Jak stěnám dodat starodávný nádech

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pokud jste vymalovali stěny nebo zrovna dokončili barevnou renovaci poliček, židlí či skříněk, možná právě stojíte před rozhodnutím, co provést se zbylou barvou. Do odpadu ji vylít nesmíte a nevhodné skladování v dílně její životnost jen zkrátí. Proto je nejlepší pustit se do práce a spotřebovat zbývající barvu kreativním způsobem.

Pro takový projekt budete potřebovat: zbytky barev, hromadu kreativity, dobrou náladu, pracovní oblečení, které se může ušpinit, dostatek času a dobrý nápad, jak využít menší množství barvy. Dá se třeba nakreslit nástěnná malba štětcem, natřít stěny nebo nábytek podle šablon, ozdobit květináče, vylepšit nábytek nebo stěny malými vzory, a mnoho dalšího.

Nanášení barvy ve vrstvách

Další velmi jednoduchou a nenáročnou technikou je natírání stěn pomocí syntetické houby (na mytí auta). Místo houby můžete použít i rukavici na mytí auta. V obou případech se barva na stěnu nanáší stejných způsobem – ve vrstvách. Výsledkem je vzhled, který působí nádherným, dynamickým a dramatickým dojmem. Tato technika nabízí mnoho možností, v závislosti na množství použitých barev.

Je vhodná i pro začátečníky v dekorování bytu, protože vám promine každou chybu. Pokud bude část stěny vypadat příliš světle, není nutné na ni znovu nanášet barvu. Místo toho na stěnu přidáte lehce tmavší odstín, dokud nebude výsledek uspokojivý.

Než s prací začnete, připravte si všechno, co budete potřebovat. Na trhu existuje mnoho houbiček, ale na tuto techniku vám nejlépe poslouží obyčejná houba na mytí auta. Nejprve připravte povrch nebo místnost k natírání tím, že odsunete velké kusy nábytku od stěn, aby vám při natírání nepřekážely. Všechen nábytek a celou podlahu schovejte pod ochranné fólie a na okraje stěn, kolem oken, dveří, zásuvek a vypínačů nalepte maskovací pásku.

Základní nátěr

Pro co nejlepší nanášení a propojení s povrchem, ze stěny nejprve očistěte pomocí smirkového papíru všechny nečistoty a snažte se povrch co nejvíce vyhladit. Po smirkování vyhlaďte a otřete stěnu hadříkem, abyste odstranili všechny prachové částečky. Nyní je vše nachystáno pro nanesení první vrstvy barvy, kterou byste měli nanášet válečkem.

Před začátkem natírání je důležité udělat si co nejpřesnější představu o tom, jakého konečného efektu chcete dosáhnout. Vyberte barvy, které chcete použít. Natírání pomocí houby skvěle funguje díky nepřebernému množství odstínů, kterých dosáhnete díky tónování barev. Pro zesvětlení nebo ztmavení zbylých barev můžete použít i klasické temperové barvy, které používají děti ve škole. Důležité je, aby byly všechny smíchané barvy na vodní bázi. Například, pokud vám zůstalo několik interiérových barev SPEKTRA, je možné je libovolně míchat jednu s druhou.

Pokud chcete tmavší odstín následující vrstvy barvy nanášené houbou, ztmavujte barvu postupně. Jinak se vám může stát, že vám zůstane příliš mnoho barvy (na jejíž zesvětlení byste pak potřebovali ohromné množství bílé barvy). Když máte namíchaný správný odstín, naneste nejprve přiměřené množství pomocí štětce na menší úsek zdi. Rozetřete barvu hrubými dlouhými tahy pomocí houby a tímto způsobem ji rozetřete po povrchu. Tuto techniku nepoužívejte pro nanášení druhé vrstvy barvy po celém povrchu; měli byste ji aplikovat pouze na několika částech, abyste stěně dodali „zašpiněný“ vzhled. Tento typ dekorace stěn je hodně výrazný, proto si položte otázku, zda chcete požadovaného efektu dosáhnout natřením jedné stěny nebo zda místnost zvládne tento dekorativní prvek na všech stěnách?

Dekorativní technika s použitím přírodní houby

Metodou, která je podobná nanášení barvy pomocí syntetické houby, je SPEKTRA dekorace pomocí přírodní houby. Je obzvláště vhodná pro dobře osvětlené a velké povrchy, protože její decentní elegantní vzhled je nenápadný a jeho plná nádhera vynikne teprve ve hře světla.

Pokud jste spokojeni s barvou stěn, první krok přeskočte (nanášení základního nátěru) a stěnu začněte natírat tak, jak je, hned další vrstvou barvy pomocí přírodní mořské houby. Jinak na povrch naneste základní nátěr, jako je SPEKTRA Latex mat, SPEKTRA Premium nebo SPEKTRA Extra pomocí válečku. Počkejte, až barva zaschne, a potom použijte přírodní mořskou houbu k nanesení SPEKTRA DOMFLOK LAK (POLOMATNÝ nebo LESK) nebo SPEKTRA DOMFLOK PERL tónovaný s 10% SPEKTRA Latex mat a z 25% naředěný vodou. Při tónování se ujistěte, že barva není příliš řídká, abyste zabránili kapání z houby při jejím přitisknutí ke zdi.

Pro vytvoření vzoru pomocí houby budete potřebovat i tácek na odkapávání dekorativní houby. Je důležité houbu před použitím umýt ve vodě a důkladně ji vyždímat, aby byla vlhká a jemná. Začněte tvořit vzor v rohu rovnoměrným přitisknutím houby. Při každém kroku houbu otočte o 90 stupňů doleva nebo doprava, aby na konečném vzhledu nebyl patrný tvar houby nebo její obrysy. Jelikož zasychání u této dekorativní techniky nehraje důležitou roli, dá se použít u mnoha povrchů a ve všech představitelných odstínech.

http://www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.