Zdravá stavba Elpro-Energo – keramické dlažby Rako v každé místnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnohé firmy již pochopily, že harmonické a zajímavé pracovní prostředí ovlivňuje pracovní náladu a motivaci lidí. Nový výrobní závod společnosti Elpro-Energo Transformers s.r.o. šel ve svých vizích ještě dál. Český výrobce vysokonapěťových transformátorů vybudoval v moravskoslezském Hnojníku pro své zaměstnance nejen zdravé kanceláře, ale kompletně celý výrobní závod. Na až neuvěřitelné realizaci se podíleli převážně čeští výrobci a dodavatelé. Keramické obklady Rako najdete v každé místnosti. Nesporně i díky nim se v závodě zaměstnanci cítí jako doma.

Novostavba výrobní haly s administrativní budovou Elpro-Energo v Hnojníku je už na první pohled jiná. Vznikla totiž s cílem poskytnout zaměstnancům zdravý životní prostor. Koncept vyšel z potřeb člověka a dokonale zohlednil jeho cítění prostoru, tzn. barev, materiálů, vnitřních energií, ale i potřebu denního světla a vzdušnosti.

Obchodní společnost Elpro-Energo se sídlem v Praze se zabývá dodávkami transformátorů pro vysoké napětí. Vzhledem k vysokým požadavkům na kvalitu a množství dodávek do celého světa dlouhodobě nestačil jeden hlavní obchodní partner. Ostatní bohužel nesplňovali kvalitativní požadavky. Po letech soustředěných úvah tedy padlo rozhodnutí zajistit si vlastní výrobu. Nově vzniklá společnost Elpro-Energo Transformers se tak stala zatím jediným výrobcem transformátorů v segmentu výroby středního napětí v České republice. V obci Hnojník byla vystavěna první výrobní hala s administrativní budovou. Kolaudace proběhla v lednu 2021. Druhá výrobní hala se dostavuje a její kolaudace je plánována na konec tohoto roku.

Hala, kde je od nohou teplo

První etapa výstavby nové haly pro výrobu jader a aktivních částí olejových transformátorů s plochou 6500 m2 byla zahájena v září roku 2019. Architektonický návrh objektu již od počátku dbal na zdravý životní prostor zaměstnanců,  a to použitím přírodních materiálů, primárně dřeva a výrobků ze dřeva, ale také přivedením denního světla na pracoviště pomocí velkého množství kupolovitých světlíků. Doslova vychytávkou je pak provedení podlahového vytápění v betonové desce podlahy.

Přečtěte si:  Semlerova rezidence, skrytý klenot raumplanu Adolfa Loose v Plzni

Přírodní materiály v interiéru

Příjemný dojem navozuje už vstupní hala, která vyvolává pocit vzdušnosti a volnosti díky dennímu světlu v kombinaci se dřevem, sklem, ale také velkoformátovými keramickými dlaždicemi Rako. Do vstupní haly vybral investor slinuté keramické dlaždice Quarzit formátu 60 x 60 cm s dezénem přírodního kamene. Šedou podlahu zdobí mimořádný šperk, a to recepce se žluto-červeně zářícím onyxovým stolem, která návštěvníka okamžitě upoutá. Ve vstupní hale ještě zbývá dokončit mramorové schodiště, nad něj zavěsit onyxový obraz a doprostřed osadit fontánu s levitující žulovou koulí o průměru 50 cm na třech čedičových nohách.

Jídelna je reprezentativní i hravá

Kolem recepce dojdete do kuchyně a jídelny, kde nad dřevěnými stoly září křišťálové lustry. Volba tohoto závěsného osvětlení povýší každodenní oběd v práci na společenskou událost. Také podlaha působí reprezentativně – tvoří ji dlaždice 60 x 60 cm se vzhledem kamene. Výhodou použité série Random je široká škála barev a struktur. Díky tomu je docíleno toho, že povrch působí přirozeně. Prostor je koncipován až pro 100 strávníků najednou. K jídelně náleží také zázemí pro přípravu a výdej jídla, kde na keramických obkladech stěn řádí Bob a Bobek, králíci ze známé kreslené pohádky. Ti se u Rako neskrývají v klobouku, ale v sérii s hravým názvem Play. V prostoru pomohli zpestřit chladněji působící vybavení z nerezu.

Saloon v zasedačce

V administrativní části závodu Elpro-Energo, tedy ve třech zasedacích místnostech, ve foyeru, v šatnách a na chodbách, se chodí po keramické podlaze Saloon z velkoformátových dlaždic. Vzhled dřeva je naprosto věrohodný, avšak má špičkové parametry keramického materiálu, především vysokou odolnost a snadnou údržbu. Rektifikované dlaždice mají rozměr 120 x 30 cm, přičemž při pokládce umožňují různorodé skladby. Součástí série Saloon jsou schodovky, které se uplatnily i na schodištích.

Přečtěte si:  Budova, nebo hráz? Sportovní areál v nizozemské obci Edam-Volendam s keramickými obklady Rako

Šatny zaměstnanců sousedí s minimalisticky řešenými sprchami a umývárnami. V každé hale jsou určeny pro přibližně 60 osob, odděleně pro muže a ženy. Stěny pokrývají obkládačky Blend moderního formátu 20 x 60 cm. Na neutrálním pozadí vynikají syté barvy puntíkatých a pruhovaných vzorů, modré a bordó. Barevně zajímavý je prostor toalet se stěnami s obkládačkami Rush s kovovým vzhledem. V ploše je kombinován tmavší, výraznější odstín s velmi jemným, světlým odstínem.

V brzké době interiér závodu doplní zeleň, se kterou se počítá také v exteriéru, například na venkovní terase. Ta je realizována s využitím venkovních dlaždic Rako Outdoor tloušťky 2 cm položených na terasové terče. V blízkosti první haly vyrostou postupně další dvě.

www.rako.cz

Share.

About Author

Comments are closed.