Nivelační stěrky Knauf

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I jako mechanická ochrana suchých sádrových nebo sádrovláknitých podlah.

Nivelační stěrky se v dnešní době staly již jakýmsi standardem pro finální vyrovnání nerovností podlah před pokládáním konečných nášlapných vrstev. Používají se k vyrovnání a vyhlazení nejen cementových a litých sádrových potěrů, ale i jako mechanická ochrana suchých sádrových nebo sádrovláknitých podlah (Knauf F 146, BRIO apod.). Vyznačují se jednoduchou zpracovatelností – mají vynikající rozliv a minimální smrštění, kterým eliminují možnost tvorby trhlinek.

Základem úspěchu je příprava podkladu

Kvalita přípravy podkladu před litím stěrky je přímo úměrná výsledné kvalitě. Penetrační nátěr či adhezní můstek slouží ke zvýšení přilnavosti stěrky k podkladu a snížení jeho nasákavosti. Na soudržný podklad, jako jsou starší savé, ale i nové nesavé a hladké cementové i sádrové potěry, vždy aplikujeme vhodný předepsaný penetrační nátěr (Knauf Spezialhaftgrund, případně Haftemulsion). Pokud ale podklad tvoří starý rozpadající se cementový potěr, nezachrání ho ani sebelepší penetrace. Zde je třeba provést v celé ploše zcela nový potěr, který vytvoří perfektní povrchovou úpravu.

K vyrovnání nerovností či k navýšení dodatečné tloušťky od 2 do 25 mm na sádrových, ale i cementových potěrech slouží sádrová nivelační stěrka KNAUF BP 4. Mezi její výhody patří aplikace velké tloušťky vrstvy v jednom pracovním kroku (max. 25 mm). Do stěrky je možné vložit také elektrickou topnou rohož nebo ji použít pro vyrovnání vytápěných podkladů.

S litím stěrky začínáme vždy od zadních částí místnosti a ustupujeme směrem ke dveřím. Nezbytnou součástí je použití správného nářadí. Po nalití hmoty na podklad stěrku roztáhneme nerezovým hladítkem do požadované výšky, kterou průběžně proměřujeme, a pomocí plastového válce s ostny ji projedeme v celé ploše. To zajistí propojení jednotlivých nalitých pásů stěrky, zbaví ji nežádoucích vzduchových bublin a povrch opticky sjednotí.

Přečtěte si:  Gerflor CREATION 2019 - nová kolekce vinylových dílců, tři výrazné designové trendy

Povrch stěrky je vždy nutné opatřit vhodnou povrchovou nášlapnou vrstvou – kobercem, dlažbou, PVC, epoxidovým nátěrem nebo plovoucí podlahovinou.


Pozor

Sádrová nivelační stěrka nesmí přijít do styku s materiály citlivými na působení alkálií. Zejména se jedná o materiály s obsahem hliníku (např. termoreflexní podkladní fólie s Al vrstvou). Při kontaktu s hliníkem dochází k následným deformacím a vyboulení povrchu stěrky.


www.knauf.cz

Share.

About Author

Comments are closed.