativní, přesto hřejivý a dobře kombinovatelný s teplými i chladnými barvami, s dalšími pastelovými i chromatickými barvami. Je to prostě krásný hřejivý neutrál, po kterém řada českých uživatelů jistě ráda sáhne.

Ing. Iva Bastlová, DiS.
Foto: archiv firem

Share.

About Author

Comments are closed.