Obnova nátěrů pivovarských tanků v benešovském pivovaru Ferdinand

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tento článek si neklade za cíl být striktně odbornou statí, pouze krátce seznamuje se zajímavou aplikací produktů STACHEMA CZ s.r.o. v pivovaru Ferdinand v Benešově, v němž proběhla obnova pivovarských tanků za použití právě výrobků této společnosti ze sortimentu na kovové konstrukce.

Společnost STACHEMA CZ s.r.o. oslovil jednatel Pivovaru Ferdinand, s.r.o., v Benešově Ing. Dařílek a spolupracující Ing. arch. Reml s plánem kompletní obnovy vnitřních i vnějších nátěrů osmnácti ocelových tanků včetně drobnějších zámečnických oprav jejich plášťů. Zprvu byla STACHEMA CZ požádána o reference na podobné akce, byla proto domluvena prohlídka zásobních tanků v Bohemia Sektu ve Starém Plzenci, kde je jedna z nejstarších aplikací těchto materiálů. Poté pivovar Ferdinand požádal o zpracování technologie oprav a dodání materiálů včetně jejich aplikace.

STACHEMA CZ zpracovala detailní technologický postup v souladu s ČSN EN ISO 12944 1-8 a ve spolupráci s aplikační firmou CORROTECH ENGINEERING s.r.o. Most se zakázka provedla.

Vzhledem k podmínkám ve sklepích, kde v tancích pivo zraje (stabilní teplota okolo 8 °C a téměř 100% vlhkost), a zvolenému nátěrovému systému (materiál na bázi 100% epoxidů), který pro dokonalé vytvrzení potřebuje teploty okolo +15 °C a vlhkost do 70 % relativní vlhkosti vzduchu v celém průběhu dotvrzování včetně dostatečné cirkulace vzduchu, vyvstala otázka, jak tyto podmínky splnit. Ekonomická náročnost temperace a odvlhčení sklepního prostoru vedla k rozhodnutí přemístit tanky z podzemního sklepa do dílen a veškeré práce provádět tam.

Přečtěte si:  Hammerite Ultima, nové spreje radiátor a přímo na rez

Všechny tanky byly otryskány dle ČSN ISO 8501-1 na čistotu Sa 2½, hrubost dle ČSN EN ISO 8503-1 Rz 50, a poté byla provedena obnova nátěrů. Úspěšně dokončená zakázka byla předána do provozu v polovině roku 2020.

MATERIÁLY POUŽITÉ NA VNĚJŠÍ PLÁŠTĚ TANKŮ

  • 2x základní antikorozní epoxidový nátěr SINEPOX S 2300;
  • 2x vrchní nátěrová hmota SINEPOX S 2321/RAL 1015.

MATERIÁLY POUŽITÉ NA VNITŘNÍ PLÁŠTĚ TANKŮ

  • 1x základní antikorozní epoxidový nátěr SINEPOX S 2300;
  • 1x mezivrstva EPROSIN E 15;
  • 2x vrchní vrstva EPROSIN E 25.

Nátěrový systém na ocel SINEPOX S 2300, EPROSIN E 15 a EPROSIN E 25 je jako jeden z mála testován dle aktuální evropské legislativy pro trvalý styk s potravinami, pokrmy a pitnou vodou.

www.stachema.cz

Share.

About Author

Comments are closed.