Zateplení garáže materiálem ISOVER TOP V Final

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Přemýšleli jste jak efektivně zateplit podhled v suterénu, ve sklepě či garáži? Potřebujete rychlé, efektivní, a přitom estetické řešení? Odpovědí může být zateplení materiálem ISOVER TOP V Final.

Možná jste již někdy řešili situaci, jak zateplit podhled v místnostech jako je sklep, kotelna, podzemní garáž či podobné suterénní místnosti, kde jde hlavně o účelnost zateplení, rychlost provedení a v některých případech i o splnění požadavků na nehořlavost. I tak musí ale podhled splnit určité nároky na estetiku. Přesně do těchto situací se hodí zateplení podhledu minerální – kamennou izolací z kolmého vlákna.

Kolmé vlákno

Zateplení stropu kontaktně nalepenou minerální vlnou není nic nového. Již v minulosti se pro zateplení stropu často používalo kolmé vlákno určené na fasády, které se jen přilepilo na podklad fasádním lepidlem bez kotvení a bez dalších povrchových úprav. Izolace vyráběná s kolmou orientací vláken (bráno k podkladu) se dodává ve formě pásů, takzvaných lamel. Kolmá orientace má efekt v tom, že každé vlákno lamely je spojeno při plnoplošném lepení s podkladem. Takto nalepená lamela drží i bez nutnosti podepření a následném kotvení. Naproti tomu podélné vlákno se musí kotvit téměř vždy.

Celoplošné nanášení lepidla na lamelu

Použití fasádních lamel bylo tedy velice účelné, ale pro vyšší estetický standard bylo potřeba povrch desek následně upravovat – přebrušovat. Desky totiž na sebe často nenavazovaly z důvodu místy lehce nerovného podkladu, který se projevil v návaznosti hran. Naštěstí kolmé vlákno (oproti tomu běžnějšímu podélnému) se dá jednoduše brousit v ploše, takže nebyl problém případné drobné nerovnosti v návaznosti desek. Ty lze přebrousit a opticky tak sjednotit povrch. Byla to však práce navíc.

Proto přišla první generace přímo určená na izolaci podhledů se sraženou hranou ISOVER NF 333 V a následně druhá generace, již vylehčená a s lepšími izolačními vlastnostmi s názvem ISOVER TOP V, která se stále vyrábí. Formát této lamely je 1000 x 333 mm (tzn. 3 lamely do m2), což umožňuje o 40 % rychlejší aplikaci než u jiných typů lamel menších formátů.

Sražená hrana v konečném tvaru „V“ opticky rozbije plochu zateplení a skryje nerovnosti, takže již není nutné ji přebrušovat. Navíc tímto vznikne bosážový efekt (viz úvodní obrázek). Pro vyšší estetické nároky je možné ISOVER TOP V také přestříkat akrylátovou barvou různých odstínů.

Třetí generace zateplení – vše v jednom kroku

Nároky investorů na estetiku a realizačních firem na efektivitu aplikace však postupně rostly. Investoři chtěli povrchovou úpravu vyšší kvality a realizační firmy by ocenily rychlejší montáž a povrchovou úpravu v jednom kroku. Proto byla vyvinuta třetí generace lamely s názvem ISOVER TOP V Final.

ISOVER TOP V Final se dodává s přednástřikem bílé barvy. Proto není nutné povrch následně upravovat. Pokud však architekt trvá na jiné barvě, lze jednoduše povrch přestříkat dle libosti. Přednástřik zároveň snižuje prašnost při aplikaci a i s ním splňuje tato lamela požadavky na nehořlavost a třídu reakce na oheň A1.

Zateplený podled materiálem ISOVER TOP V Final

Navíc se tento výrobek dodává ve větším formátu, 1200 x 333 mm, jenž umožňuje v jednom kroku zateplit větší plochu. To už činí z tohoto způsobu zateplení nepoměrně rychlejší a levnější způsob vytvoření podhledu například oproti klasickým zavěšeným rastrovým podhledům se sádrokartonem.

Výsledkem je tedy rychlý a efektivní způsob zateplení podhledu v prostorech, kde není nutné mít klasický podhled, ale jde nám o účelné zateplení s jednoduchou a rychlou aplikací, vysokou estetikou, které je navíc požárně odolné.


Technické údaje lamel ISOVER TOP V Final:

Rozměr: 1200 x 333 mm
Dodávané tloušťky: 50 -200 mm
Koeficient tepelné vodivosti λ: 0,040 W·m-1·K-1
Požární odolnost: nehořlavé – třída reakce na oheň A1
Přepravní podmínky: doprava na paletách


Pokud vás tento způsob zateplení zaujal a v budoucnu o něm uvažujete, můžete se obrátit na tým technické podpory ISOVER (800 476 837, technickedotazy@isover.cz), kde vám technici poradí nejen jak na zateplení suterénních místností, ale zodpoví i na další dotazy k zateplování domů.

www.isover.cz

Share.

About Author

Comments are closed.