Samonivelační stěrky Knauf pro perfektně vyrovnaný podklad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Základním předpokladem pro to, aby výsledná podlaha dlouhodobě plnila svoji funkci, je perfektně vyrovnaný podklad. Je v podstatě jedno, zda jde o dřevěnou podlahovinu nebo třeba keramickou dlažbu. Velmi choulostivé na sebemenší nerovnosti jsou ovšem vinylové podlahoviny.

K vyrovnání podkladu před aplikací finální nášlapné vrstvy se uplatňují samonivelační stěrky. Používají se nejen na vyrovnání cementových a litých sádrových (anhydritových) potěrů, ale také pro vyrovnání suchých sádrových nebo sádrovláknitých podlah. Jakkoliv může zpracovatel sáhnout po kvalitním produktu, důležité je vždy dodržet správný a výrobcem doporučený technologický postup provedení samonivelační stěrky.

Jedním z nejdůležitějších kroků před vlastní realizací stěrky je aplikace vhodné a hlavně výrobcem doporučené penetrace (aplikované ve dvou vrstvách), která zvýší přilnavost stěrky k podkladu a sníží jeho nasákavost. V žádném případě není na místě použití různých „univerzálních a hloubkových“ penetrací.

Cementová samonivelační stěrka Knauf 2–30 mm s vyšší tvrdostí povrchu

Vedle již tradiční sádrové samonivelační stěrky Knauf BP 4, která je určena pro vyrovnání nerovností od 2 do 25 mm, má Knauf ve svém portfoliu od loňského roku také Cementovou samonivelační stěrku 2–30 mm. Ta je určena pro vyrovnávání podlah nových i starších, zejména cementových potěrů, betonové mazaniny či vyzrálého betonu. Lze ji bez problémů použít i do prostor, kde hrozí větší zatížení. Například to jsou sklepy, garáže, dílny apod., kde dochází k většímu namáhání podlahy, nebo tam, kde je prostor zatížen vyšší vzdušnou vlhkostí. Tomuto zatížení stěrka odolává vyšší povrchovou tvrdostí a charakterem použitého pojiva. Není však vhodná pro podlahové vytápění. Za pozornost stojí i zpracování, které se zjednodušuje tím, že stěrka je méně náchylná na dodržení přesného poměru záměsové vody. Při zpracování vynikne dobrý rozliv (vše v jednom pracovním kroku) a delší otevřená doba potřebná pro vyrovnání stěrky.

Přečtěte si:  Optimalizované podlahy v garážach (1. část). V čom sa robia chyby

Perfektní samonivelační vlastností

Samonivelační cementová stěrka Knauf 2–30 mm se zpracovává ručně, strojně pak pomocí např. PFT Ritmo. Po rozlití se roztáhne nerezovým ozubeným hladítkem do požadované výšky a následně se pomocí plastového válce s ostny projede v celé ploše, což zajistí dokonalé propojení všech nalitých pásů, současně se stěrka provzdušní a povrch opticky sjednotí. Před její aplikací je ovšem nutné podklad opatřit penetračním nátěrem Knauf Spezialhaftgrund ředěným v poměru 1 : 4 s vodou, a to s předstihem 12 hodin. U starých savých cementových potěrů je nutná trojitá vrstva penetračního nátěru, zatímco u nesavých potěrů a betonu stačí vrstvy dvě. Poměr záměsové vody a připravené suché směsi je šest litrů na 25kg pytel. Doba zpracování je okolo 20 minut, plocha je pochozí po osmi hodinách a vyzrálá po 14 dnech. Aplikace případných dalších vrstev je doporučená po 1–5 dnech, ovšem vždy s předchozí penetrací podkladu.

www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.