Není bílá jako bílá aneb co vlastně chceme od bílé barvy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Co očekáváme od použití bílé barvy? Proč není vždy bílá opravdu bílá? Základní odpovědí je účel použití. Bohužel často je to také cena a vzhledem k tomu i kvalita. Ale také neznalost toho, co materiály umí, a důvěra k nim.

Výrobci označují produkty slovy extra bílá, zářivě bílá, polární bílá… Když ale barvy aplikujete vedle sebe, zjistíte, že každá bude jinak bílá a rozdíly překvapí. Důvodem rozdílů je složení a materiály použité při výrobě barvy. Na obalech jsou uvedeny hodnoty v procentech, která mají vyjadřovat stupeň bělosti dle MgO nebo BaSO4. Mezi stupnicemi je ale rozdíl 2,5–3 %, takže v praxi dochází k tomu, že výrobky dle BaSO4 v hodnotě od 91 % jsou rovny výrobkům dle MgO s bělostí 94 %.

V praxi to mimo jiné znamená, že až bude zákazník malovat příště, tak pokud nezná barvu, kterou se malovalo, stane se, že stěna bude více do bíla nebo bude namodralá, našedlá, nažloutlá.

Značka barev Vitex takové problémy neřeší. Všechny její barvy jsou bílé stejně. Díky titanové bělobě odpadá stupnice bělosti MgO nebo BaSO4. Cenu určuje pouze jich funkce (otěruvzdorná, omyvatelná, proti plísním, antibakteriální, pro operační sály…). Barvy mají kromě vysoké bělosti vysokou kryvost a vydatnost z litru. Práce s nimi je tak rychlejší a ekonomičtější.

Lomená bílá – degradace barvy

O to víc zamrzí obavy zákazníků a designérů, že interiér v extra bílé bude až moc zářivý, a ve finále při zachování kvality barvy (proti plísním, omyvatelná, antibakteriální…) dojde k její degradaci tím, že se obarví černým pigmentem, a vznikne takzvaná lomená bílá. Barva dostane nádech do žluté, modré nebo šedé. A jsme zpět u problematiky následné opravy. Zákazník jde do obchodu a co bude požadovat? Lomenou bílou? Jakou barvu má vlastně dostat?

Přečtěte si:  BARVY Profi 2021/01-02

Proč si to komplikujeme

Projektanti, designéři a malíři často zákazníka vmanipulují do obav. Přitom vybavením interiéru, od záclon po nábytek, se plochy rozbíjí a mění se lom světla. Řešením je také nemalovat jen na bílo, ale barvy na stěnách kombinovat. Důležitým faktorem pro volbu vysoké bělosti je to, že interiér rozzáří a zákazník ušetří za svícení. Nehledě na to, že výše zmíněná lomená bílá se musí namíchat, a to pro malíře znamená kbelík s barvou otevřít, strojem dodat pigment, zavřít a nechat barvu promíchat, což přináší zbytečnou zvýšenou manipulaci, prodlužuje se čas i zvyšuje riziko chyby při míchání. Vše si zbytečně komplikujeme.

Podpora od začátku projektu

Vitex prosazuje komunikaci s investory, projektanty, designéry i se samotnými zákazníky a poukazuje na vlastnosti barvy jako celku. V interiéru bytu nebo kanceláře trávíme hodně hodin, a tak by pro nás mělo být prioritou, jakou malbu zvolíme. Aby nesprašovala, byla omyvatelná, zdravotně nezávadná, tedy aby vytvářela zdravé životní prostředí, a to dle konkrétní místnosti.

Věnujme se také ekonomičnosti: barvami Vitex lze malovat na dvě vrstvy tam, kde jiní mají vrstvy tři a více; 10 l není 10 kg, ale jen 6,6 l, nebo obráceně 15 kg barvy je to samé jako 10 l.

Cílem je najít jiná, nová řešení a poukázat na to, že je potřeba vystoupit ze zajetých kolejí a nebát se začít používat moderní produkty.

Přečtěte si:  Vydařená kombinace Vitex pro interiéry

Nesmí se stávat, že vzhledem k tlaku na cenu dostane zákazník investující miliony korun do výstavby domu, bytu nebo kanceláří stěny vymalované jen tak, aby tam „něco bylo“. Ona to nějaká malba je, ale jaká? Vitex to chce změnit!

www.barvy-vitex.cz

Share.

About Author

Comments are closed.