Materiály i barvy kostarické džungle použila architektka Dagmar Štěpánová ve vilách nad Pacifikem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

První „rammed earth“ realizaci v exotické destinaci Kostariky, využívající místní přírodní suroviny, navrhla Ing. arch. Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal. V projektu nazvaném Achioté byla jílovitá půda z výkopů objektu kompletně využita pro stavbu všech obvodových stěn.

Na pozemku o rozloze 11 tisíc m² ve výšce 300 m nad mořem architektka v kopci zarostlém džunglí nedaleko Uvity navrhla dvě menší vily, které částečně levitují nad příkrým jižním svahem. Obě vily jsou určeny ke krátkodobým rekreačním účelům. Zastavěná plocha každé z nich je 90 m².

Záměrem bylo navrhnout udržitelné domy s biofilními interiéry, které budou zároveň minimalistické a čisté. Žádný zbytečný prvek navíc, ale také nic, co by chybělo. Architektura objektů je svými štíhlými a ostrými linkami záměrně v kontrastu s bujnou tropickou vegetací, ale zvolené materiály a barevnost naopak s okolím dokonale splývají.

Obě vily jsou po architektonické stránce stejné. Totožné jsou i materiály, dispoziční řešení nebo orientace vůči světovým stranám. Liší se ale jejich interiéry, a to především barevným konceptem, který se propisuje částečně i do exteriérů.

Architektonický návrh vychází z genia loci, ze stavební parcely s nekonečnými výhledy na Tichý oceán a z morfologie terénu. Barevný koncept interiérů reaguje na energii místa, jíž se autorka inspirovala ještě před začátkem výstavby.

Jaspis vila (světlá) je odrazem JINové energie. Je propojená s oceánem a s nebem nejen vizuálně, ale také svými vibracemi. Barevný koncept v pískových odstínech je reakcí na toto propojení.

Nefrit vila (tmavá) je odrazem energií JANGových. V této vile je cítit spojení se zemí a džunglí. Těmto energiím odpovídá červeně terakotová barva betonové podlahové desky, která odstín místní půdy vpouští až do interiéru domu.

Surové pohledové materiály hliněných stěn a betonu doplňují přiznané ocelové HEB profily, kterými je podepřena betonová monolitická stropní deska. Průvlaky a věnec domu se propisují až v horním líci střechy, která je lemována dvojicí ocelových U profilů. Ty zároveň plní funkci atiky.

Všechny fasády orientované k nekonečnému výhledu na oceán jsou navržené z bezrámových skel. Profily posuvných i pevných částí prosklených fasád jsou zapuštěné do drážek v betonové desce stropu. Stejně tak je řešeno osazení interiérových osvětlovacích lišt a na ně navazující lišta pro moskytiéru a závěsy kolem postele.

Betonové desky podlah jsou opatřeny protiskluzovou strukturovanou cementovou stěrkou, která je v každé vile jinak probarvená. Zbylé stěny včetně betonového, na míru navrženého pevného nábytku jsou také v povrchu cementových stěrek, už ale v hladké matné úpravě.

Materiály byly s ohledem na kostarické klima a vysokou vlhkost vybrány co nejodolnější. K realizaci hliněných „rammed earth“ stěn přizvala česká architektka zkušeného specialistu až z Brazílie, majitele firmy Terra Compacta, protože v Kostarice s touto stavební metodou doposud nikdo neměl žádné zkušenosti. Daniel Mantovani z Terra Compacta vyškolil několik místních řemeslníků a společně si mohou připsat prvenství za realizaci „rammed earth“ architektury na území Kostariky.

Minimalistická architektura se uplatňuje také v interiérech, kde nejsou žádné dveře vyjma velkoformátového posuvného panelu v části sprchy a toalety. Ten plní zároveň funkci věšákové stěny s velkým zrcadlem. Zařízení a vybavení interiérů bylo z velké části navrženo a vyrobeno na míru. Kuchyňská linka, umyvadlo, police, solitérní noční stolky nebo lavička jsou lité z betonu.

Inspirací pro některé betonové solitéry byla tvorba belgického designérského studia Bram Vanderbeke, jejichž práci má autorka ráda.

Zbylý nábytek, svítidla, doplňky a umění byly pečlivě vybírány s ohledem na originalitu, často přímo od designérů napříč všemi kontinenty.


O studiu Formafatal

Architektka Dagmar Štěpánová je zakladatelkou a hlavní architektkou mezinárodně oceňovaného architektonického studia Formafatal. Založila ho v roce 2015 a v současné době zaměstnává 11členný tým. Kanceláře má jak v Praze, tak v Kostarice, kam se přestěhovala, a vedle své architektonické činnosti provozuje pronájmy exkluzivních vil v kostarické džungli, jichž je spoluinvestorkou.


www.formafatal.cz

Share.

About Author

Comments are closed.