TOPSTEP – laminát a vinyl může kromě podlahy vyřešit i schodišťové stupně

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Schodiště je u vícepatrových domů nepostradatelný prvek. Z hlediska poměru cena/výkon dnes jako materiál pro jeho výstavbu vede jednoznačně beton. Prefabrikovaná betonová schodiště mají navíc mnoho výhod, je možné je plně používat už ve fázi hrubé stavby, jejich montáž je rychlá, nevržou, mají velkou únosnost, jsou požárně bezpečná a mnohé další. Aby ale dokonale zapadla do interiéru a poskytovala všem uživatelům domu co možná největší komfort a bezpečí, je třeba pečlivě zvolit materiál finálních nášlapů.

Dobrou volbou je v tomto případě vinyl nebo laminát, který umožní schodiště sladit s podlahovou krytinou. Často skloňovanou alternativou mohou být schodišťové nášlapy z masivního dřeva, u nich se ale kromě poměrně vysoké ceny musíte smířit s poměrně častou péčí a ne tak velkou odolností – nejčastěji používané druhy dřeva se po nějaké době poškrábou, změní barvu nebo popraskají. Zvlášť v případě nutnosti výměny jen některých schodišťových nášlapů nedosáhnete u masivního dřeva vzhledem k jeho vlastnostem a okolním vlivům už nikdy stejného odstínu, a to i když výměna probíhá třeba již po roce užívání. Laminát nebo vinyl oproti tomu nabízejí bezúdržbové řešení s dlouhou životností, tvarovou i barevnou stabilitou. Stěžejní je především volba kvalitního výrobce a v neposlední řadě i šikovné realizační firmy, která se postará o řádné položení a přilepení. Dekorů na výběr je celá řada. Český výrobce TOPSTEP nabízí obě zmíněné materiálové varianty, tedy jak laminát, tak na dotek teplejší a měkčí vinyl, v nepřeberném množství barev a variant. Od imitace dřeva až po beton nebo kámen.

Přečtěte si:  Laminátové obklady Topstep - systémové řešení pro schodiště

Na podkladu (ne)záleží

Laminátové nášlapy ale nejsou výsadou jen betonových schodišť. Je možné je položit i na schodiště kovová, kamenná nebo třeba z teraca. Vzhledem k jejich vlastnostem jsou ale zejména u novostaveb nejvhodnějším podkladem vláknocementové desky CEMVIN, které umožňují vybudovat pevné a odolné schodiště suchou cestou. Ať už je trajektorie schodů přímá nebo točitá, máte schodiště nové či toužíte po rychlé renovaci bez nutnosti bourání. A to i v případě rekonstrukce stávajících dřevěných schodišť bez nutnosti jejich demontáže. Laminát je pouze vrchní vrstvou, kterou nese nosná dřevovláknitá deska HDF vyrobená z vláken většinou jehličnatých dřevin, pojených lepidlem za vysokého tlaku a teploty. Právě ta propůjčuje schodišťovému nášlapu jeho vynikající tvarovou stálost, mimořádnou pevnost a odolnost proti bobtnání. Při aplikaci se na stupeň používá hliníková lišta, kterou systém TOPSTEP řeší problém s vyrovnáním hrany schodu. S možnými výškovými nerovnostmi si poradí nízkoroztažná polyuretanová pěna, která zabraňuje vrzání a jiným nepříjemným zvukům. Celý podklad je zpevněn vruty, lepidlem a pěnou. Právě celoplošné lepení na nízkoexpanzní pěnu výrazně vylepšuje parametry kročejového útlumu ve srovnání s laminátovou podlahovinou, vinyl pak funguje ještě o něco málo lépe.

Bezpečnost na prvním místě

Schodišťové nášlapy z laminátu nekloužou, jsou antistatické i antialergické. Jednoduchá údržba spočívá jen v setření vlhkým hadrem nebo mopem – nemusíme tedy ztrácet čas olejováním nebo lakováním, jako tomu bývá u nášlapů z masivu. Schodišťový systém TOPSTEP je bezpečný díky pevnému přesahu („hrana nosu“), který je zpevněn hliníkovou lištou. Ta nabízí i možnost praktického podsvícení pomocí LED pásku. Výrobce TOPSTEP má ve svém portfoliu i další užitečné doplňky, které pomohou při ladění vzhledu schodiště – bočnice ve stejném dekoru nebo třeba i zábradlí. Laminátové schodišťové nášlapy jsou výbornou alternativou k přírodním materiálům, a to nejen z hlediska ceny, ale i praktičnosti.

Přečtěte si:  TOPSTEP - Schodiště jednoduše a pohodlně

Více na www.topstep.cz.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.