Zachráněná roubená usedlost ve valašské obci Karolinka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Areál valašské venkovské usedlosti čp. 285 v obci Karolinka, mimořádně hodnotný soubor lidové architektury, byl postaven v roce 1831. Chátrající objekty se rozhodla zachránit nová majitelka a díky jejímu velkému úsilí a iniciativě se je podařilo obnovit do stavu, který se přibližuje jejich podobě z poloviny 19. století.

Původní stav v roce 2016.

Usedlost tvoří obytná chalupa, výminek s ovčínem, chlévem a komorou pod jednou střechou, další samostatný chlév a komora. Celá usedlost je součástí takzvaného rodového shluku Orságů ve městě Karolinka, v místní části Raťkov.

Unikátní soubor 26 roubených staveb, které se zachovaly do dnešních dnů, patřil původně jedinému valašskému rodu, rodině Orságových. Usedlost čp. 285 zakoupila jeho současná majitelka v roce 2016, kdy se nacházel v dezolátním stavu, střechy byly probořené, hlavní objekt byl do půlky zavalen hlínou a všude rostly náletové dřeviny.

Ihned byla zahájena rekonstrukce, která proběhla v rekordním čase. Během čtyř let došlo k citlivé opravě poškozených roubených konstrukcí, střechy pokryl nový smrkový šindel. V interiéru byly obnoveny hliněné omítky a vybudována kachlová kamna.

Během rekonstrukce byl kladen důraz na zachování maxima autentických historických konstrukcí. Práce probíhaly podle tradičních řemeslných postupů, dřevěné konstrukce roubení a krovu byly opracovány ručně, tradičními tesařskými technikami. Na exteriérové povrchové úpravy byl použit materiál Detecha Karbolineum extra 3 v 1 v odstínu palisandr.

Interiéru se vrátila autentická podoba s hliněnými omítkami, dřevěné prvky byly ošetřeny PNZ olejem v odstínu oliva a palisandr, povrch byl kartáčován. Nevhodně osazené novodobé prvky a stavební úpravy se rekonstrukcí eliminovaly a nově vkládané prvky byly citlivě navrženy tak, aby nenarušily památkovou autenticitu domu. Zajímavostí je, že v areálu Raťkova se natáčel seriál České televize Doktor Martin s Miroslavem Donutilem a návštěvník si může tato místa nejen prohlédnout, ale i se zde ubytovat a plně si vychutnat atmosféru valašského venkova.

Přečtěte si:  Odstranění a prevence vzniku plísní s materiály Detastop® a Detakryl protiplísňový®

Zdroj: majitelka Petra Kňourková a Jan Monček

Share.

About Author

Comments are closed.