Jak se staví sruby Pacák. Rodinnou firmu představuje její spolumajitel Pavel Pacák

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rodinná firma Sruby Pacák s.r.o. působí na českém i zahraničním trhu už pětadvacet let. Za tu dobu zrealizovala přes pět set projektů dřevěných staveb. Jejich provozovnu najdete v Čeladné, kde má firma i vlastní výrobu na pásové pile, jeřáby a jeřábové dráhy, sklady kulatiny a řeziva, stolařskou a zámečnickou dílnu a výrobní prostory jak v hale, tak ve venkovních prostorech. Blíže nám ji představil její spolumajitel Pavel Pacák.

Proč jste se rozhodli věnovat se roubeným stavbám a jaké byly začátky?
Stavby z masivu jsme začali dělat v roce 1997 po návratu ze stáže v USA. Tam jsme se s bratrem naučili stavět kanadské sruby. S těmi jsme u nás začínali. Tehdy jsme měli jen motorové pily a základní tesařské vybavení a vyráběli jsme v pronajatých prostorech. O sruby jako něco nového byl u nás v té době zájem, a tak se podnikání dařilo. V průběhu let jsme získávali zkušenosti a začali své podnikání rozjíždět. Postupně jsme nabízeli i roubené stavby z hranolu, které mají u nás dlouholetou tradici. Stále se ale specializujeme na ruční práci a masivní dřevěné tesařské konstrukce, neboť jsme přesvědčení o jejich nepřekonatelných kvalitách. Dnes stavíme okolo dvaceti staveb ročně, od hrubé stavby po stavbu na klíč, a práci dáváme více než dvaceti lidem. Poměr roubenek a srubů je tak půl na půl. Nabízíme také stavby ze sibiřského cedru a z lepeného masivu. Kromě toho děláme i dokončovací práce, nábytek a různé dřevěné doplňky.

Přečtěte si:  Bez čeho se podlahář neobejde? Odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku hledáme s Pepou Voborníkem

Jak dlouho trvá roubenku postavit a jak to probíhá?
Tesařské konstrukce vyrábíme v našich prostorech jeden až dva měsíce, podle velikosti stavby. Jednotlivé trámy pak rozebereme a převezeme na stavební místo, kde se během pár dnů znovu poskládají. Vzhledem k tomu, že stavíme převážně z nevysušeného materiálu, doporučujeme dobu výstavby domu minimálně 12 měsíců, aby mělo dřevo možnost před nastěhováním dostatečně vyschnout. Samozřejmě stěhovat se lze i dřív, ale stejně jako u zděných staveb to není ideální. Přesto je nutné si uvědomit, že dům z masivu vysychá několik let a je potřeba počítat s dilatacemi.

Do jaké míry a v čem odpovídají současné roubené stavby těm historickým? Používají se i nějaké původní technologie nebo je vše nové?
Naše roubené stavby jsou stále dosti podobné historickým roubenkám, technologie výroby při té ruční práci se až tak nezměnila, pomineme-li, že se místo ručních pil používají motorové a trámy se už neotesávají. V našem portfoliu máme stavby, které se podobají těm starým roubenkám, ale máme i objekty moderní a atypické. Záleží na přání investora a na místních podmínkách. Velký rozdíl je však v ostatních stavebních materiálech a technologiích, hlavně hydro- a tepelněizolačních, a komfort bydlení v těchto stavbách je pak nesrovnatelný. Zákazníci dnes ve většině případů chtějí zachovat přírodní barvu dřeva a klasické černo-bílé roubenky se dnes už moc nedělají.

Jaké dřevo se ke stavbě roubenky používá?
Nejčastěji jde o jedli a smrk, které jsou nejjednodušeji přístupné i opracovatelné. Je možné použít i jiné dřeviny, jako je sibiřský cedr, modřín, jedle douglaska, borovice a podobně. Každá dřevina má své výhody i nevýhody, ale užitné vlastnosti jsou dosti podobné.

Přečtěte si:  OPTIMAL INTERIER DESIGN, specialista na koberce, tapety, dekorační a potahové látky

Čím se spáruje a čím je exteriér povrchově upravován?
Každý výrobce může používat jiné postupy. My vkládáme mezi trámy konopnou izolaci, a tu pak zakrýváme buď dřevěnou lištou, nebo tmelíme speciálním tmelem Woodchink. Venkovní povrch dřeva je pak chráněn moderními tenkovrstvými lazurami na olejové bázi.

Navrhujete také interiéry těchto staveb?
Návrhy neděláme, to necháváme na samotných investorech, interiéry pak realizujeme podle jejich představ. Většinou je to vybavení z masivu, které se do roubenky hodí, jako například rustikální schodiště se zábradlím, dřevěné podlahy a stropy, nábytek a podobně.

Jaké podlahy by měla roubená stavba mít?
Dnes je možné realizovat vše, co se dá udělat ve zděném domě. Proto také podlahové krytiny mohou být různé, hlavně záleží na investorovi, jeho přáních a způsobu užívání domu. Ve více namáhaných prostorech a koupelnách se nejčastěji dělají podlahoviny keramické v kombinaci s podlahovým topením. V ložnici jsou pak příjemné třeba masivní smrkové palubky, parkety, vícevrstvé dřevěné krytiny a podobně.

Do jakého prostředí roubená stavba patří?
Ideálním prostředím pro roubenku jsou horské oblasti nebo venkov. Postavena ale může být i ve městě, ale vždy by měla kolem sebe mít větší zahradu se zelení.

Děkuji za rozhovor
Jana Komárková
Foto: Sruby Pacák s.r.o.
www.srubypacak.cz

Share.

About Author

Comments are closed.