Minerální fasádní barvy Keim pro trvalé hodnoty

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fasáda domu hraje důležitou roli jako esteticky ztvárněný plášť, který chrání objekt proti vlivům povětrnosti. Minerální barvy se po generace osvědčily jako základní technologie a dodnes nic neztratily na své aktuálnosti.

Za svou nedostižnou trvanlivost vděčí jedinečnému principu přídržnosti – prokřemičitění, což je chemický proces, kterým se barva nerozlučně spojuje s omítkou. To zaručuje maximální stálost a odolnost vůči povětrnosti; je tak vyloučeno olupování vrstev barvy. Přirozeně, ani minerální barvy nejsou zcela imunní vůči stárnutí, to se však projevuje jako patina, která pozitivně podtrhuje charakter objektu.


Přesvědčivé výhody

  • Dlouhá životnost: maximální odolnost vůči povětrnosti;
  • estetika: perfektní optické vlastnosti;
  • difuzní propustnost: vyvážený režim vlhkosti;
  • stálost odstínu: dvacetiletá záruka na odstín;
  • čistota: malá špinivost;
  • čistě minerální charakter: přírodní suroviny;
  • bezpečnost: nehořlavost;
  • hospodárnost: delší intervaly oprav;
  • ekologie: zdravé bydlení a trvalá udržitelnost.

Princip prokřemičitění

Keimovy silikátové barvy reagují s minerálním podkladem. Draselné vodní sklo jako pojivo proniká do podkladu do hloubky 2 až 3 mm podle jeho nasákavosti. Následně chemicky reaguje s minerálními částicemi a dochází k tzv. prokřemičitění. Draselné vodní sklo se tím vrací do své původní pevné podoby, kdy se z něj stává opět kámen, minerál. Pravá silikátová barva nevytváří na povrchu film a není na podklad fyzicky přilepená jako barva disperzně akrylátová.

Geniální princip prokřemičitění: Minerální barvy
KEIM nevytvářejí film, spojují se pevně s podkladem.

Difuzní propustnost

Pro minerální barvy je charakteristická výborná propustnost pro vodní páru. Jak vápenná, tak i silikátová barva jsou po zaschnutí velice porézní, nevytvářejí film, a tak může vlhkost ze zdiva volně difundovat do prostředí. V porovnání s běžnými akrylátovými barvami je paropropustnost minerálních barev až dvacetkrát vyšší. Díky vyšší poréznosti minerálních barev jsou povrchy kratší dobu zatíženy kondenzátem, a tím i možností napadení mikroorganismy, jako jsou plísně, řasy a mechy.

Zářivé barvy díky pojivu

Běžné disperzní barvy uzavírají pigment v mléčně zabarveném disperzním pojivu. Odraz světla je tlumený a potlačuje strukturu fasády. Transparentní pojivo vodní sklo neomezuje odraz světla, dává vyniknout barvě pigmentu a zdůrazňuje strukturu fasády. Barvy KEIM obsahují pouze přírodní minerální pigmenty, které v kombinaci s pojivem propůjčují fasádě nezaměnitelnou barevnou hloubku.

www.KEIM.com

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.