Graffiti se musí odstranit rychle a šetrně

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tomu, aby sprejer zhyzdil fasádu, nejde u běžných domů zabránit. Jde však zabránit tomu, aby ji jeho výtvor, jakkoli velký, nevratně poškodil. Je k tomu potřeba dodržet tři pravidla.

Prevence

Prvním krokem v ochraně fasády před následky sprejerského vandalství je prevence. Což v tomto případě znamená investovat do antigraffiti clony nebo antigraffiti nátěru.

Laici si přitom myslí, že pokud dům opatří nátěrem proti graffiti, nepodaří se sprejerům na jejich fasádu nic načmárat. Jenže to je omyl. Tento systém funguje jinak.

„Účelem antigraffiti nátěru je zabránit barvám, aby pronikaly do povrchu fasády. Čili nastříkat sprejem obrazce možné je. Ale jsou na antigraffiti nátěru, nikam dál se nedostanou. Díky tomu se dají z fasády snadno a šetrně odstranit,“ vysvětluje Jan Hrdlička, jednatel Fasádního servisu, který má s těmito pracemi více než dvacetiletou zkušenost.

Bez této clony barvy pronikají přímo do fasády, a čím déle tam jsou, tím hlouběji proniknou. Což znamená nejen to, že po nich mohou zůstat neodstranitelné „duchy“, ale především to, že je narušena svrchní vrstva fasády. Jenže právě její soudržnost rozhoduje o tom, že do ní neproniká voda, že dobře tepelně izoluje, a nakonec o tom, jak dlouhá je její životnost. Přitom platí, že čím hlouběji barvy proniknou, tím větší zatížení fasádního materiálu představuje jejich odstraňování. „Čím méně musíte fasádu mýt, byť by to bylo sebešetrněji, tím lépe. Protože každé čištění ji namáhá a oslabuje,“ upozorňuje Hrdlička, jehož firma je také členem Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR. Platí to jak pro moderní silikátové a akrylátové pláště, tak pro klasické vápenné.

Přečtěte si:  „Sokolí“ graffiti - na zdi Tyršova domu realizoval známý streetartista Michal Škapa

Clona je tedy ve skutečnosti ochranným povlakem, na kterém barvy ulpí a ze kterého se následně smývají. Jde tedy o účinnou prevenci před narušením svrchní vrstvy fasády, nikoli před sprejerstvím jako takovým. Ale lepší preventivní prostředek, kromě permanentní fyzické ostrahy objektu, neexistuje.

Na mramorovém obložení pobočky České pojišťovny v pražské Libni nezůstala po graffiti ani stopa. Mramoru zjevně použití mikroabrazivního systému Tornado nijak neuškodilo.

Rychlost je nezbytná

Druhým krokem v ochraně fasády je rychlost, s jakou odstraníte vandalská „díla“ ze svrchní vrstvy fasády. Protože logickým přáním každého majitele nemovitosti je, aby jeho dům vypadal pěkně. To je první důvod pro rychlé odstranění. Druhým, v důsledku podstatně důležitějším, je ovšem již zmíněné pronikání technologicky nevhodné barvy do hloubi svrchní fasádní vrstvy. Čím déle bude barva na její povrch působit, tím hlouběji se dostane. Tím hůř se bude odstraňovat, a tím větší škody napáchá. Pokud dáte barvě opravdu dost času, pronikne nakonec i antigraffiti clonou.

Takto likviduje Tornado graffiti z běžné kamenné stěny.

„Když graffiti necháte na fasádě několik měsíců, je už prakticky nemožné uvést ji šetrně do původního stavu. Takzvané duchy na fasádě už zůstanou, protože barvu z povrchu sice smyjete, ale nemůžete ji vymýt z hloubky,“ vysvětluje Martin Čížek, vedoucí realizací ve Fasádním servisu. „Je samozřejmě možné nasadit mikroabrazivní systémy jako Tornado či Torbo, ale pokud barva již prošla celou svrchní vrstvou, nezachrání to ani tyto stroje, byť jinak jsou jejich možnosti jedinečné,“ zdůrazňuje.

Přečtěte si:  Balton basic - odstraňovač graffiti ve spreji

Rychlost zásahu je důležitá ještě z jednoho důvodu. Čím dříve k němu dojde, tím méně chemických prostředků bude likvidace vyžadovat.

Šetrnost je základ

Třetí součástí odstraňování graffiti je zvolení šetrného postupu, který respektuje specifika a reálný stav fasády. Bohužel to zatím není samozřejmostí. Přitom fasáda na rodinném domě představuje investici v řádu statisíců, na bytovém domě se pak počítá v milionech. Její životnost je předpokládaná na 25 let. Ovšem jen při správné péči. Do té právě patří i technologicky odpovídající způsob jejího čištění. Což se týká i likvidace graffiti.

Systém Tornado bez potíží přilne a pracuje i na nerovném povrchu.

„Základní normou by mělo být používání alespoň teplé či horké a nejlépe demineralizované vody a regulovatelný tlak,“ vysvětluje Jan Hrdlička. „Nesrovnatelně lepší výsledky v čištění i v šetrném působení na fasádu má ovšem čištění přehřátou párou v kombinaci s mírným tlakem. Dostane se všude, ale přitom neproniká tam, kam nemá. Například za starší dřevěná okna,“ říká Hrdlička. Podle něj je pára vhodná tam, kde nevadí, že jde o „mokrou práci“, byť ve srovnání s původní tlakovou vodou se vlastně dá mluvit jen o pár kapkách.

Šetrnost páry spočívá především v nižším tlaku a odlišném proudění. Tlaková voda totiž působí soustředěným paprskem, který koncentrovaně působí na čištěné místo. Přitom však kromě nečistot odírá i samotnou fasádu. Především tam, kde jsou na ní nějaké nerovnosti nebo mikrotrhliny způsobené mrazem či rozrušení povrchu pocházející od růstu řas či plísní a podobně. To jsou všechno místa, do kterých se soustředěný tlak vody může dobře opřít a dále oslabovat soudržnost fasády. Což její životnost samozřejmě zkracuje.

Přečtěte si:  Balton basic - odstraňovač graffiti ve spreji

Oproti tomu pára působí na povrch méně koncentrovaně, byť má také jistý tlak. Nevytváří však úzký proud, který by mohl povrch nechtěně devastovat. Uvnitř čisticí hlavice navíc pára rotuje, což její přirozený efekt dále zvyšuje. Výsledkem je snadněji očištěný povrch, u kterého prakticky nedošlo k otěru a už vůbec ne k narušení.

Funguje i „mikrobroušení“

K odstraňování graffiti dobře slouží také německá mikroabrazivní technologie Tornado. Ta je atestovaná pro čištění a restaurování památek a pracuje tak jemně, že dokáže odstranit barvu z papíru bez toho, aby jej porušila. O tom, že dokáže šetrně odstraňovat nežádoucí barvy z fasád, tedy nemůže být sporu.

„Jde o uzavřený systém, kdy se mikroabrazivo z pracovní hlavice odsává a ukládá do zásobníku v těle přístroje. Pracovní hlavice má velké zasklené průzory, takže obsluha komfortně sleduje, co se děje na čištěné ploše. Systém pracuje rychle a bez jakéhokoli použití vody. Jediné, co za ním zůstává, je běžně stíratelný jemný prášek,“ popisuje Martin Čížek, jak se s Tornadem pracuje. Velikost abraziva je volitelná, takže se s ním nemusí dělat jen jemná práce na fasádách nebo památkách.

I leštěný kámen

Likvidace graffiti na leštěném kameni je díky moderním postupům bezpečná a prakticky na něm nezanechává stopy. Samozřejmě při včasném zásahu. Protože při dlouhodobém působení proniknou barvy i do kamene.

„Protože máme ve firmě jednotku na parní čištění i přístroj Tornado, můžu nasazení obou technologií porovnat z vlastní zkušenosti. Asi je to překvapivé, ale pro čištění leštěného kamene je lepší Tornado než pára. Je rychlejší, čistší a na kameni po mikroabrazi nezůstane v podstatě ani stopa,“ popisuje své zkušenosti Jan Hrdlička, jednatel Fasádního servisu.

Přemysl Souček
Foto: archiv Fasádního servisu
www.tryskani-povrchu.cz

Share.

About Author

Comments are closed.