Studené nátěry ochladí exteriérové povrchy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sluneční svit nám dává teplo a život. Máme rádi energii slunce, ale jsme si vědomi i jeho nechtěných vedlejších účinků, zejména na kůži. Totéž platí i pro budovy zahřívané sluneční energií, ať už přímo nebo nepřímo. Sluneční svit vydává UV záření a také neviditelné infračervené záření (IR), které je škodlivé pro všechny typy povrchů a zahřívá objekty na potenciálně nepohodlnou, často až nepřijatelnou úroveň.

Tmavé povrchy absorbují sluneční energii a přetvářejí ji v teplo, zatímco světlé povrchy obvykle většinu sluneční energie odrážejí. Většina tmavých povrchů se na přímém slunci velmi zahřívá a vyžaduje proto větší ochlazování. Vypovídajícím faktem je, že v městských zástavbách s velkým množstvím obyvatel, je teplota vzduchu o 3-10 °C vyšší než ve venkovských oblastech.

Vysoká teplota povrchu může mít negativní efekt na nátěr, zejména pokud je černý nebo má jiný velmi tmavý odstín. Světlé povrchy odrážejí i světlo, zatímco tmavé povrchy ho pohlcují a přetvářejí jej v teplo. Teplota tmavého povrchu vystaveného slunci může dosáhnout až neuvěřitelných 80 °C, zatímco na světlém se zastaví na 40‒50 °C.

Studené nátěry zvyšují odraz slunečního záření. Na rozdíl od běžných nátěrů, které pouze odrážejí viditelnou složku slunečního záření, odrážejí studené nátěry také infračervenou složku solárního spektra, následkem čehož se povrch méně zahřívá.

Vzhledem k nižší teplotě jsou studené nátěry trvanlivější a dají se snadno použít k tónování tmavých odstínů.

Přečtěte si:  Pastelové barvy, pozdrav jara do všech interiérů

Studené nátěry jsou vyrobeny s použitím studených pigmentů nebo pigmentů odrážejících infračervené záření. Ty odrážejí velkou dávku neviditelných blízkých infračervených vln (NIR), čímž se snižuje zahřívání povrchu. Zároveň je všechno viditelné světlo pohlcováno, což opticky udržuje černý vzhled.

TSR (Total Solar Reflectance) vyjadřuje schopnost odrážet sluneční záření v procentech od 0 do 100. Hodnota 0 znamená, že povrch absorbuje veškeré sluneční záření; hodnota 100 znamená, že povrch všechnu sluneční energii odráží.


Vysoký faktor TSR proto znamená, že se povrch nezahřívá, a udržuje tudíž nízkou teplotu. Bílé nátěry, které obvykle obsahují oxid titaničitý (TiO2), jsou nejstudenější, s průměrnou hodnotou TSR=80, TiO2 odráží většinu sluneční energie.


Návrháři a architekti vyžadují větší výběr barev s vlastnostmi světlých odstínů, které odrážejí většinu sluneční energie a zůstávají tudíž chladné. Klasické nátěry tyto vlastnosti bohužel nemají, takže jediným udržitelným řešením je používat nátěry s IR reflexními pigmenty.

Studené – IR reflexní pigmenty se dají použít ke snížení produkce tepla v objektech vystavených slunečnímu záření, což vede k místní energetické efektivitě a lepším fyzickým vlastnostem, včetně toho, že i na pohled vypadají lépe.


V novém vzorníku barev Exterior Colour Collection od značky Helios jsou všechny odstíny připraveny z anorganických pigmentů, velmi odolných vůči vlivům počasí i UV. Přestože doporučujeme pro povrchy fasád volit světlejší odstíny, které se méně zahřívají, i tmavé odstíny fasád se nyní mohou díky IR reflexním pigmentům stát dobrou volbou. Je možné připravit 70 zvolených tmavých odstínů s IR reflexními pigmenty (označených ☼IR na vzorníku barev), což umožňuje dosáhnout ve srovnání s použitím klasických pigmentů nižší teploty povrchu. Toto výrazně prodlužuje životnost tmavých fasád.

Přečtěte si:  Mistral Silikon Quarz, renovační silikonová fasádní barva

Energetická efektivita vyplývající z používání reflexních nátěrů přináší budovám dodatečnou hodnotu.
Bylo potvrzeno, že použití IR reflexních nátěrů snižuje ohýbání termoplastů, a také s nimi dosáhnete tmavších a sytějších barev, než bylo možné dříve při použití pouze tradiční pigmentace.

www.helios-deco.com/cz/

 

Share.

About Author

Comments are closed.