Štětce SPOKAR – jak vybrat správný štětec

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Štětce jsou tradičními nástroji pro aplikaci všech druhů nátěrových hmot. Jsou užívány pro lakýrnické i malířské práce. Na trhu je k dispozici široká nabídka různých druhů a typů štětců. Volba toho nejvhodnějšího je pro perfektní kvalitu nátěru velmi důležitá.

Z pohledu tvaru a použití můžeme štětce rozdělit na ploché, kulaté a speciální:

  • Ploché štětce jsou kvůli své univerzálnosti a jednoduchosti použití nejběžnějším druhem. Jsou vyráběny v různých velikostech, které se označují šířkou štětce v palcích. Běžně jsou nabízeny v řadách zahrnujících rozměry od 1“ do 4“. Někteří výrobci udávají šířku štětce v milimetrech. Ploché štětce určené pro profesionály mají větší tloušťku a delší vlákna. Nasávají tak více barvy a práce s nimi je produktivnější než s hobby štětci. Ty jsou tenčí a mají kratší vlákna, jejich výhodou je nižší cena. Můžeme volit mezi štětci s plastovým nebo dřevěným držadlem, které je častější u dražších profi štětců.
  • Kulaté štětce mají stále své příznivce, i když jsou užívány mnohem méně než štětce ploché. Díky vysoké absorpci barvy najdou uplatnění zejména při nátěrech ocelových konstrukcí a jiných členitých ploch.
  • Speciální štětce jsou určeny pro méně běžné případy aplikace nátěrových hmot. Jde například o fládrování (vytváření imitace struktury dřeva na natíraném povrchu), linkování, speciální malířské techniky nebo také drobné opravy a práce na špatně přístupných místech.

Většina štětců má univerzální použití pro různé druhy nátěrových hmot. Rozhodující pro funkci štětce jsou přitom jeho vlákna. V minulosti byla naprostá většina štětců osazena přírodní vepřovou štětinou. Její kónická vlákna s roztřepenými konci dobře nasávají barvu a solidně ji roztírají. Jde však o přírodní vlákna, u nichž nelze nikdy zcela vyloučit možnost výskytu poškozených či zeslabených vláken. Ta se mohou při práci uvolnit a narušit povrch nátěru. Roztřepené konce jsou poměrně hrubé a jednotlivé štětiny mají různou tloušťku, takže u hustých, špatně se slévajících barev není kvalita rozetření nátěru dostatečná.

Přečtěte si:  All for wood - lazurovací štětce mako color pro dřevěné povrchy

Stále častější je použití plně syntetického osazení štětců. Speciální syntetická vlákna dnes svými vlastnostmi přírodní štětinu jednoznačně předčí. Vlákna používaná ve štětcích SPOKAR EVO jsou dutá a mají kónický tvar v celé délce. Jsou proto lehká a je mezi nimi dostatek prostoru pro nasátí barvy. Rovnoměrně se ohýbají, takže barva při práci neodstřikuje. Precizně rozštěpené konce těchto vláken jsou podstatně jemnější než u štětiny, rozetření barvy je proto vysoce kvalitní a zcela rovnoměrné.

Kromě univerzálních štětců jsou nabízeny štětce určené pro vodou ředitelné barvy a štětce pro lazurovací nátěry dřeva.

Pro nanášení vodou ředitelných barev jsou speciálně určeny štětce označované jako Akryl. Jejich syntetická
vlákna s velmi jemnými chemicky zašpičatělými konci perfektně barvu roztírají a vytvářejí zcela hladký povrch nátěru. Nasákavost je ale ve srovnání s univerzálními štětci nižší. Štětce Akryl jsou proto vhodné především pro vodou ředitelné barvy střední a vyšší hustoty, které se hůře slévají.

Pro lazurovací nátěry dřeva slouží štětce označované názvem Lazur. Jsou osazeny speciálními směsmi různých druhů syntetických vláken, které zaručují dobrou nasákavost a výdej lazury i její kvalitní rozetření. Vlákna jsou v tomto případě volena tužší, aby účinně zapracovávala lazuru do povrchu dřeva.

NOVINKOU v nabídce pelhřimovské značky SPOKAR je řada štětců NOVA. Jejich tvar navrhl přední český designér Petr Novague. O kvalitě designu těchto štětců svědčí dvě prestižní mezinárodní ocenění, Red Dot Design Award a IF Design Award.

Přečtěte si:  Jak se to dělalo dřív: techniky modelovaných maleb a nátěrů - struktura škrobová válečkovou technikou

Rukojeť štětců NOVA je dutá a velmi lehká. Má osmihranný průřez, díky němuž se příjemně drží. Štětec lze vždy bez problémů pootočit do té nejvhodnější pracovní polohy. Klínovité zakončení držadla může posloužit jako škrabka nebo špachtle.

Štětce SPOKAR NOVA jsou osazeny syntetickými vlákny nejvyšší kvality. Jsou nabízeny ve třech různých verzích. Provedení UNI s šedými vlákny EVO je vhodné pro aplikaci všech druhů nátěrových hmot. Verze AKRYL s modrými vlákny se uplatní při práci s vodou ředitelnými barvami vyšší hustoty, které se hůře slévají. Verze LAZUR se zelenými vlákny slouží pro nátěry lazurami, které účinně zapracovává do povrchu dřeva.

www.spokar.com

Share.

About Author

Comments are closed.