Proč je bílá tak oblíbená? Je to barva, která není nikdy out

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bílé stěny v bytě jsou často považovány za klasické, nudné, nekreativní či neoriginální. Interiéroví designéři a architekti by ale úplně nesouhlasili. Ti bílou barvu milují, protože je elegantní a sofistikovaná, vdechne prostoru svěžest, nevinnost, klid a je nadčasová.

V módním průmyslu není bílá nikdy out. Podobně funguje i v interiérovém designu – bílá je považována za nadčasovou barvu, která je vždy stylová a aktuální. Možná proto, že symbolizuje klid, pořádek, věčnost, nové začátky. Navíc také lahodí oku a představuje protiklad černé. Pokud černá znamená absenci barvy, bílé světlo obsahuje všechny barvy spektra. A proč je tato nejpoužívanější barva v interiérovém designu tak populární?

Proč milujeme bílou

  • Prázdné plátno: Bílé stěny v bytě jsou jako prázdné malířské plátno, jako nepopsaná stránka, která nabízí nespočet možností a nechává volnou ruku při výběru nábytku, jeho barev a struktur. Na rozdíl od barevných odstínů, např. modré či červené, které se v interiérovém designu používají pro zdůraznění stěn, kdy je volba vybavení už od počátku značně zúžena, jsou bílé stěny neutrální, a proto skvělé pro kombinování s různými kusy nábytku a bytových doplňků.
  • Opticky zvětšuje prostor: Malý prostor vypadá v bílé lépe, protože působí větším dojmem. Bílé interiéy vypadají jasně a prostorně, protože bílá odráží světlo jiným způsobem než ostatní barvy. Přidáním zrcadla nebo lesklého nábytku do bílé místnosti pocit prostornosti ještě podtrhnete.
  • Snadno se kombinuje s dalšími barvami: Bílá není jen nadčasovou barvou, která nikdy nevyjde z módy, ale je i krásná a praktická, protože neexistuje odstín, který by se k ní nehodil. Bílá miluje černou, jejich kombinace je efektní, dramatická a nádherná. Černá nejlépe funguje spolu s neutrální či čistě bílou bez podtónů. Stejně jednoduše se dá s dalšími barvami kombinovat i smetanově bílá, jelikož se hodí prakticky ke každé barvě: k neutrálním tónům, živým i pastelovým . Když chcete bílou kombinovat s neutrálními a pastelovými odstíny, zvolte smetanově bílou, studenou sytě bílou pak kombinujte raději s modrými a zelenými odstíny.

Všechny odstíny bílé

Používání bílé v prostoru může vypadat jednoduše, ale tato věčná barva skrývá ještě pár es v rukávě. Je pravda, že poskytuje množství kreativních kombinací s bytovým vybavením. Nicméně, když stojíme před volbou bílé interiérové barvy či nábytku, brzy si všimneme, že každá bílá je trošku jiná a že existuje široké spektrum smetanově bílých. Zelené, modré či fialové podtóny studené bílé vyzařují ledový a svěží dojem, zatímco teplé odstíny (smetanová či slonovinová) obsahují oranžové či žluté podtóny, které vytvářejí jemnější a teplejší atmosféru.

Pokud má být prostor zcela bílý, zvažte různé možnosti bílých odstínů. Nejprve se vybírá odstín barvy na stěnu, přitom se bere v potaz i odstín zásuvek, vypínačů, okenních rámů a zárubní. Ty mají často nažloutlé teplé tóny, které se dají ještě zvýraznit zvolením čisté bílé bez podtónů. V tomto případě je rozumnější použít příjemný teplý odstín bílé, jako je SPEKTRA Fresh&Easy. Nicméně, pokud se vám zamlouvá černo-bílá kombinace vybavení bytu, možná budete volit jasně bílou a sytou interiérovou barvu SPEKTRA Perfect White nebo barvy se stejně vysokou kryvostí, jako je SPEKTRA Extra nebo SPEKTRA Super.

Pro teplou používejte textury

Aby bílý interiér (bílé stěny a nábytek) nepůsobil sterilně, lze mu dodat teplý nádech pomocí různých textur, textilií, koberců či závěsů v různých odstínech bílé.

Bílé a zemité tóny

Bílé interiéry působí stylově a moderně na fotografiích, ale nemusí být vhodné pro každého. Bílou lze snadno okořenit bytovými doplňky v zemitých tónech, například pleteným koberečkem v béžovém odstínu, rámem zrcadla z přírodního dřeva, bílým mramorovým odkládacím stolkem s dřevěnými nožkami, fotografií či otisky na stěně, květinami ve velkých ornamentálních květináčích apod.

V kombinaci se zemitými tóny bílá barva evokuje pocit přírody, klidu a umírněnosti, což je kombinace, která nikdy nevyjde z módy a je vhodná do jakéhokoli prostoru.

https://www.helios-deco.com/cz

Share.

About Author

Comments are closed.