Desky PACKWALL – ekologická alternativa OSB pro realizaci systémů suchého stavění

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Česká společnost Flexibau již několik let vyrábí ve svém provozu v Milevsku na jihu Čech prvotřídní desky typu OSB. Jedná se o produkt s názvem PACKWALL, který je na bázi čistě druhotných surovin a bez přídavku jakýchkoli lepidel nebo chemikálií.

PACKWALL basic.

Vzhledem k rostoucí poptávce na trhu pořídila společnost z kraje letošního roku dokonce novou, plně automatizovanou vysokokapacitní výrobní linku za několik desítek milionů korun. Vstupní surovinou jsou dosloužilé nápojové obaly, kterým se běžně říká tetrapaky. V dnešní době kůrovcové kalamity a počátku nedostatku dřeva, respektive jeho enormně rostoucí ceny, se jedná o příhodné řešení. Vytěžené kůrovcové dřevo je totiž často poškozené, nekvalitní a není o něj valný zájem. Proto se recykláty za takové situace stávají plnohodnotnou alternativou doposud konvenčně používaných materiálů a surovin.

PACKWALL design.

K přednostem vyráběných desek patří zejména poloviční citlivost na vodu v podobě nízkého bobtnání a nasákavosti. Takovéto vlastnosti jsou obzvlášť ceněné při realizaci podlah nebo dřevostaveb. U obou se často předpokládá vyšší expozice vlhkosti nebo vodě. Proto „nasazení“ desek PACKWALL je v těchto případech víc než nasnadě. Další benefitní vlastností je nízký odpor pro difuzi par, kterou oceňují zpravidla projektanti staveb při navrhování obálek domů a jejich parobrzd versus umožnění domu dýchat. V neposlední řadě je vzhledem k hektické době značnou výhodou i rychlost výstavby, založená na formátu jednotlivých desek dosahujících přes 3 m2.

Základní výrobní modifikací je deska PACKWALL basic, standardní deska s hnědým povrchem. Používá se pro výstavbu obvodových stěn i příček, ale i na podlahy, klenby, střešní pláště, záklopy podkroví, podhledy, stavební ohrady nebo jiné dílčí konstrukce.

Přečtěte si:  Tvorba podlahových konstrukcí ekonomickými deskami Packwall

V truhlářském průmyslu se používá pohledová varianta PACKWALL design. V tomto segmentu dominuje její průhledný povrch, jenž připomíná strukturu přírodní žuly. S mozaikovým (žulovým) vzhledem pak mohou vzniknout báječné výstavní expozice nebo kusy nábytku – vestavěné skříně, komody, lavice, stoly, regály, police, pulty, designové prvky, obklady, prostě cokoli.

Povrch desek PACKWALL lze také snadno zušlechtit. Pomocí omítky, stěrky, štuku, keramického obkladu, laku, lazury, vnitřní malby, dýhy a celé řady jiných jde vytvořit zkrátka prostor podle vkusu každého uživatele.

Pro konkrétní aplikace a požadavky je možné volit i mezi různými typy hran – rovnými, zaoblenými pro tmelení, s drážkami pro vsazení spojovacích lamel nebo překryvnými „Z“.

Roku 2021 získala společnost Flexibau vysoké mezinárodní ekologické hodnocení a na svých produktech se pyšní plaketou GREEN BRAND, která je důkazem, že nejen produkt, ale i společnost sama, jsou velice šetrné k přírodě.

www.packwall.cz

Share.

About Author

Comments are closed.