Očima designéra: proč nečlenit podlahu?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jsem zastáncem názoru, že je ideální jeden druh podlahové krytiny ve většině místností privátního interiéru, a často to také vysvětluji svým klientům. Řada z nich se totiž drží dříve zažitých návyků, jako je např. mít podlahovou krytinu jinou v předsíni, chodbě, kuchyni, obývacím pokoji a ložnici. Často se pak stane, že v celém prostoru jsou třeba čtyři i více druhů podlahovin místo jedné.

A jaká je tedy odpověď na otázku „proč nečlenit podlahu“?
Důvodů je více. Prvním z nich je vizuální dojem. Pokud je podlahová krytina jednotná, působí celý interiér opticky jako větší, vzdušnější a propojenější. Vnímáte jej jako celek, protože podlahovina jej krásně propojuje. Když navíc použijete světlejší barvu, je dojem zvětšení prostoru umocněn ještě více. Ve většině případů je tato varianta bez prahů, takže nejde o pomyslné, ale opravdové propojení – spojení jednotlivých místností. Stačí tak otevřít dveře dokořán a máte najednou dvakrát větší pokoj.

Efektní přechody stojí za úvahu ve velkých otevřených interiérech. (foto: WOW Design)

Nejde však jen o vizuální a estetický dojem. Použití jednoho druhu podlahové krytiny je také praktické. Začít můžeme například u stavební přípravy, která je pro všechny místnosti stejná. Pak sem zajisté patří již zmíněné odstranění prahů, které tvoří v interiérech nepříjemnou bariéru, o kterou se stále zakopává a také se dlouhodobě špatně udržuje v čistotě. I když se nepoužije klasický práh a instaluje se „jen“ přechodová lišta, problém s nečistotami a nevzhlednými detaily se tím rozhodně neřeší. Výhodou sjednocené podlahoviny je tedy i snazší údržba celku, minimalizace detailů, odkud se těžko dostávají nečistoty, i použití dnes oblíbených robotických vysavačů.

Odolnou podlahu lze použít jak do kuchyně, tak obývacího pokoje. (foto: MAD Design Australia)

Navíc je sjednocení podlahové krytiny trendové a moderní řešení, které se stále více v realizacích objevuje. Za zmínku stojí také propojení podlahoviny s exteriérem. V tomto případě nejde ani tak o použití stejného materiálu, jako o vizuální sjednocení. To dává smysl hlavně tam, kde se v letním období dají otevřít velká okna na terasu, a tím se pomyslně zvětší obytná plocha. Když jsou materiály vizuálně stejné nebo podobné, efekt je pak úžasný.

Stačí otevřít dveře – ideálně bezprahové řešení. (foto: CaosCreo)

A kdy podlahu rozčlenit?
To stojí za zvážení u místností, které jsou soukromé a intimní, jako je ložnice nebo dětský pokoj. Již při vstupu a otevření dveří můžete dát podlahou signál „tady není hlavní společný prostor“. Tyto interiéry také mohou být stylově i barevně odlišeny od ostatních částí, a tak to celé dává smysl. Také je možné použít stejný typ podlahové krytiny a použít více dekorů. Touto variantou zachováme praktické výhody stejné podlahoviny a současně získáme pomyslné „žádané přechody“.

Zvětšení obytné části na terasu a propojení vizuálně podobnou podlahou je velmi rafinované. (foto: Tribu)

Jeden prostor – jedna podlahovina. To je jasná volba pro moderní interiéry. (foto: Cada design)

Ing. Iva Bastlová, DiS.
Foto: archiv autorky

Přečtěte si:  Marmoleum vrátilo interiérům Winternitzovy vily přírodní půvab a kouzlo

 

Share.

About Author

Comments are closed.